Randaarde van een andere groep

jdo358

  • #1
Op zolder, waar verwarmingsketel, wasmachine, en droger staan, heb ik een extra slaapkamer. Deze wordt drastisch verbouwd (dakkapel, nieuw verlaagd plafond, een extra wcd en lichtschakelaar). De schakelaar / wcd bij de ingang van de kamer heeft niet de beschikking over randaarde. Dat is ook niet zo te regelen (draad trekken vanuit een centraaldoos).
De extra wcd die ik wil monteren kan ik voorzien van stroom door een aftakking te maken bij de wcd waar de ketel op is aangesloten. Maar deze wcd staat op een andere groep.
Eerst had ik het idee om vanuit de aansluitdoos (van de wcd), de randaarde draad door te trekken naar de schakelaar / wcd die op een andere groep staat.
Maar nu vraag ik me af of dit wel de gewenste bescherming geeft. Moet die randaarde draad voor de schakelaar / wcd niet van dezelfde groep komen?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ja die moet van dezelfde groep komen. Anders loop je het risico dat bijv. als er aan de ene groep wordt gewerkt, de andere groep ook geen aarde meer heeft.

Kun je niet zowel fase als nul als aarde van dezelfde plek aftakken?
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

jdo358

  • #3
Hallo vonken_trekker, bedankt voor je snelle reactie. Ik zou inderdaad ook vanuit de wcd (welke dus zijn fase,- nul- en aardedraad krijgt door een aftakking van de wcd waar de ketel op is aangesloten), deze drie draden kunnen doortrekken naar de wcd / schakelaar. Wordt wel een gepruts in die aansluitdoos waar de wcd op wordt aangesloten, maar daar kan ik ook een doos naast zetten van waaruit ik de aftakkingen maak (naar wcd en wcd / schakelaar).
Denk dat ik dat maar doe. Tenzij je een beter idee hebt...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Zonder inzicht te hebben in de precieze situatie, kan ik je weinig anders adviseren.

Let wel op dat er in een leiding of doos maar 1 groep mag zitten. Dus niet twee groepen in dezelfde inbouwdoos.
 

jdo358

  • #5
Mee eens. Fase en nuldraden nooit mixen (verschillende groepen). Maar aarde dus ook niet vanwege het eerdere argument dat je gaf. Thnx!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu