Radiatorleidingen verlengen, welke stappen volgorde?

Kajak

  • #1
Voor het realiseren van een handoekradiator in de badkamer, moeten de radiatorleidingen verlengd worden naar de potlootstreep op de muur.
De Uponor 16 mm buizen wil ik dmv een knel koppelstuk verlengen en het verlengde gedeelte dan haaks uit de muur laten komen. Daarna ga ik de wanden stucen als voorbereiding op het tegelen. De handoekradiator en - thermostaat zijn nog niet aangeschaft, maar dat word waarschijnlijk een thermostaat onder de radiator, met haakse verbinding naar de muur. De leidingen in de foto zijn al destijds voorbereid door de loodgieter, dus die staan al op druk (vloerverwarming beneden, radiatorplaten boven).
In welke stappen kan ik dit de centrale verwarming afkoppelen zodat ik de leidingen kan verlengen? CV uit en leeg laten lopen?
Hoe kan ik de haakse buizen die straks uit de muur komen, weer tijdelijk afdoppen? Moet ik hier de knel eindstop van Uponor gebruiken (duur voor tijdelijk)? Ik heb wel speciepluggen liggen.

IMG_9051.jpg
 

Blof-fan

  • #2
Ik heb toevallig net hetzelfde gedaan in mijn badkamer.
Alleen heb ik geen flexibele buis gebruikt, maar dat maakt verder niet zoveel uit.

Ik heb idd de cv uit gezet en heb de oude radiator ontkoppeld, waarbij ik 'm dus eerst leeg liet lopen via de aansluitingen van die oude radiator.
Het hele systeem leeg hoeft niet per se, mijn badkamer zit op de eerste verdieping en als het waterpeil maar onder de leiding zit waar je aan gaat werken is het prima.

Ik heb vervolgens de leidingen verlengd/verlegd en de delen die uit de muur kwamen afgestopt met knelkoppelingen. Systeem weer gevuld, ontlucht en op druk gezet om te kijken of er geen lekkages waren. Staat nu al 2 weken netjes op 2,1 bar druk en nog geen druppel gezien.
Over een paar dagen hoop ik de nieuwe radiator te monteren en dan is het in principe weer hetzelfde.

20210922_203249.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Kajak

Loodgieter123

  • #3
Het mooist is om met steek pijpjes te werken als je geen perstang hebt en dan tijdelijk twee knelkappen 15 erop. Knellen in de muur is niet toegestaan. Ik zou altijd met steek of pers werken. Je hebt tegenwoordig de meeste koppelingen ook in steek en dit werkt super.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Kajak

  • #4
Bedankt beiden voor de reacties! De loodgieter die het voorbereidende werk heeft gedaan heeft water en radotorleidingen in Uponor 16/2 voorbereid. Daarom werk ik daarop voort. Er moeten ook nog een douchekraan en badkamerraan ingebouwd worden. Leidingen die worden ingefreesd en dichtgesmeerd heb ik een mantel om gezet. Ik heb geen perstang maar ik bereid alles zoveel mogelijk voor en dan huur ik zo'n Upnonor perstang voor 1 dag.
@Loodgieter123 ik kreeg ook nog een tip van iemand anders om meteen een radiatorkraan op de radiatorleidingen te zetten, dan hoeft maar 1x de druk van de ketel. Ik weet niet of dat een persoonlijke voorkeur is of dat het makkelijker werkt om er eerst pers knietjes op te zetten.
 

Loodgieter123

  • #5
Meerdere wegen lijden naar romen. Twee pijpje uit de muur ziet er over het algemeen wel strak uit
 
  • Like
Waarderingen: Kajak

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu