Provisorische draaibank

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Hallo,

Ik heb voor mijn modelbouwhobby een draaibankje nodig om de twee uiteinden van een dun metalen staafje af te frezen.

Aangezien ik de draaibank maar 1 keer nodig heb en het te klaren karweitje vrij klein is, heb ik een opstelling gemaakt die dienst moet doen als draaibank: in de accuboormachine heb ik het metalen staafje vastgedraaid. Het andere eind van de staaf loopt door een gat dat ik in een klosje hout geboord heb en vastgeklemd is met een lijmklem. De boormachine klem ik met twee lijmklemmen vast op de werkbank. Wanneer de boormachine draait, draait het staafje mooi rond.

Nu is mijn vraag: met wel gereedschap kan ik het beste de twee uiteinden uitdraaien? Ik heb al een klein stukje geprobeerd met het zaagblad van een ijzerzaag. Als je deze stil houdt op het draaiende staafje, lukt het in principe wel, maar wat je wegdraait is maar een klein stukje (dikte van het zaagblad). Indien je 1 cm lengte moet wegdraaien, wordt het wat minder makkelijk. Bovendien werkt een ijzerzaagblad beter als je het heen en weer beweegt, in plaats van stilhoudt.

Weet iemand misschien een handig stukje gereedschap wat (tijdelijk) dienst kan doen als hulpmiddel om een klein beetje metaal af te draaien?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Eerst een grove vijl en daarna een fijne.
Ook hiermee rustig heen en weer gaan en niet te hard drukken.
 

Kees61

  • #3
Met een sleutelvijl lukt het misschien wel (voor dat O-ringetje he :-) ). Daar zit ook een platte vijl bij en een dun rattestaartje.
En voor het andere, net wat Jan zegt.
Ik zou het toch niet zomaar uit de hand doen want dat is te onnauwkeurig. Laat de vijl tegen een klosje steunen.
Ik denk dat het heen en weer halen beter ruimt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Bedankt! Toevallig had ik zelf nog een doosje sleutelvijlen liggen. Ik heb de lasdraad na de boorkop wel ondersteund en dan gaat het redelijk goed.

In het begin lijkt het erg langzaam te gaan, maar naarmate het staafje dunner wordt, gaat het sneller. Helaas brak de staaf iets te vroeg af (dacht even het laatste stukje zonder ondersteuning te kunnen vijlen / draaien --> knap, afgebroken).

Eén dezer dagen een tweede poging. Van een meter lasdraad kan ik genoeg staafjes draaien en de lasdraad was maar 40 cent dus is supergoedkoop.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Met de draaibank gaat het goed :D ! Ik heb al een buisje en een pijpje mooi afgedraaid. Ik doe het afwisselend met de sleutelvijlen en de ijzerzaag. Gaat goed, maar het is natuurlijk minder precies dan met een draaibank (al kun je het wel redelijk netjes doen hoor).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
:prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu