Putjes in alkydharslak door beglazingskit - wat nu

DavidB

  • #1
Hallo,

Ik heb 2 Cando glasdeuren gekocht in de bouwmarkt. De deuren waren al van een grondlaag voorzien. Ik heb de sponningen en glaslatten van 2 laklagen voorzien en tussendoor geschuurd.
Ik heb het glas erin gezet door eerst een rupsje glaskit (Bison) in de sponning te leggen, vervolgens de glasplaatjes daar in te leggen. Dat leek me een goede manier om rammelen van het glas te voorkomen.
Op het glas een rupsje glaskit gelegd en de glaslatten geplaatst. Met nageltjes vastgezet.
Na 1 dag heb ik de overtollige kit weggehaald. Restjes heb ik met een droge doek van de glaslatten af gewreven. Met dezelfde doek de deur stofvrij gemaakt. De deuren verticaal tegen een muur gezet. De werkruimte gestofzuigd en nog eens met een speciale "plakdoek" het laatste stof van de deur afgenomen.
Met een lakrolletje en kwast de deur geschilderd. Het "natte" resultaat zag er strak uit maar enkele uren later waren er allemaal putjes (+/- 2 mm doorsnee) in de verf ontstaan. In het centrum van de putjes leken een korreltjes te zitten. Nu heb ik de kit koker nog eens bekeken. Het leek me logisch dat het overschilderbaar was omdat vlekken met terpentine weghalen kunnen worden. Maar er staat eigenlijk niet op wel of niet overschilderbaar. De glaskit is op siliconenbasis .... 2 vragen:
- wat is nu de beste manier om de putjes weg te krijgen: schuren en opnieuw lakken?
- welk product kan ik in de toekomst gebruiken wat wel overschilderbaar is?
Groeten David
 

Devis

  • #2
Wanneer je een kit op siliconenbasis overschildert gaat het 'schiften'. Er onstaan kraters op de kitrand, omdat de verf niet hecht.
Je kan anti-siliconen door de verf mengen, maar dit is eigenlijk een noodoplossing.
Volgende keer kan je voor binnendeuren beter het glas afkitten met een acrylkit (wel nat afmessen, niet laten drogen en daarna pas verwijderen) of de beglazingskit op siliconenbasis helemaal niet schilderen (dus na het aflakken pas het glas afkitten)
 

DavidB

  • #3
Devis, Dank voor je reactie.
Ik heb niet de kit overgeschilderd maar ik denk dat er bij het stofvrij maken met een doek minuscule kitdeeltjes van de ruiten op de deurstijlen terecht zijn gekomen. De putjes zitten dus op de deurstijlen.
Volgende keer zal ik acrylaat gebruiken of achteraf kitten zoals je aangeeft. Maar wat is in deze situatie de beste manier om de deur netjes en strak af te schiiilderen. Als ik er een laagje overheen zet verwacht ik dat de putjes eerder erger worden dan minder...

David
 

Mechas79

  • #4
Die kraters kunt u weg krijgen met opnieuw schuren en ontvetten, hierna weer lakken. Kraters ontstaan inderdaad onder andere id. op vettige ondergronden, nu is silicone geen organische vet ( zoals olie, of menselijk vet) maar synthetisch, en met nagenoeg dezelfde eigenschappen. Als u terpentine houdende alkyd heeft gebruikt dan zou het kunnen dat daar waar nog restjes van u kit zit, deze gaat oplossen, hierdoor krijgt u ook dit verschijnsel. Acrylkit om glas af te kitten, tja…het gebeurd wel maar deze kunnen geen trillingen hebben ( te bros) is voor een binnenraam niet zo erg maar een deur kan ook hard dichtklappen, en dan zou de acrylkit niet zo goed de klap kunnen opvangen , waardoor het kan barsten. Vandaar dat men bijv siliconen systemen gebruiken, zijn velen malen flexibeler.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu