Radiator met middenaansluiting wordt niet warm

JesseKwak

 • #1
Beste klussers,

Van het weekend heb ik een nieuwe radiator opgehangen in de badkamer, deze heb ik met flex 16mm aangesloten op de middenaansluiting. De 16mm flex is 3 meter verderop aftakt van de 20mm aanvoer/retourleidingen via een T-stuk. De radiator is ontlucht, er komt geen lucht meer uit, deze wordt alleen niet goed warm. Als ik alle andere radiatoren dicht zet wordt deze wel iets warmer maar alsnog niet goed heet. Hebben jullie een idee waar dit in kan zitten, zelf had ik het idee, dat het water direct van de aanvoer terug de retour instroomt (zie foto), zou ik dit met de stelschroef kunnen sturen?

Kortom, hoe zou ik dit kunnen verhelpen, toch de zijaansluiting gebruiken of een thermostaatblok (bijvoorbeeld eentje zoals op de foto) eronder zetten i.p.v. het huidige blok.

Bijgevoegd de foto's, ik hoor graag van jullie.

Groet Jesse

WhatsApp Image 2023-02-20 at 07.49.31 (1).jpeg WhatsApp Image 2023-02-20 at 07.49.31.jpeg WhatsApp Image 2023-02-20 at 07.52.15.jpeg Schermafbeelding 2023-02-20 083434.jpg
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #2
Wordt het middenstuk van het onderblok ook heel warm?
Welk merk en type onderblok heb je gebruikt?
 

JesseKwak

 • #3
Dat heb ik nog niet specifiek gevoeld, het blok wordt wel in zijn geheeld goed warm, dus ook de retourzijde (linkerkant). Van de radiator wordt het horizontale pijpje van de aansluiting enigzins warm. Ik heb dit onderblok gebruikt: FIX H-ONDERBLOK - HAAKS WAND 3/4" + KNELSET 16 X 2 van Comwo.

Je bedoelt dat dan mogelijk het water via het tussenstuk terug zou kunnen stromen en daardoor de radiator niet voedt? Dat zou je met die stelschroef omhoog niet moeten kunnen toch?
 
Laatst bewerkt:

Ronny

Specialist Verwarming
 • #4
De stelschroeven zullen er alleen voor het afsluiten van de aanvoer/retour zijn.
Gewoon even de verwarming opstoken vanaf koude situatie en dan voelen of het middenstuk warm wordt.
Bij de website van het merk zelf is verder niets omschreven, wat al heel slecht is.
Je zou er tenminste bij kunnen vermelden of het ventiel voor een één en/of twee pijp systeem geschikt is.
 

JesseKwak

 • #5
Bedankt voor je reactie, ik ga dat vanavond even proberen. Mocht het middenstuk warm zijn is deze niet geschikt voor de radiator en kan ik hem beter vervangen voor een thermostaatkraan zoals bijgevoegd?

Schermafbeelding 2023-02-20 083434.jpg
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #6
Op zich lijkt het ventiel wat er nu zit niet verkeerd, behalve als deze doorlaat in het middenstuk.
Dit zou je op kunnen vragen bij de leverancier en als die het niet weten dan opvragen bij de fabrikant.
Persoonlijk zou ik altijd een thermostatisch ventiel gebruiken, ook in de badkamer, maar dat is
afhankelijk van de situatie.
 

JesseKwak

 • #7
Ik ga er vanavond naar kijken en laat het weten. Ik vond een thermostaat niet per se nodig omdat de badkamer koud en slecht geïsoleerd is, zodra de ketel aanslaat mag hij dus altijd vol branden in de badkamer.

Zojuist contact gehad met de leverancier benaderd, zij weten het niet en raden me aan een installateur raad te plegen, daar schiet ik dus niks mee op. Contactgegevens van fabrikant kan ik zo gauw niet vinden.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #8
Ik heb even verder gezocht, dit is de leverancier/fabrikant:

Het artikel zou dit moeten zijn:
Dynamic Way H-onderblok haaks 3/4" euroconus incl. knelset 16x2mm

Merk: The Dynamic Way
EAN-code: 8720297330032
Productcode: 100133
 
 • Like
Waarderingen: JesseKwak

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #9
JesseKwak schreef:
Ik ga er vanavond naar kijken en laat het weten. Ik vond een thermostaat niet per se nodig omdat de badkamer koud en slecht geïsoleerd is, zodra de ketel aanslaat mag hij dus altijd vol branden in de badkamer.
Wel de ingredienten om die ruimte enigzins warm te houden om te voorkomen dat je schimmel gaat krijgen.

Dit is toch vreemd. Weet je zeker dat het water van de warme aansluiting uitsluitend rechts omhoog kan en dat zal op een bepaalde hoogte in de radiator worden omgebogen naar de aansluiting van de retour.
 

JesseKwak

 • #10
Dat durf ik niet te zeggen, er zit denk ik geen tussenschotje in de radiator tussen de aanvoer en retouraansluiting (van de middenaansluiting) waardoor het direct via de retour loopt?. De radiator is trouwens nieuw. Mogelijk wat Ronny al aangaf is dat het via dit onderblok via het tussenstukje rond loopt. Dit kijk ik vanavond even na. Ik weet dat het onderblok in zijn geheel wel goed warm wordt en dat van de radiator alleen de aangesloten horizontale spijl aan de linkerkant redelijk warm wordt. Bij lang stoken wordt de radiator een beetje lauw, maar zeker niet heet. Vanaf de ketel gezien is het de eerste afsplitsing en dus de eerste radiator, tegelijkertijd worden alle andere radiatoren wel goed heet.

Mogelijk dat de zijaansluiting beter zou werken aangezien het het water dan meer 'natuurlijk' rond stroomt?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #11
Er moet toch een systeem zijn zodat het water zich over de gehele radiator gaat verdelen.
Ergens moeten er schotten in een aantal horizontale buizen zitten.

Midden aansluiting radiator 2.jpg
 

JesseKwak

 • #12
Online promoten ze genoeg met een middenaansluiting, dan weliswaar met een thermostaatblok. Mogelijk zit toch het probleem in mijn onderblok, dat ga ik vanavond wel even uitzoeken.

Schermafbeelding 2023-02-20 121013.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #13
JesseKwak schreef:
Mogelijk zit toch het probleem in mijn onderblok, dat ga ik vanavond wel even uitzoeken.
Dat lijkt me sterk. Een onderblok kan toch nooit het water in de radiator een bepaalde kant op sturen.
Op zijn minst moet er een schot zijn aangebracht of in de aansluiting van de buis aan de radiator nog een buis moeten zitten die het water eerst verder omhoog stuurt. Ben heel benieuwd hoe het werkelijk is gemaakt.
 

JesseKwak

 • #14
Ja ik snap wat je bedoelt, ik bedoelde dat mogelijk het onderblok verkeerd is. Ik zal vanavond wel even de onderblok loskoppelen en kijken er idd iets van een schotje/blokkade tussen beide aansluitingen van de radiator zit.

Update: Volgens de leverancier zit er een tussenschotje in de radiator..
 

JesseKwak

 • #15
De aanvoer en retour van het onderblok zijn volgens mij gescheiden, het tussenstukje wordt wel goed warm bij aanslaan cv ketel. Maar zojuist alles gedemonteerd en ik krijg met geen mogelijkheid lucht van de ene naar de andere ingang/uitgang (door de doorvoer dicht te houden en vervolgens op de ingang te blazen). De radiator lijkt geen tussenschotje te hebben tussen de middenaansluiting. Ik kon met een koperdraadje beide kanten op.

Hebben jullie nog suggesties hoe dit op te lossen? Via de zijaansluiting?

Ik hoor het graag.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #16
Wie is de producent van deze radiator. Ergens moet er toch wat duidelijk te maken zijn.
Hoe kan je als bedrijf deze radiator met onder aansluiting verkopen.
Zijn we al zover gezonken. Wat een idiotie.
 

JesseKwak

 • #17
De radiator is van Oppio. Het was verder geen hele dure maar dit verbaast me ook wel. Ik denk dat ik hem maar gewoon via de zijkanten aansluit.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #18
Gewoon terugbrengen.
Zijn radiator kun je tegenwoordig al kopen voor een paar tientjes als je goed zoekt. Er moet een tussenschot in zitten anders is dat een productfout. Ga dat zelf niet alles voor ombouwen.
 

JesseKwak

 • #19
Bedankt voor jullie reacties heren, ik weet genoeg! Ik ga kijken of ik hem terug kan sturen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu