[radeloos] led inbouwspot keukenkast vervangen

StephanV

  • #1
20201223_105827.jpg


In onze keuken hebben wij 5 led inbouwspots van Lumoluce (L05451WW). Hiervan zijn er inmiddels 3 stuk. De keuken is opgebouwd als 'enkel kastje - afzuigkap - 4 geschakelde ksstjes' in het enkele kastje zit een dimmer voor alle lampjes.

Als ik de led module er uit trek krijg je bovenstaande foto. Hoe kan ik deze module vervangen zonder mijn hele keuken uit elkaar te schroeven?

20201222_184925.jpg 20201223_110728.jpg
 

Fmrama

  • #2
Ligt er in, op of onder een van de kastjes geen ‘connect box’ waar de spotjes centraal ingeklikt zijn?
 

StephanV

  • #3
Enige wat ik kan vinden is dit:
IMG-20201223-WA0005.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Zit het snoer op de eerste foto klemvast tussen de plank en het kastje?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Waarschijnlijk zit de koppeling achter de kastjes.

Maar de manier van monteren is het probleem, deze lampjes kunnen hun warmte niet kwijt en gaan daardoor vroegtijdig stuk.
Is de keuken nog niet zo oud dan het probleem bij je keukenboer neerleggen welke de lampjes onjuist heeft gemonteerd.
Kan dat niet dan gewoon afknippen en op/onderbouw maken om het probleem oplossen want simpel nieuwe lampjes plaatsen lost het probleem niet op, die gaan ook weer vrij snel stuk.
 

StephanV

  • #6
Rola schreef:
Zit het snoer op de eerste foto klemvast tussen de plank en het kastje?
Ja die zit vast. Krijg vrijwel geen extra snoer, hij lijkt in een sleuf te zitten.
 

StephanV

  • #7
Gerrit B,

Hm ja. Gister ook nog op speurtocht gegaan naar de koppeling. Niks te vinden. Morgen inderdaad maar eens kijken of we de keukenboer kunnen traceren. Is geplaatst door de vorige bewoners.. handig dit!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Om het probleem met je lampjes op te lossen moet er ruimte zitten tussen de plank waar de lampjes in zitten en de plank waar je tegenaan kijkt zodat de warmte die ontwikkelt wordt door de lampjes weg kan.
Dus plank demonteren, klosjes er tussen van 1 tot 1,5 cm en de plank weer monteren.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Volgens mij zijn deze spotjes gewoon geschikt om op deze wijze in een meubel in te bouwen. De fabrikant geeft een inbouwdiepte van 20mm aan. En:
  • Recessed or surface mount option
  • Low operating temperature – install directly into timber
Om ze "netjes" te vervangen zal tenminste die plank los moeten gok ik. Met een beetje mazzel vind je dan de rest van de verbindingen achter de bovenkastjes.

Mogelijk kun je ook de bedrading doorknippen en nieuwe spotjes daar aan solderen, als je plek hebt om die verbinding in het gat weg te moffelen...

Maar ik zou even verder kijken hoe je de boel demonteert. Dat is meestal niet zo ingewikkeld. Misschien zitten er vanaf de bovenkant schroeven door de bodem van het kastje?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Dat wordt wel meer gezegd van led lampjes immers "ze worden toch niet warm"
Nou vergeet het maar, elke led wordt warm als deze ook het nodige licht af moeten geven en gezien de openingen achterop het lampje worden deze dus ook echt wel warm.
Kan die warmte niet weg dan zullen je spotjes vrijwel gegarandeerd vroegtijdig overlijden en nooit de opgegeven levensduur bereiken.
 

StephanV

  • #11
XanderH,

Klopt, er zitten schroeven in de kastjes. Die houden, denk ik, de onderste plank op z'n plek. Zou ik die allemaal los halen zou die plank waarschijnlijk los komen. Alleen zitten daar ook 2 dubbele stopcontacten in, en leunt hij op de achterplaat. Die weghalen zal toch wat meer werk opleveren dan alleen de lampjes vervangen.

Daarnaast is er nog het raadsel hoe en waar de draad van de dimmer loopt en waar de transformator zit.

Zie ook de bijhorende foto's. Toch morgen maar eens de keukenboer contacten.

20201227_133603.jpg 20201227_133621.jpg 20201227_133645.jpg 20201227_133814.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

StephanV

  • #12
Nou ik ben een stap verder, alleen niet minder radeloos . De trafo/ driver is weggewerkt achter een dubbele wand boven de keuken. Deze is alleen toegankelijk via de opening van de afzuigkap. Vanuit hier lopen de draden naar beneden richting de spots.

Nu de hamvraag. Spots vervangen (met de bijbehorende toeren door hierbij komen) of bv een Philips Hue ledstrip boven en onder de keuken plaatsen. De spots dan weghalen en een blindkap op plaatsen (ofzo).

20201228_133933.jpg 20201228_134018.jpg 20201228_134913.jpg
 

Infine

  • #13
Wat ik zou doen is gewoon het kabeltje afknippen zoals eerder aangegeven en een nieuwe spot solderen met krimpkous over de las. Mocht de driver evt. nog een keer stuk gaan dan kun je hier wel bij komen door het gat van de afzuigkap. Scheelt je een berg met werk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu