PVC-leiding verstopt?

Pieter.hester

  • #1
Bij onse cv-ketel zit een afvoersysteem (ik meen voor condebswater. U druppelt daar steeds iets vocht vanaf. Ik ben a-technisch dus heb ik een een foto toegevoegd. Ik dacht eerst dat het rubbertje van de afsluitschroefdop (zie rode ovaal) niet goed meer was. Toen bleek mij dat het stukje pijp dat daarboven zit (zie rode pijl) een hoger waterniveau had dan dan het laagste punt van de zwanenhals die erna komt. Het druppelt er dus bovenuit (die rode kruisje). Dat bleek ook wel toen ik het na leegmaken weer vulde met water. Het kwam tot helemaal bovenaan en stroomde over. Ik kan me niet voorstellen dat de zwanenhals verstopt raakt. Ik heb geen trek/duwveer oid dergelijks.

-Weet iemand wat een andere oorzaak zou kunnen zijn ipv een verstopping?
-heeft iemand een alternatief voor een trek/duwveer?
-Kan ik de PVC-buizen zo lostrekken of zit dit gelijmd?

Alvast bedankt. Graag in Jip en Janneketaal uitleg aangezien ik bijna geeneen onderdeel ken van een cv-installatie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De afvoer is in elk geval niet goed aangelegd, de sifon zit veel te hoog.
Daardoor kan er bij het minste of geringste water over de rand lopen.

Ik gok erop dat er kalk in de sifon zit, gooi er een kopje azijn in om te ontkalken en verander de afvoer.
 

Pieter.hester

  • #3
Jan,

bedanktvoor je snelle reactie. Het ontkalken gaat vast lukken. Het is mij niet helemaal duidelijk wat ik dan zou moeten wijzigen aan de sifon. De sifin is toch de gehele kronkel die op de foto staat? Wat zou er aan gewijzigd moeten worden, en belangrijker; kan ik het zelf?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het is zo niet niet te zien hoe de afvoer loopt, graag een nieuwe foto van het geheel, graag ook even de flitser gebruiken.
 

Fiesiekus

  • #5
De ingang van de sifon zit te hoog. Het beste plaats je de hele sifon 20 - 30 cm lager en zet je een stuk PVC buis (ook 20 - 30 cm) op de ingang.

Gelijk controleren op verstopping.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
De syphon is verkeerd om in elkaar gelijmd.
Het hoge stuk wat nu rechts zit had links horen te zitten.
 

Pieter.hester

  • #7
Ik zal nu wat betere foto's erop zetten. Het opvangbakje zat alweer bijna vol, na een paar uurtjes. Ik hoop dat het zo duidelijker wordt. Valt me op dat er goed en vooral snel gereageerd wordt. Erg relaxed.



 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Graag een foto van het geheel, het onderste stuk van de afvoer is niet te zien.
 

Pieter.hester

  • #9
Jan, het onderste stuk gaat de verdiepingsvloer in. De aanvoer komt achter een multplex plaat vandaan. Ik heb dus niet zoveel meer te laten zien.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Dan lijkt het mij verstandig een nieuwe sifon te kopen en die er er zo laag mogelijk op de staande pijp onder de huidige sifon te lijmen.
Zet de sifon dan ook goed, scherp gezien van Ron321, de laagste mof op de pijp lijmen.

Wilt u het goed voor elkaar hebben dan ook het overstortventiel hoger plaatsen.
Zo te zien op de foto lijkt me dit een klusje voor een loodgieter :wink:
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #11
De inlaatcombinatie kan daar opzich wel blijven zitten.
Voor de rest doen zoals Jan zegt.
 

JanR

  • #12
Pieter, Inderdaad is het misschien best dat u een nieuwe sifon plaats. Zo te zien op uw laatste foto’s is er voldoende plaats om de buis juist onder de mof af te snijden om dan daarop de sifon te lijmen.
Wat me wel verbaast is dat u verteld dat het water bovenaan overloopt. Nochtans is er een niveauverschil tussen bovenkant buis en onderkant overloop sifon. Het overlopen zou er kunnen op wijzen dat er in onderliggende afvoerbuis een waterzak voorkomt. Dit is een buis die verkeerd afwatert waardoor er in buis water blijft staan die de lucht in de buis afsluit; een soort sifon dus. In dit geval zal het water NIET normaal weglopen maar heel langzaam weg vloeien door eigen gewicht. Om dit uit te testen kan u als de sifon is afgezaagd een vlammetje boven de buis houden. Normaal komt er lucht uit door de positieve luchtdruk in de buis waardoor het vlammetje zal doven of gaat dansen. Komt er geen lucht uit dan hoeft u geen sifon te plaatsen gezien de waterzak als sifon fungeert. Uittesten dus.

Succes.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #13
Waar gaat dat T stuk trouwens heen dat boven de sifon zit?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu