Radiatoren invoegen op oude leiding van 25 mm. diameter

Harro21

  • #1
Hallo allemaal,

Graag wil ik mijn zolder van opslagruimte naar leefruimte veranderen.
Daartoe heb ik al diverse stappen ondernomen, als eerste plaatsen van een vaste trap, vervolgens dakramen plaatsen en nu ben ik bezig om de zaak te isoleren.

Volgende stap is het plaatsen van radiatoren. De CV-leidingen die over de zoldervloer lopen, hebben een buitendiameter van 25 mm., en zijn wit gekleurd (niet overgeschilderd, kwam zo onder de buisisolatie vandaan).

Hoe oud deze leidingen zijn, durf ik niet te zeggen. Het huis is gebouwd in 1969, maar was zeer waarschijnlijk oorspronkelijk voorzien van gaskachels. De huidige VR-ketel (Burnhamatic GSE) dateert van 1989.

Nu is mijn probleem, dat ik de diameter en het materiaal van deze CV-leidingen niet kan plaatsen, waardoor ik niet helder kan krijgen welk aansluitmateriaal ik moet aanschaffen om hier radiatoren op in te voegen.

Ik heb al tijden op dit forum en elders op internet gezocht, maar de buitendiameter van nieuwe dunwandige leidingen zou 22 of 28 mm. zijn, voor dikwandige leidingen vind ik een buitendiameter van 21,3 mm. (bij 1/2 inch) of 26,9 mm. bij 3/4 inch (in een tabel hier op het forum).

Ik overweeg om T-stukken in te voegen m.b.v. een reparatiekoppeling, of om met een Flamco Plus T-stuk te werken, maar ik kom er dus niet uit of zo iets gaat passen/werken op deze 25 mm. buizen.

Graag jullie advies/tips hiervoor!
 

Fiesiekus

  • #2
Dit lijken, gezien de kleur, op slangen en dan moet je met perskoppelingen werken.
 

Harro21

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie! Ik kom op internet inderdaad wel slangvarianten van 25 mm. tegen, maar dit zijn toch echt niet-flexibele, metalen buizen...

Ter aanvulling: vanaf de ketel lopen er korte metaalkleurige leidingen van 32 mm richting vloer, daar zitten T-stukken waar de leidingen gesplitst worden in deze 25 mm. leidingen, één aftakking naar voorzijde huis, de andere naar de achterkant.

De leidingen lopen vervolgens langs de muur/dakaansluiting over de houte vloer, en dan naar beneden. Onder de aansluitingen naar de radiatoren op de verdieping gaan ze een slagje dunner (20 mm) naar de begane grond.
 

Fiesiekus

  • #4
Harro21 schreef:
vanaf de ketel lopen er korte metaalkleurige leidingen van 32 mm richting vloer, daar zitten T-stukken waar de leidingen gesplitst worden in deze 25 mm.
Kan je hier een foto van maken&plaatsen?
 

Harro21

  • #5
Hierbij drie foto´s , van de aansluitingen vanaf de CV-ketel, de bewuste witte 25 mm leiding van dichterbij en nog wat meer ingezoomd op de T-koppeling vanaf de ketel naar voor/achterzijde woning.

Biedt dit zo voldoende beeldinfo?



[/img]
 

Fiesiekus

  • #6
Aha, het betere fitwerk met dikwandige pijp! Het beste ga je overgangen maken met schroefbussen naar knel en dan dunwandige pijp, bijv. 15 mm.

Daarvoor moet je wel draad snijden op de bestaande, dikwandige, buis. Of ANBO-koppelingen gebruiken.
 

Harro21

  • #7
Tsja, ik was er bang voor dat het ´dikwandig´ zou zijn. Maar ik vind die 25 mm maat zo vreemd, ik kom dat nergens tegen (behalve dan in kunststof leidingen). Zou ik met deze diameter wel met Flamco Plus T-stukken kunnen werken? Of heb ik een ander product nodig?
Draad snijden wordt ´m niet, Anbo-koppelingen zou kunnen, maar zijn die er wel voor 25 mm......?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Gewoon draad erop snijden. Dat gaat ook nooit lekken. Het is ook niet moeilijk, je moet alleen een draadsnijder huren voor een paar euro.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Op de fittingen staat een vermelding van de maat, b.v. 1/2" of 3/4", dit komt overeen met 21 mm of 27 mm dikte.
Hebt u gemeten met een schuifmaat ?
 

Chathanky

  • #10
Er zijn ook overgangskoppelingen die je in het schroefdraad van de oude koppeling draait. Vanaf daar kun je dan verder met dunwandig cv buis.
overgangen zijn voor zowel inwendig als uitwendig draad te verkrijgen. Ik denk echter niet in de bekende bouwmarkten te vinden.

De oude dikwandige buis zal je wel met een pijpentang moeten lossen.
 

Harro21

  • #11
Raadsel opgelost.......!
@Jan: Ja, ik had met een schuifmaat gemeten......: 25 mm.!
Naar aanleiding van jouw opmerking over de maat op de koppeling, zag ik de maten 3/4 en 1 staan op het T-stuk naar het expansievat.
De leiding naar het expansievat nagemeten, en ook..... 25 mm.
Rara hoe kan dat? Toen nog eens heel goed naar de schuifmaat gekeken, toen viel het mij pas op dat deze in de ´nul-stand´ (dus helemaal gesloten) als het ware op "min 2 mm." staat...... Dus de 25 mm. die hij aangeeft, zijn eigenlijk 27 millimeters.....
Stom, maar dit biedt wel weer perspectief!

Dan nog even over dat draad snijden: ik begrijp dat dat niet echt moeilijk is? Ik heb enkele bedrijven ´in de buurt´ gevonden die dit verhuren.

Nu heb ik tussen de aan- en afvoerleiding een kleine 4 cm. ruimte, en tussen vloer en leidingen ca. 7 cm. Is dat voldoen om met zo´n snijapparaat te kunnen werken? En kan ik dan het beste met een handbediende snijder werken, of een electrische?
 

Xr8

  • #12
Puntstuk 1" x 22 of 28 ben je dan nodig. Overigens werken de T plus t stukken ook prima. Je moet echter wel de buis goed schoon schuren en het t stuk aandraaien zoals vermeld bij de t stukken.

Deze t stukken zijn echter niet goedkoop.

Succes.
 

Harro21

  • #13
Ik ben al weer een stuk wijzer geworden (en handiger met de schuifmaat.....!) :oops:

Bedankt voor alle adviezen/informatie!

Kan iemand mij nog vertellen of ik voldoende ruimte heb om met een draadsnijder te werken, en welke variant ik dan het beste kan gebruiken? (zie voorlaatste post)?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Een vakman zou het misschien kunnen lukken maar het is voor een leek lastig, weinig ruimte.
Vooral omdat de ene leiding achter de andere ligt is het behoorlijk lastig, ik zou u willen adviseren toch maar voor de t-stukken te gaan die eerder beschreven zijn, dan bent u ook veel eerder klaar zonder veel risico.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #15
Ik lees dat u de zolder gaat isoleren om er een leefruimte van te maken.

Let wel op dat u de aanwezige ventilatie die op de zolder aanwezig is niet mag afsluiten op geen enkele wijze.

U heeft nog een open verbrandingstoestel welke veel koolmonoxide kan roduceren als er niet voldoende ventilatie meer over is.
( koolmonoxide is een zeer dodelijk afvalgas )

Het zou misschien nu een overweging kunnen zijn het toestel te vervangen voor een gesloten toestel om zo de veiligheid te waarborgen.

Vr Gr en succes ermee
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #16
Als ik mij niet vergis heb je minimaal twee ventilatieopeningen nodig met een behoorlijke opening. Wij hadden daarvoor vroeger twee dakdoorvoeren met een diameter van 150mm geloof ik. Je kunt dan wel je zolder gaan isoleren, maar veel warmte raak je weer kwijt door de verplichte en ook noodzakelijke ventilatieopeningen. Daar komt bij dat je ook nog behoorlijke trek hebt door het rookgaskanaal van de open ketel.

Niet ideaal dus. in mijn ogen moet je vervanging serieus overwegen. Voor de veiligheid, maar ook voor je energierekening. Een HR ketel bespaart behoorlijk ten opzichte van de burnham. Die oude ketel zal met moeite voldoen aan de eisen voor een vr ketel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu