Radiator in zone 2 blijft bloedheet

lebateau

  • #1
20221216_140319.jpg
20221216_140335.jpg
20221216_140348.jpg
20221216_152951.jpg
20221216_153002.jpg
20221216_153011.jpg
Beste allen,

Ongeveer 3 jaar geleden is bij ons een nieuwe ketel geplaatst, een intergas 36 48 en zijn twee zones aangelegd geregeld door twee honeywell tweeweg regelafsluiters. Vanaf het begin functioneert het systeem niet goed. De temperatuur in zone 1 (huis) is goed regelbaar. Zone twee echter (de aanbouw) is ook goed te verwarmen maar opvallend is dat de radiator zonder thermostaatkraan die In de ruimte met de thermostaat is, voortdurend bijzonder heet blijft, ook als de ruimtetemperatuur al lang bereikt is. In die situatie zou de ketel toch niet meer moeten verwarmen (vlammetje op thermostaat is immers uit)? Dit gebeurt echter toch en de radiator wordt keer op keer bloedheet. De overige radiatoren in de aanbouw zijn voorzien van thermostaatkranen die allemaal enigszins openstaan. Een paar maanden na installatie gemeld dat het niet goed werkte. Monteurs kwamen en na uren zoeken waren ze erachter dat dit door een afgebroken draadje in een kroonsteen zou komen. Het systeem leek te werken maar na enige tijd merkten we weer dat het niet goed regelde en de radiator toch bloedheet wordt. De ketel kan alleen worden uitgeschakeld door het dichtdraaien van de bewuste radiator in de ruimte van de thermostaat.

Ik heb alles gecontroleerd wat in mijn vermogen ligt; waterdruk is gemiddeld 1,4 alles is ontlucht ook de ketel zelf. Nieuwe duracells in de thermostaat geplaatst, geen verandering. Naar de verbindingen met de kroonstenen ging mijn volgende twijfel. Om een los draadje of slecht contact uit te sluiten is alles nu gesoldeerd. Dit heeft echter geen veranderde situatie opgeleverd.

Toen ben ik naar de parameters van de ketel gaan kijken, bijgaand een overzicht van de huidige instellingen. U ziet enkele afwijkingen zoals 1 installatietype omdat de ketel uitsluitend als CV wordt gebruikt. verder moet de zoneregeling bij A in een opdeling in groepen staan; optie 3. Ik heb optie 7 ook geprobeerd maar dit verandert de regeling niet. CVvermogen en max toerental ventilator staan ook iets lager.

Toen ben ik naar de aansturing van de kleppen gaan kijken. De kleppen worden aangestuurd door de thermostaat (plunjers zie je bewegen, de kleppen lopen ook soepel.

Ik heb de installatie instructie van de Honeywell tweewegkleppen dus goed doorgenomen en hier kwam ik iets opmerkelijks tegen. In deze installatieinstructie (bijlage) staat het volgende: indien een zoneregeling met twee zoneregelaars wordt toegepast moet er een drukverschil overstortregelaar worden geplaatst de Honeywell DU 145. In het systeem bij mij thuis vind ik nergens deze drukverschil overstortregelaar. Is het mogelijk dat dit de oorzaak van het slechte regelen is? Het grootste probleem is dat het gasverbruik ongelooflijk hoog is doordat de ketel nu voortdurend blijft opwarmen als ik de radiator van zone 2 opendraai. Het lijkt alsof de ketel in een soort loop zit. Graag hoor ik van jullie hoe dit op te lossen is. Misschien moet er dus zo’n drukverschil regelaar worden geplaatst? Of is het iets anders?

met vriendelijke groet, Albert Boot
20221216_140515.jpg
 

ADDave

  • #2
De bloedhete radiator fungeert nu als de drukverschiloverstortregelaar. Dat is inderdaad de oorzaak.
Alsnog tussen plaatsen van het overstortventiel op de plek zoals aangegeven in het boekje zal het probleem oplossen.
 

Auto-Geen

  • #3
1671237008954.png

Klopt je bedrading schema wel, want lijkt of de ketel gaat branden als de klep gesloten is. Parameter A moet op 0 staan want als het goed is zit op 3-5-6 van connector X2 niets aangesloten.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Ik ben er ook van overtuigd dat er een bedradingfout is gemaakt, dat is de meest logische gedachte.
De ketel kan alleen branden als er warmtevraag is en de radiator(en) worden alleen warm als
de ketel brandt en als een zone ventiel open staat. Het kan niets anders zijn.

Het schema is redelijk simpel, gewoon elk draadje controleren tot je er van overtuigd bent dat alles klopt.
Schrijf alles op en controleer dat met de handleidingen.
 

lebateau

  • #5
beste mensen bedankt voor het meedenken. Ik heb het probleem gevonden! Eén zoneklep functioneert niet goed en blijft af en toe een klein beetje open staan. Hierdoor blijft de ketel stroming constateren en dus aanslaan. Waarschijnlijk moet er dus een nieuw binnenwerk in de zoneklep. Ik moet de zoneklep soms met de motor eraf met een tang nog een beetje uittrekken en voel dan dat er een soort randje of zo in het binnenwerk zit waardoor de klep nog niet sluit. na terkken met de tang is hij dicht en werkt dan weer een tijdje naar behoren.

Weer iemand wat de garantietermijn op die honeywellkleppen is?

Alvast de beste wensen voor iedereen ook!

mvrgr

Albert
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
De kerel hoort niet te reageren op stroming!

De thermostaat stuurt de motor, de motor bediend een schakelaar en die schakelaar start de ketel.

Van elke zone staan de schakelaars parallel op het thermostaatcontact van de ketel.

Doe.je dat niet dan blijft de ketel altijd stoken of er nu vraag is of niet en dat kost je gas zonder dat je er profijt van hebt.

De.bypass onder de ketel moet er ook in om de ketel circulatie te laten houden bij gesloten zones dit voorkomt dat de ketel in regelstop valt.
 

lebateau

  • #7
ok thanks
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu