Radiator plaatsen in de gang

fisoes

  • #1
Beste,

In mijn gang heb ik een aansluiting voor een radiator. Zie foto. Is er een radiator die op deze manier er direct opgezet kan worden zonder al te veel poespas met buizen buigen etc? Ik heb dit namelijk nog nooit zelf gedaan.

Ik heb al wel radiatoren gevonden met een linksonder aansluiting maar dan zijn de aan en afvoer gelijk met de muur maar die moet haaks op de muur staan (dus van de muur af, zoals ook de buizen op de grond van de foto). Of misschien bestaan er wel simpele hulpstukken die ik kan gebruiken?

Mvgr
Sjon

WhatsApp Image 2020-12-10 at 12.36.42.jpeg
 

plezierklusser

  • #2
Ja, die leidingen zitten niet handig. De aanvoer moet naar boven in de radiator met een (thermostaat)kraan de retour onderin, evt met een retourafsluiter (handig om meteen te installeren, mocht je ooit de radiator willen afkoppelen zonder het systeem leeg te laten lopen). Zo te zien wordt met name de retour een kunststukje. Ik verwacht dat je buis moet buigen en dit niet alleen met koppelingen op kunt lossen. Op zich niet moeilijk, maar houd er rekening mee dat je de eerste paar keer verkeerd buigt en dus wat meer materiaal nodig hebt. Je zou ook met kunststof/flex verder kunnen, omdat het toch al flexibel is, maar daar heb ik geen ervaring mee. Persoonlijk vind ik dat in het zicht ook minder mooi, omdat het niet strak oogt.
Zorg dat je even goed kijkt naar de afstanden van de buizen een aansluitingen van de radiator t.o.v. de muur, dat het goed uitkomt. Misschien moet de aanvoer ook nog wat naar voren, maar daar is in de hoogte wat bewegingsruimte voor.
Waarschijnlijk moet de radiator wat meer naar rechts of omhoog komen (15 tot 25cm) om ruimte te houden voor de bochtjes van de retour.
Ik zou met alle maten (buistypes en diameters, afstanden van de muur, maten bij radiator) en foto naar een speciaalzaak gaan en de juiste kranen, buis en koppelingen uitzoeken.
 
  • Like
Waarderingen: fisoes

fisoes

  • #3
Bedankt voor de uitleg. Ik ga inderdaad als de winkels weer eens open zijn eens kijken. dankje!
 

plezierklusser

  • #4
Graag gedaan. Ik kon gisteren niet op de goede term komen, maar die afsluiter waar ik het over had, wordt een 'voetventiel' genoemd. Die maakt ook meteen waterzijdig inregelen mogelijk, zodat de warmteafgifte goed over de radiatoren wordt verdeeld. Succes!
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Een voetventiel wordt gebruikt voor het (tijdelijk) afsluiten van een radiator.
Als lapmiddel kun je daar ook mee "inregelen" maar dat doe je alleen als je geen dubbel instelbaar
aanvoer ventiel (de "kraan") hebt en als je die ook niet wil monteren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu