Radiatoren plaatsen

Bolus

  • #1
Ik ga op de eerste verdieping in 3 kamers radiatoren plaatsen. De aanvoer en retour leidingen komen in het midden uit de grond. Het "vlak" onder het raam is in alle gevallen precies 750mm x 1150mm. Als ik de inhoud neem van de ruimten kan ik in alle kamers een radiator plaatsen van 500 x 1100. Het type varieert dan van 11, 21 en 33.

Ik vroeg me af wat verstandig is in dit geval, een radiator plaatsen van 600mm hoog of 500mm hoog? Er is in principe 750 mm ruimte. Daar moet dan nog wel een H-blok onder en je moet wat speling hebben. Is een van de twee situaties ook mooier om te zien?

En 1100mm breed is dat een goede keuze? Heeft iemand hier ervaring mee?
 

Geus

  • #2
Geen expert hier, maar wel een opmerking: Volgens mij moet je eerst het vermogen bepalen dat je nodig hebt op basis van de inhoud van de kamers en de mate van isolatie. Daaruit komt dan een aantal opties voor radiatoren die in aanmerking komen. Dan heb je de estetische keuze tussen dikkere radiatoren met een kleiner oppervlak of dunnere met een groter oppervlak.
 

Bolus

  • #3
Die berekening heb ik gedaan. Dan kom ik uit op bovenstaande raditoren. 500 x 1100. maar ik neem aan dat daar wat speling in zit.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Of, en hoeveel,speling er ligt. Dat ligt er aan hoe je hebt gerekend.

Ga je over de vuist rekenen
Of heb je een echte
Transmissie berekinging gemaakt.
plaats je overmaatse radiatoren, kun je ook nog eens met een lagere aanvoer temperatuur gaan werken.
 

Bolus

  • #5
Ik heb van elke kamer de inhoud genomen in m3. Daarna 10% er bij vanwege redelijke isolatie. En 15% er bij vanwege vrijstaand huis. Dan kwam ik voor die kamer goed uit met een radiator van 500 x 1100. Ik vraag me alleen dus af of het niet verstandiger is om 600 x 1100 te nemen aangezien dat wel zou moeten passen.
 

Elmertje

  • #6
Hoeveel ruimte je onder en boven moet houden is afhankelijk van het soort radiatoren. Als ik het goed zie aan de types (11, 21, 33) heb je plaat radiatoren met lamellen. Deze hebben onder en boven minimaal 15 cm vrije ruimte nodig. Dit omdat er convectie moet zijn van lucht. Als er te weinig ruimte is dan geeft de plaat minder vermogen af.
Je vermogensbereking kan je hier afkijken.************
Let wel op dat het een slaapkamer is en je er wellicht toch niet heel veel gaat stoken. Ook kan je de meeste (fatsoenlijke) radiatoren inregelen en dan bedoel ik niet met een thermostaat knop maar een ventiel dat achter de thermostaat knop zit. Hiermee regel je de doorstroming.
Succes


Commerciële link verwijderd, mod.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu