Raadsel: hoe dit lekkende dak te repareren!

Toek

  • #1
Beste klussers,

Ik heb in de tuin een schuur met een dak van lichtdoorlatende golfplaten (weet de benaming precies niet. zie foto



In het midden zie je een aantal dopjes zitten. Die zijn geplaatst over de schroeven waarmee de dakplaten vast zijn gemaakt. sommige dopjes ontbreken nu en daardoor lekt het dak. Ik ben zelf niet de maker van het dak en het is me in eerste instantie al een raadsel hoe ze dat dak op deze manier gemaakt kunnen hebben: d.w.z.: hoe ze de dopjes en schroeven voor bevestiging hebben kunnen plaatsen zonder op de dakplaten te hebben gestaan, want in mijn ogen kunnen de platen dat niet hebben.
Mijn vraag is nu: Hoe kan ik zonder het dak de vernieling in te helpen weer nieuwe dopjes op de schroeven plaatsen zodat het dak niet meer lket?

mvg,

Toek
 

Johanl

  • #2
Hallo.
Waarschijnlijk een paar brede planken ,of stroken vloerplaat er op leggen. Dan verdeel je de druk,en het gewicht een beetje. Sucses JohanL
 

Toek

  • #3
Hoi Johanl,

Het zijn wel van die flexiblele golfplaten he? Dat als je ze in de hand neemt en heen en weer schud, dat ze dan alle kanten op zwieberen.
Zou jij het echt aandurven om daar platen op te leggen en zelf op te gaan zitten? Volgens mij zak ik dan falikant door het dak heen.. :?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Platen underlaymend 18mm er over heen leggen zodat je de druk kan verdelen

of meerdere steigerplanken
 

Tiho

  • #5
Hoeveel gewicht denk je dat er op zou liggen als er een cm of tien sneeuw op zou liggen? Dat zou het toch ook moeten houden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Wat weegt sneeuw t.o.v. een menselijk lichaam per vierkante cm oppervlakte ?
Stelt met sneeuw toch niets voor.

Met dikke (steiger) planken haaks op de bestaande balken en uw gewicht verdelen moet u er bij kunnen, bekijk wel even goed of de dikte van de dakbalken uw gewicht kunnen dragen.
 

Chathanky

  • #7
Tiho schreef:
Hoeveel gewicht denk je dat er op zou liggen als er een cm of tien sneeuw op zou liggen? Dat zou het toch ook moeten houden.
10 tot 15 kg/m2 kg?
En met sneeuw is het gewicht nog keurig verdeelt. Een plank hout waar men op de rand gaat zitten niet.
Ga ik door voor de koelkast? :mrgreen:
 

Toek

  • #8
Mja,

Ik kan me gewoon niet voorstellen dat die platen het houden als ik er steigerplanken o.i.d. op leg en zelf ook nog op ga zitten. Dan buigen de opstaande golven van de platen toch door en barsten waarschijnlijk?
 

Johanl

  • #9
Hallo .
Is het spul dan niet een keer aan vervanging toe . Met wat beter matriaal. Zodat het een wat stabieler ,en stevigger geheel word. Gr JohanL
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Maak eens een foto onderzijde dak als daar genoeg balken zitten
 

Eye_in_the_Sky

  • #11
Heeft iemand al een hijskraan voorgesteld ??



(Grapje)
 

Toek

  • #12
Johanl: Ja het spul is eigenlijk wel een keer aan vervanging toe, zeker omdat de balken en planken die onder de platen liggen al flink te verduren hebben gehad van de lekkage. Probleem is echter dat Mijn vriendin en ik een jaar geleden dit huis (met schuur) hebben gekocht en er een Bed and Breakfast (www.beltane.be) aan het vestigen zijn. Al onze energie zal de komende jaren nog wel eerst naar het huis gaan en zoiets als het dak van de schuur moet nog eventjes met lapmiddeltjes bij elkaar gehouden worden :cool:

Henk253: De balken onder de platen zijn in principe goed genoeg om mij met steigerbalken te houden, maar ik ben gewoon bang dat de golfplaten stuk gaan als ik er op ga zitten. niet de balken eronder.

Eye_in_the_Sky: Ja, zoiets lijkt me wel wat. Ik denk alleen dat ik een paar weken op de bank moet slapen als ik mijn vriendin vertel dat ik een dag lang een hijskraan heb gehuurd om de lekkage van de schuur te maken :mrgreen:
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Span er dan een dekkleed over heen als het toch voor nood is
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Misschien kun je de schoeven vanuit de binnenkant afkitten, daar waar het lekt, en als je er bij kunt.

Het is een lapmiddel maar als voor tijdelijk is, zou het een oplossing kunnen zijn.
 

Toek

  • #15
Henk253 : Mja, Aangezien we een B&B runnen moet het geheel ook wel een beetje toonbaar blijven. ik hoop dat de schuur nog zo'n jaar of 10 meekan zonder hem plat te gooien en om al die tijd met een spanzijl te moeten zitten lijkt me niet de oplossing.

Peter : Klinkt opzich als iets wat ik wel zou willen proberen. Probleem lijkt me dan dat het ook echt waterdicht moet worden. Ik kan die lekplekken wel berieken, waar moet ik op letten, zodat de kit ook op die manier hecht dat het echt waterdicht wordt?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
10 jaar is niet tijdelijk, dat is semipermanent.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #17
Ja 10 jaar is inderdaad niet tijdelijk.

Maar als je het af gaat kitten, kun je dat het beste met bitumen kit doen, oftewel shellkit.
 

Toek

  • #18
Ok...

Ik heb maar een gecombineerd advies gevolgt:
Ik heb steigerplanken op het dak gelegt en heb van die vieze troep kit op de lekkage punten gespoten. Was wel niet van de schelp, maar volgens mij hetzelfde soort product. Zwart, taai, draderig en het zit nu op alle onbeschermde delen van mijn lichaam :mrgreen:

Nu even de volgende regenbui afwachten (Kan nooit lang duren hier in de Ardennen) en dan eens kijken of ons schuurdakkie weer een paar jaartjes mee kan.


bedankt allemaal!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #19
Toek schreef:
Ok...
Zwart, taai, draderig en het zit nu op alle onbeschermde delen van mijn lichaam :mrgreen:
bedankt allemaal!
Ik hoop dan, dat je niet in je blootje het dak bent opgeweest. :mrgreen:

Bedankt voor het terugmelden, en laten we hopen dat het nog jaren dicht mag zijn.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #20
Die transparanten platen zijn zo bros als het maar kan als ze er uitzien zoals op de foto.
De kans is groot dat de scheuren erin vliegen als je er met planken overheen loopt.

(bij het monteren hoefd je niet op te staan je dan van binnen uit met een trap plaat voor plaat monteren zonder er op te staan)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu