PVC plaklaminaat op gietvloer?

Paulus65

 • #1
In ons nieuwe huis hebben de vorige bewoners een PVC gietvloer laten leggen. Die industriele betonlook vinden we persoonlijk wat kil voor de woonkamer dus we overwegen om er PVC plaklaminaat (stroken) op te leggen. Het moet gelijmd worden want er zit vloerverwarming onder. Kliklaminaat gaat dus niet. Het probleem is aleen dat we niet weten of we moeten primeren of met egaline aan de slag moeten. De gietvloer is uiteraard wel glad. Heeft iemand hier ervaring mee?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Als de vloer glad is heeft het geen zin er ook nog eens egaline op te doen, glad is glad.
  Hou er wel rekening mee dat een een plak-pvc vloer niet eenvoudig te leggen is, normaal doet een vakman dit.
   

  Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #3
  Ik krijg zeer regelmatig vragen over PVC materiaal als plakstroken i.c.m. vloerverwarming.
  Vraag me af, waarom men dat materiaal koopt.
  Ik heb al prijzen gezien van nog geen € 2,00 per M2, maar de verwerking daarvan (en eventueel vloerverwarming er onder) zijn een veelvoud van de prijs van dat PVC materiaal.....en vergt nog eens een vakkundige montage.

  Men wil het goedkoopste van het goedkoopste materiaal als vloerbedekking, maar realiseert zich m.i. nooit wat het kost om (goed!) te leggen (en als deze er nog niet is: om ook nog eens vloerverwarming daaronder aan te brengen).

  Heb al bedrijven gesproken, die zijn gestopt met het leggen van PVC plakstroken, vanwege de diverse problemen bij het monteren, en nadien claims en extra kosten willen voorkomen..

  Mijn advies zou hier zijn: laminaat (als het toch voordelig moet zijn) Je komt in alle gevallen hoger uit en zult dan bijv.deuren iets moeten inkorten.
   

  Paulus65

  • #4
  Alvast bedankt voor de antwoorden.

  Uiteraard wordt dit straks door een vakman gedaan. Het was alleen de vraag of op een bestaande gietvloer te lijmen valt. Gewoon laminaat (klik) is geen optie, er ligt al vloerverwarming onder. Goedkoop is natuurlijk fijn maar ook dat is niet de eerste eis. We rekenen op ca. 30 euro per vierkante meter. Het moet goed zijn maar ik wil de bestaande gietvloer (+vloerverwarming) er niet uit hoeven breken. Dan blijven er volgens mij maar een paar opties over: PVC plaklaminaat, tegels, vinyl of linoleum. Tegels willen we niet. Een heel hoge kwaliteit vinyl is ook goed maar dat drukt toch altijd meer in dan PVC plaklaminaat.

  Blijft alleen linoleum over maar dat geeft ook weer die kantoor-look waar we nu net vanaf willen. Als er nog meer opties zijn hoor ik dat graag.
   

  Paulus65

  • #5
  Ik heb nog een poging gedaan om te achterhalen welk type gietvloer het nu eigenlijk is. Het lijkt te gaan om een PU gietvloer. Helpt dat bij het bepalen of er rechtstreeks op gelijmd kan worden?
   

  Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #6
  Paulus65 schreef:
  .....Uiteraard wordt dit straks door een vakman gedaan.....
  Neem dan m.i. contact op met een ter zake kundige vakman en vraag hem om een advies.
   

  Paulus65

  • #7
  Al lang gedaan maar ze weten ook niet of er geprimered of geegaliseerd moet worden of dat er rechtstreeks op gelijmd kan worden. Blijkbaar komt het nooit voor dat iemand een gietvloer niet mooi vindt :? Ik ben op meerdere plaatsen wezen vragen maar ze lijken zelfs de vraag niet te begrijpen. Op een plaats kreeg ik te horen dat ik de gietvloer er maar uit moest halen. Tja, dan moet ik ook gelijk de vloer-verwarming vervangen. Vandaar dat ik hoopte op dit forum iemand te vinden die al ervaring had met het lijmen van PVC laminaat op een gietvloer.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Dit bedrijf zou je ook niet kunnen helpen.

  Ik wil je hier niet weg hebben maar misschien kan je hier wijzer worden.
   

  Paulus65

  • #9
  Bedankt voor het linkje, ik ga daar eens kijken.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Zou me verbazen zou de vloer het niet kunnen hebben, ik zou me meer druk maken hoe de plak-pvc er ooit weer uit te krijgen is zonder de vloer te beschadigen.
   

  Tiho

  • #11
  De plak pvc laminaat zijn losse stroken gelijk aan de maat van normaal laminaat. Deze zijn los te halen door ze een beetje warm te maken met een föhn bijvoorbeeld.
   

  Paulus65

  • #12
  Losmaken maak ik me wel druk om als we uitgekeken zijn op de PVC laminaatvloer. Eerst maar eens uit zien te zoeken of ik rechtstreeks op de PU gietvloer kan plakken.

  Met alle gelijmde vloeren (vinyl, tegels etc) heb je wel problemen om het er later een beetje netjes uit te krijgen. Lijmresten zullen altijd wel achterblijven. Wel een reden te meer om er een heel goede kwaliteit PVC vloer op te leggen zodat van verwijderen nog lang geen sprake is.
   

  Paulus65

  • #13
  Ook de vakmensen zijn verdeeld; de een zegt dat stofzuigen en ontvetten voldoende is, de ander wil toch maar nog eens egaliseren. Daar zie ik het nut overigens niet van in want de vloer is perfect glad. Als ze nu voor de zekerheid primeren wilden kon ik dat nog wel begrijpen. Dat geeft mogelijk exta hechting en zorgt (mogelijk) dat de lijm niet reageert met de PU gietvloer.

  Enfin, blijkbaar is er niemand die hier ervaring mee heeft. Ook niet op het forum waarvan ik hierboven een linkje van kreeg.

  Er is me nog wel een andere oplossing aan de hand gedaan: een PVC klikvloer met een warmtegeleidende ondervloer. Dat gaat uiteraard op iedere gladde vloer. Helaas is klik laminaat behoorlijk dik dus ik vrees dat het vrij veel warmte van de vloerverwarming tegen zal houden ondanks de warmtegeleidende ondervloer.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #14
  Pvc kliklaminaat is vaak wel geschikt voor vloerverwarming, de dikte zegt niet zoveel, het kan iets langer duren voor de ruimte op temperatuur is maar meer ook niet.

  Wat de vloer betreft, glad is glad.
   

  Paulus65

  • #15
  Ik heb nu eindelijk een bedrijf gevonden dat zich serieus in de vraag aan het verdiepen is. Ze weten al dat de lijm geen probleem is. Het is wel mogelijk dat de weekmakers in de gietvloer mogelijk wel invloed kunnen hebben op het PVC. Klik laminaat lijkt de veiligste oplossing. Het rendementsverlies moet meevallen omdat de gietvloer nu een laagje van een mm of 2 is op de afsmeervloer. Dat geeft geen noemenswaardige extra weerstand. Alleen jammer van de grote plinten bij een zwevende vloer. De woonkamer is al vrij smal en dat maakt het optisch vermoedelijk nog smaller.
   

  Paulus65

  • #16
  Inmiddels is het probleem opgelost. Simpelweg door PVC kliklaminaat te nemen met een warmtegeleidende ondervloer. Op de PU gietvloer hoefde zodoende niet gelijmd te worden.
   

  Karr

  • #17
  Beste Paul,

  Wij zitten met exact het zelfde probleem! Wij hebben een PU gietvloer en zijn niet tevreden. Nu willen we graag een pvc vloer erop plakken. Alle (vak)mensen die we spreken zeggen iets anders. Egaliseren/ primeren/ schuren/ ondervloer enz...
  Waar heb jij uiteindelijk voor gekozen? Wat is jou ervaring?
  Alsvast bedankt!
  Groeten, karla
   

  Paulus65

  • #18
  Wij hebben het uiteindelijk opgelost door een PVC klik-laminaat vloer te leggen ipv een gelijmde PVC laminaatvloer. Ik dacht eerst dat zoiets niet kon vanwege de ondervloer in combinatie met vloerverwarming maar het bleek geen probleem te zijn. Er is speciale warmtegeleidende ondervloer.

  Vrijwel alle vaklieden die we gesproken hebben twijfelen over de hechting van lijm rechtstreeks op een gietvloer vandaar primeren, egaliseren etc. Met een PVC klikvloer was dat opgelost en het bevalt prima.
   

  Paulus65

  • #19
  We zijn nu een paar jaar verder en het bevalt eigenlijk steeds minder. De PVC vloer werkt namelijk ontzettend en de plakplintjes aan de randen gaan telkens los. Volledig verlijmd was toch beter geweest. Gietvloeren zijn nu al een tijdje in de mode dus er zullen vermoedelijk wel meer mensen met spijt zijn dus hopelijk is er meer over bekend over het lijmen op een gietvloer.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #20
  Dat plakplinten loslaten is een verschijnsel dat je ook ziet bij laminaatvloeren. De enige oplossing daarvoor is het toepassen van hoge plinten die aan de muur bevestigt worden. De vloer kan dan vrij onder de plint werken. Om dit te kunnen toepassen, moet je voorafgaand aan het leggen van de vloer wel de bestaande plinten verwijderen.

  PVC clickstroken hebben zeker in het begin veel klachten opgeleverd. Verlijmen van pvc op de ondergrond is eigenlijk altijd een beter alternatief. Daarvoor moet de ondervloer wel echt vlak zijn, dus zal er meestal geëgaliseerd worden. Bij een goede gietvloer is al geëgaliseerd, dus iemand met verstand van zaken kan daar met de juiste middelen prima een pvc dryback vloer op verlijmen. Daarbij moet dan wel even uitgezocht worden welke lijm en/of primer noodzakelijk is. Soms moet er ook eerst geschuurd worden.

  Er zijn inmiddels ook klik pvc vloeren op de markt met een harde kern van een kunstof/steen composiet. Dat werkt nauwelijks en zou wel stabiel moeten blijven.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu