Radeloos met stank in huis

RDG

 • #1
dag iedereen,
wij zijn compleet hopeloos, en ik heb al zoveel gehad aan het lezen van oude berichten dat ik er zelf ook graag eentje aanmaak.
Het verhaal in een notendop:
wij wonen sinds 1 jaar in ons huis: rijhuis gebouwd in 1937, verbouwd in 2004 (en sindsdien minstens 6 verschillende eigenaars gehad mits typische 'starterswoning', of door aanhoudend geurprobleem???)
Maandenlang hebben wij geuroverlast gehad in de badkamer, deze geur hebben wij wel snel leren herkennen als typische 'puttekesgeur', dus we kwamen snel bij loodgieterij terecht. Lekdetectie met camera en rook wees op volgende zaken: overvolle septische put, barstje in afvoer WC beneden --> wij deze 2 zaken dus aangepakt, maar geur werd alsmaar erger.
Na maandenlang zoeken heeft onze loodgieter soelaas geboden door op het dak in de schacht van de ventilatiebuis (die uitmondt in 2 roosters: 1 in de badkamer, 1 in de WC beneden) een prop te stoppen. De geur was verdwenen! Conclusie: de ventilatie trok smerige lucht naar binnen omdat die vlak naast de standbuis van de septishe put stond... na dit experiment, heeft onze loodgieter de standbuis van de septische put afgezaagd en dichtgeknepen - met het idee dat de regenpijp die ook aangesloten is op de put, voor voldoende beluchting zou zorgen.
We waren even gered, we hebben 3 maanden zonder enige geuroverlast gezeten!
Maar dan... zo'n 3 maanden geleden alweer - enorme stank in de keuken deze keer!!!! Ik herken het niet als riool/putlucht want het heeft een andere geur dan vroeger in de badkamer... in onze keuken hebben we 1 muur vol met ingebouwde kasten (waaronder ook de frigo, combioven, vaatwasser) en de stank komt precies van daarachter. onder deze muur van ingebouwde kasten, loopt ook de afvoerbuis van de wc beneden naar de put toe. Naast de muur van kasten loopt de afvoerbuis van de wc en douche boven... Onder de keuken is een kelder met de grote afvoerbuis vanuit de put richting het riool, met groot stankslot (dat proper is en vol water zit).
Wat hebben we de voorbije maanden gedaan?
- 3x lekdetectie met camera en rook, elke keer andere conclusies en adviezen... maar niets verhelpt de stank
- stankslot in kelder laten reinigen
- sifon van vaatwasser vernieuwd (daar zat een klein barstje in)
- lekbak frigo met een zuigertje proberen uitzuigen (maar er kwam niets uit)
maar niets verhelpt de geur! Het is een geur die in vlagen komt, soms zo hevig is dat we het ruiken door het hele huis... ongedierte zou al lang vergaan zijn,..

Wat kan het zijn?? we kunnen de oorzaak niet pinpointen, noch met onze neuzen, noch met camera, noch met rook... en we zijn compleet radeloos aan het worden.. is dit de reden dat elke eigenaar dit huis verkoopt na max 2 jaar???
Alvast erg bedankt aan iedereen die hier wil meedenken..

R.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Ik heb als loodgieter gewerkt voor een woning bouw en kreeg ook een keer een klacht stank overlast in een oud huis 1935 ook een rijtjeshuis in een straat.
  Er was al zoveel uit gezocht en veranderd en deze personen hadden ook ene keer meer stank hele huis en dan was het weer weg.
  Toen gingen we kijken met een man van gemeente ongedierte bestrijding en die ging kijken in het zand onder de vloeren en die kwam op een opmerking mensen hebben last van spitsmuizen.
  Eerst dacht ik ook van lijkt me sterk toe maar naar dat het bestreden was waren de mensen hun stank kwijt.
  spitsmuizen stank - Google zoeken
   
  • Like
  Waarderingen: RDG

  RDG

  • #3
  bedankt Henk! Aangezien we een huis hebben met overal valse plafonds, spouwmuren, vides tussen muren en vloeren zou het inderdaad goed kunnen dat deze diertjes hier genoeg plek én eten vinden.. echter, we hebben de plint onder de keukenkasten reeds weggehaald, en daar vinden we geen kakjes, noch horen we ooit geluid... maar het kan! dus dankuwel!
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Die mensen hadden ook geen idee dat er muizen of ratten waren.
  Vaak kom je met het idee dat er een rat of muis vast zit en dan gaat ontbinden en die stank trekt overal heen door naden en kiertjes.
  Dan komt een gemeente er bij en die persoon had dat ook een keer mee gemaakt van stank dus dan is het balletje aan het rollen.
  Je kunt het laten onderzoeken.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Laat dan gelijk even kijken of er steenmarters zitten.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Bij mijn ouders heeft er een keer een dooie muis in een wcd gezeten
  dat ding opengemaakt met de bedoeling om even te laten zien dat het ding schoon was maar dat liep toch wat anders af
   

  Fmrama

  • #7
  Of een oude , niet afgedopte, gasbuis onder de woning. Die kunnen ook behoorlijk stinken.
   

  ABCDE

  • #8
  België? Dus iedereen klust maar wat raak?

  Je hebt dus geen mechanische ventilatie? Geen spouw isolatie?
   

  RDG

  • #9
  Hoi iedereen, nee er is geen mechanische ventilatie.
  wat betreft muizen of andere opstoppingen --> er is al 3 keer een camera door de leidingen geweest, dus die zou daar toch op gebotst moeten zijn?
  nog ideetjes? :) we blijven zoeken...
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  de muizen zitten niet in de riolering.
  En hebben jullie al een rooktest gedaan?
  ScreenHunter_01 Sep. 01 22.53.gif
   

  RDG

  • #11
  hey Henk, we hebben al 3x een rooktest laten doen.. behalve dat ons dat heel veel geld kost, brengt ons dat geen duidelijke oorzaak... alle specialisten die hier komen, spreken elkaar ook tegen
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Je zei ook verbouwd in 2004 daar zal wel een nieuwe aansluiting van het riool gemaakt zijn en de oude zal wel afgedopt zijn vaak komt hier specie in en dit kan ook na jaren los komen.
  Weet je soms ook wat er veranderd is bij deze verbouwing?
  Dat je camera door nieuwe leiding laat lopen zie je hem niet, zijn er oude tekeningen van het huis te verkrijgen zodat je de riolering van toen in kaart komt.
  Zitten de buren er niet ergens op had je toen ook wel dat 1 wc bij andere op zat.
  Die specialisten kunnen kijken wij moeten via woorden doen.
   

  RDG

  • #13
  hmmm, het is waar dat wij de oude plannen van het huis niet hebben, ik zal eens kijken of ik deze ergens kan opvragen! Bedankt voor de tip!
   

  ABCDE

  • #15
  Betwijfel of dat in BE net zo makkelijk gaat.

  Heb je spouwmuurisolatie?

  Reden dat ik het vraag... eenmaal de spouw vol zit met EPS kunnen de muizen er niet meer door.
   

  RDG

  • #16
  ik denk niet dat we aan die kant van het huis isolatie hebben, da's een kant van het rijhuis dat tegen de buren hun huis staat.. ik kan achter de ingebouwde kasten wel wat doorkijken, en zie dat daar inderdaad veel 'open ruimte' is.
   

  ABCDE

  • #17
  Wat? Achterwand kast als muur? Ook Belgische frats zeker. Wat is de brandwerendheid van zo'n kast... haha
  Nah goed, als je buitengevels overal EPS laat inblazen komen de muizen ook niet meer in de woningscheidende spouw
   

  RDG

  • #18
  OK ons huis staat in België en is is inderdaad verbouwd geweest een paar jaren geleden. Maar zover ik kan zien na 1 jaar hier te wonen is alles zeer correct gedaan. De keuken is geplaatst door een keukenbouwer, en beslaat een volledige muur van ons huis = de muur langs de kant van de buren. daaronder loopt de afvoer van de toilet richting septische put in de tuin. En in die keukenwand zijn ook nog de nodige sifons en elektrische bedradingen voor frigo, oven, vaatwasser. De achterwand van de kast is uiteraard NIET de muur van het huis.... zo dom zijn Belgen nu ook weer niet, hoor ;)
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #19
  Kan er een sifon droog staan?
   

  RDG

  • #20
  Hey Jan, dat lijkt me straf aangezien we elke sifon nakijken wanneer het echt goed stinkt. Tenzij er ergens een ongebruikte sifon in een muur of vloer is weggewerkt, en dat we dat niet zien met camera.. ?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu