Radiator warmt niet goed op --> afstelling thermostaatkraan?

Willem_V

  • #1
Hallo iedereen,

Ik heb een éénslaapkamer appartement met centrale verwarming. In de woonruimte met aansluitende keuken is er een thermostaat geïnstalleerd. In de aparte ruimtes (slaapkamer en badkamer) is er een radiator geïnstalleerd met thermostaatkraan.

Doorgaans stel ik mijn thermostaat in op 20° C. Alle radiatoren in de woonruimte warmen goed op en als ik de thermostaatkraan in de badkamer helemaal open zet (op stand "5") warmt die even goed op als de radiatoren in de woonruimte.

Het probleem zit hem echter in de radiator van de slaapkamer. Als ik daarvan de thermostaatkraan helemaal openzet voelt hij helemaal niet zo warm aan, waardoor het vaak te koud is in mijn slaapkamer.

Ik heb de bewuste radiator al ontlucht maar het probleem blijft. Ik vroeg me af of de thermostaatkraan misschien mis is afgesteld (als dat al mogelijk is, ik heb hier geen ervaring mee). Of is er iets anders aan de hand?

Alvast bedankt!

Willem
 

Ceeshobby

  • #2
Het kan zijn dat het pinnetje binnenin je kraan blijft plakken.
Probeer de kraan er af te halen, en met een hamer tik je rustig tegen de zijkant van de kraan.
Maar er eens een foto van.
 

Willem_V

  • #3
Dag Ceeshobby,

Ik heb een foto genomen van de thermostaatkraan voor en na ontmanteling. Ik heb ze eens uitgeblazen en er zacht op getikt. Eens zien of het probleem hiermee is opgelost.
 

Ceeshobby

  • #4
Kun je het pinnetje goed indrukken, dan zou alles weer goed moeten werken.

Succes
 

Monteur Bert

  • #5
Wanneer de thermostaatknop is afgenomen moet d.m.v. veerdruk het stiftje naar buiten komen. Door vervuiling kan dit stiftje gaan vastzitten en komt dan meestal niet genoeg naar buiten. De radiator wordt dan niet heet genoeg. Maak eerst het stiftje vrij van kalkresten en vuil en doe er evt. wat dunne olie of vet aan.
Druk met een voorwerp -bijv. het platte deel van een een schroevendraaier- het stiftje in en laat deze er van af glijden zodat het stiftje plots vrij komt.
Het stiftje moet nu spontaan volledig terug schieten tegen een aanslag. Herhaal dat meerdere malen!
Slag +- 3 mm. merk afhankelijk.
De radiator moet zonder geplaatste regelkop max. heet worden.
Lukt dit alles niet (of lekt er water langs het stiftje) moet het ventiel waarschijnlijk vervangen worden. Schakel dan een Vakman in. succes, Monteur Bert.
 

Willem_V

  • #6
Beste allen,

Ik heb jullie tips opgevolgd (bedankt daarvoor al trouwens). Het bewuste pinnetje heb ik eens goed gekuist en ik heb er een beetje olie opgedaan. Helaas warmt de radiator nog steeds heel traag op. Het valt me trouwens op dat ze boven wel warm wordt maar beneden niet.
Kan het zijn dat ik toch niet goed ontlucht heb?


groeten,

Willem
 

Monteur Bert

  • #7
Als dat pinnetje goed terug komt tot zijn eindaanslag lijkt dat niet de oorzaak.
Ontluchten: schakel de pomp uit. Draai de kranen op max. of laat de thermostaatkop er af.
Laat alles 5 minuten in rust en ga dan zorgvuldig ontluchten. Ontluchters behoren op het hoogste punt geplaatst te zijn. Start daarna de installatie weer en draai eventueel (tijdelijk) andere radiatorkranen dicht.

De heetwateraanvoer zit toch aan de kraanzijde en de afvoer onder via eventueel een voetventiel welke geheel open staat? ...
Succes, Bert.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #8
Wederom dubbel instelbare kraan die niet goed openstaat.
Maak even een hele goede foto van de insert in de radiator, dus met de knop eraf.
Kan ik je even uitleggen hoe dit op te lossen.
 

Willem_V

  • #9
Ik heb voor alle zekerheid nog eens ontlucht volgens het juiste protocol maar er komt enkel water uit, dus dat is zeker niet het probleem.

@ Monteur Bert: aan-en afvoer van het water kan moeilijk verkeerd zijn volgens mij. Deze zitten beiden onderaan rechts van de radiator. Er is dus geen andere mogelijkheid om de radiator aan te sluiten, niet?

@ Neesje: Ik heb de thermostaatknop er nog eens afgehaald en twee close-up foto's getrokken, kan je me hiermee al verder helpen?


Misschien een niet onbelangrijk detail: de verwarming warmt dus heel moeizaam en minder sterk op dan die zou moeten. En het is me daarbij opgevallen dat de bovenkant wel een stuk warmer wordt dan de onderkant.


groeten,

Willem 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #10
Hoi Willem.
Deze insert is dus dubbel instelbaar.
Weet niet of de andere radiatoren dezelfde insert hebben, dat gele schijfje kun je verdraaien waardoor er meer of minder flow (liters dus) doorheen kan.
Hier zijn speciale sleuteltjes voor maar die zul je niet hebben.
Als de andere radiatoren hetzelfde zijn zou je de gele schijf met een passende sleutel hetzelfde af kunnen stellen.
Je ziet als het goed is cijfertjes op de rand van de kraan staan, je kunt ook stukje bij beetje aan de schijf kunnen draaien en steeds een tandje hoger kunnen zetten.
Ik weet bijna zeker dat de radiator te weinig liters krijgt, dat is ook de reden dat alleen de bovenkant warm wordt.
Niet helemaal de juiste manier van afstellen maar goed.

Succes, René.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu