PU lijm bewaren, hoe doe je dat?

SvenH

  • #1
Ik gebruik regelmatig kleine beetjes PU lijm. Maar hoe bewaar je die het beste?

Normaal koop ik het kleinste pattex flesje, dat werkt prettig en laat zich goed afsluiten en weer openen.
Ik snij het gaatje in de tuit dan zo klein mogelijk af. Na gebruik schroefdop er weer op en meestal gaat dat een tijd goed.

Maar laatst voor een klus een grote bus gekocht en daar heb ik nu iedere keer dat ik wat nodig heb enorme velvorming. Inmiddels raak ik behendig in het verwijderen daarvan maar ben liever goed in het afsluiten van een grote bus dan in het verwijderen van vellen... Ik denk dat ik als deze bus op is ongeveer een kwart heb weggegooid met het weer toegankelijk maken van bussen.
 

StefanD

  • #2
Wat ik met verf altijd doe is de bus na sluiten een kwartiertje op de kop neerzetten. De verf zorgt er dan van binnenuit voor dat het deksel potdicht zit.
 

Millew

  • #3
Een grotere fles kopen i.p.v. een bus en die liggend bewaren, zodat de tuit gevuld blijft. Bij mij blijft op die manier de middenmaat fles ruim een jaar bruikbaar.
 

SvenH

  • #4
Dank heren.
Dat op de kop wegleggen, daar had ik ook al eens aan gedacht. Maar krijg je dan niet gewoon het vel aan de andere kant?
 

StefanD

  • #5
Bij verf in elk geval niet. Volgens mij ontstaat het vel doordat het deksel niet 100% sluit. Door de pot even op de kop te zetten trekt de verf in eventuele kieren.
Ik zou de pot wel rechtop bewaren, zodat de inhoud weer naar onder zakt.
 

Millew

  • #6
PU lijm verhardt onder invloed van vocht.
Ik laat aan de tuit ook altijd een beetje lijm zitten en druk dan de dop er op. Het beetje lijm tussen de dop en de tuit verhardt en sluit de fles lucht- en vochtdicht af. Het beetje vocht dat in de lucht binnenin de fles zit is onvoldoende om een vel te laten vormen.
 

Tiho

  • #7
Ik doe het net zo Millew. Doordat het tuitje van pe is trek je ook zo los. Volgens mij blijft het wel langer dan een jaar goed. Ik heb nog geen uitgeharde pot gehad ook het laatste beetje niet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
PU lijm is er ook in kitkokers. Daar komt geen lucht in, dus theoretisch zou dit beter moeten werken. Al heb je hetzelfde probleem met het afsluiten van de tuit.
 

SvenH

  • #9
Inmiddels een tussenoplossing.
De grote bus werd te lastig om vellen uit te peuteren en de kleine bij het uitpeuteren lekgeprikt...

Bij gebrek aan alternatieven de grote bus leeg laten lopen in een glazen potje. Daar ontwikkelt ook een vel in maar dat laat zich makkelijker verwijderen door de grotere hals.

Voor het dichtschroeven blaas ik er ook een beetje propaan in, kijken of dat het vocht kan verdrijven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu