Rammelend stalen binnendeurkozijn

Ad7

 • #1
Beste lezer,

In onze woning (nieuwbouw) zijn stalen binnendeurkozijnen met een bovenlicht (Andusta A11) in combinatie met opdekdeuren (massief hout; WK6511 A1) geplaatst (ter info: veelal 7 cm dikke tussenwanden).

Ik ben echter zeer teleurgesteld in het geluid dat deze deuren maken bij het sluiten (blikachtig gerammel), terwijl ze nauwelijks geluid lijken tegenhouden. Het feit dat er zeer dun glas is gebruikt in het bovenlicht zal wellicht een rol spelen. Ik heb al wat kleine stukjes tochtband aangebracht in de sponningen van de deur om het contactgeluid te verminderen, hetgeen wel een verbetering is maar niet voldoende.

Ik wil hier graag wat aan doen en twijfel tussen twee opties: aanpassen of vervangen.

Wat betreft aanpassen, vraag ik me af of het zinvol is:
- het glas te vervangen door dikker glas (6 mm ipv 4 mm; ik vermoed dat 6 mm de maximale dikte is die nog past in het plafondprofiel)
- het glas rondom vast te kitten
- de holte in de stijlen te vullen met purschuim (voor zover dat lukt…).

Weet iemand of dergelijke aanpassingen zinvol zijn of dat ik me de moeite beter kan besparen en gelijk voor vervangen moet gaan?

Wat betreft vervangen zit ik te denken aan een houten montagekozijn. Omdat de deuren best wel mooi zijn en het zonde is deze weg te doen, zou dat betekenen opnieuw opdek met bovenlicht.

Weet iemand of zo’n vervanging van een stalen kozijn door een houten kozijn inderdaad het geluid bij sluiten verminderd en geluid beter tegen houdt? Is het dan beter om toch voor kamerhoge deuren te gaan i.p.v. een bovenlicht of maakt dat niet veel uit?

Ook andere suggesties/tips zijn zeer welkom.

Alvast bedankt en met vriendelijke groet,
Ad
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Ik denk dat het gewicht van het glas niet veel gaat schelen. Het opvullen van het kozijn kan vooral schelen als het met een massief vulmiddel gebeurd. Maar dat is achteraf lastig. Ik verwacht dat vullen met Pur-schuim wel iets helpt, maar verwacht er niet teveel van. Vullen langs de achterkant, elke 30cm een gat maken. Kost wel een aantal bussen.

  Misschien is met een gietmortel handiger. Wel alle kieren goed afdichten, en in delen doen, om de druk niet te hoog te laten worden.
   

  Ad7

  • #3
  Bedankt voor de suggestie, IJkenhout. Ik lees nu elders dat gietmortel/beton ook gebruikt wordt om stalen kozijnen brandwerend(er) te maken. Lijkt me toch wel lastig uit te voeren. Ik ga, denk ik, toch eerst even kijken wat voor houten kozijnen ik kan gebruiken voor het vervangen van de stalen kozijnen. Helaas is het me nog niet gelukt een leverancier van dergelijke kozijnen (bv Berkvens Berlegno) te vinden die ook aan particulieren levert.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Grote kans de er mechanische ventilatie is de woning zit. Als dat zo is dan gaat de lucht via de spleet onder de deur van de slaapkamer naar de badkamer.
  Die spleet is ook een behoorlijk geluidslek.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Dergelijke kozijnen bestel je via een bouwmaterialengroothandel. Er zijn er diverse die aan particulieren leveren. Op internet ook.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu