Opknappen van een draaibankje

Klaas0639

  • #1
Ik heb een tweede (of derde) hands, verwaarloosd metaaldraaibankje gekocht. Een opknappertje. Het is een Triton junior. Zonder enig documentatie. En de verkoper is niet kundig. De prijs was er ook naar :-)
Ik heb gezocht op internet. Niets relevants gevonden. Het lijkt een geheel onbekend merk.

Ik besef dat dit niet direct een item voor dit forum is. maar je weet nooit ; er zit hier toch wel veel deskundigheid en misschien kent iemand het merk of heeft iemand een hint voor een metaalbewerkersforum waar ik advies kan krijgen over het opknappen en reviseren van een oud Triton draaibankje.

Mvg
Klaas.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Kunt u een paar foto's plaatsen van verschillende kanten van de machine ?
 

Klaas0639

  • #3
Ja goed idee. Het bankje staat nog bij de verkoper. Zodra ik het thuis heb zal ik er wat fotos van posten
 

Pirke

  • #4
Er is als doe het zelver normaliter niet veel op te knappen aan een draaibank. Omdat nauwkeurig meetgereedschap meestal niet voor handen is, en machines om onderdelen te maken ook niet altijd voor handen zijn.

Het hangt er ook vanaf of je kunt draaien en wat je er vervolgens mee wil gaan maken. Nauwkeurig werk, of een boutje afvlakken vragen andere eisen van een machine.

Plaats inderdaad eens een fototje, ik ben wel benieuwd.
Voor specifieke vragen hoor ik graag van je.
 

Klaas0639

  • #6
Dank, ik zal fotos plaatsen zodra ik bank in huis heb. Ik maak graag gebruik van aanbod om adh van de fotos adviezen te krijgen.

Echte restauratie zal zal niet eenvoudig zijn zoniet onmogelijk. Perfect zou mooi zijn maar waarschijnlijk niet haalbaar. Dat realiseer ik me. Mijn streven is op zijn minst de bank weer enigszins operationeel te maken.
Een manual zou prachtig zijn, maar contact met iemand die het merk kent - een Triton type junior - zou al geweldig kunnen helpen.

Mvg
Klaas
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik ken Triton wel van de bovenfreesmachines, e.d.
 

Klaas0639

  • #8
Ja ook andere houtbewerkingsmachines, maar die Triton heeft nooit draaibanken gemaakt.

Mvg
Klaas
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #9
Belangrijkste is dat de lagers van de spankop nog goed zijn (dus geen speling) en het 'bed' nog een beetje zuiver is.

Dat zijn wel de 2 dingen die bij verwaarloosde draaibanken voor de meeste problemen zorgen.
 

Klaas0639

  • #10
Ik heb hem heel vluchtig geinspecteerd en toen besloten tot koop. Ben niet ervaren maar de twee punten die jij noemt zijn nu juist de punten die ik vluchtig bekeek. Goed voor mijn eigenwaarde :-).

De kopas leek me spelingvrij en het bed heeft geen opzichtige gebruikssporen. Wel algehele verwaarlozing. Overal enig roest en niks loopt soepel. Motor is eraf ( dat vind ik niet zo'n punt). Tandwielen zitten er allemaal nog op en zijn niet aangetast.

Donderdag haal ik hem naar mijn werkplaatsje en zal ik fotos maken en verder inspecteren.

Ik kocht in een impuls. Het is een mooie machine. Mooi vormgegeven en ouderwets zwaar. China bestond toen nog niet.

Mvg
Klaas0639
 

Pirke

  • #11
Cnczone is niet wat je verder zal helpen.
Wat ik 1 van de beste sites vind op het gebied van verspaning is deze :
https://www.practicalmachinist.com/
Op dit amerikaans forum zitten echt wat knappe koppen, en waarschijnlijk vind je via hun ook een manual en tips voor opknappen. Meld je aan en ga eens kijken.
 

Klaas0639

  • #12
Dank Pirke. Prachtige site die je me aanbeveelt.
Ik heb me daar aangemeld.

Ik plaats hier een paar fotos. Ik zou het leuk vinden als er onder de lezers van dit forum mensen zijn die me van adveis kunnen dienen bij de restauratie.

Het is dus een Triton junior metaaldraaibankje. Ouderwets zwaar en mooi van ontwerp maar verwaarloosd.

De motor ontbreekt (dat is niet zo erg; dat is een relatief klein probleem).
De spindel lijkt spelingvrij en het bed lijkt niet ernstig beschadigd of gesleten voor zover je dat met een vluchtige inspectie vast kunt stellen. Overal zit vuil en en waar geen vuil is aangekoekt, zit (enige) roest. Geen enkel lager loopt soepel. De tandwielen lijken onbeschadigd evenals de voedingsas.

Is er iemand op dit forum die ervaring heeft met de restauratie van een dergelijk bankje of (heel onwaarschijnloijk): is er iemand die het bankje herkent?
wellicht is Triton niet een fabrikant maar bijv de naam van een niet meer bestaand handelshuis en is het bankje ooit ook onder andere namen in de handel gebracht.

NB.: Ik heb contact gehad met het huidige fabrikant Triton, maker van oa bovenfrezen. Zij hebben nooit metaaldraaibanken gemaakt.


[img]https://www.klusidee.nl/Forum/userpix/74411_01_draaibank_totaalbeeld_1.jpg




 

Klaas0639

  • #13
Nog een tweetal fotos:

Een van het tandwielenkastje voor de aandrijving van transport en een van het gietijzeren onderstel die bij de bank hoort.





Benieuwd naar jullie reacties en adviezen
mvg
klaas0639
 

Henk E

  • #14
Ziet er nog wel goed uit dacht ik zo.
 

Pirke

  • #15
Mooi ding heb je daar. Dat ten eerste.

Vaststellen of er speling op de hoofdas zit, kun je alleen met een meetklok. Die moet je eerst 1 bestellen (0.001), met een degelijk statief. Anders kun je niets meten en dus ook niets opknappen.

Meet verder:
-omkeerspeling op alle sledes, en stel dit terug naar een 0.1mm max.
- speling tussen support en bed zo ver mogelijk terug, onder voorwaarde dat het geheel soepel blijft lopen over de gehele lengte.
- Stel de pinole op het hart met de meetklok, en draai een as (max lengte en zeg rond 25mm) tussen de centers af/schoon. Ruwheid onder Ra1.6. Breng die as naar een bedrijf met een meetbank, en laat hem nameten op cylindriciteit. Dit zegt iets de toestand van het bed.

- dan demonteer en spoel je tandwielen, spindels uit, en vervang je keeringen en lagers waar nodig.
- ontvet bank en schilder hem op.
- monteer alles weer netjes en klaar is klara.
 

Paul Siemons

  • #16
Waarom "struikel" ik nooit over zulke dingen? :lol:
 

Klaas0639

  • #17
Ja, mooi he?.
Het deed een beetje zeer om te zien hoe respectloos dit bankje is behandeld. Daarom leidde het tot een impulsaankoop :-)

Eigenlijk vind ik je woorden niet ontmoedigend. Integendeel. Het zal wel uren kosten alleen al om de status vast te stellen.
Kan ik je af en toe een adviesje vragen?

Mvg
Klaas
 

Pirke

  • #18
Natuurlijk Klaas, daar zijn we hier voor.

Het nameten van een bank is voor een beginner veel werk. Maar om zo,n bank te gebruiken moet je daar even doorheen. Maar 1 keer gedaan levert meteen de nodige kennis op. Vandaar ook het amerikaanse forum.

Maar zoals ik al gezegd heb: Het gaat er ook om waarje zo,n ding voor gaat gebruiken. Als je serieus passingen gaat draaien en draad snijden, dan wil je weten dat het allemaal goed zit. En mocht er toch een afwijking zijn, dan wil je weten hoe groot die is, zodat je daar rekening mee kan houden tijdens het maken van onderdelen.
Het bed van deze draaibank heeft (gezien de leeftijd, en afhankelijk van de uren die er op zitten) altijd een zink in het bed tussen 30 en 200 mm van voorkant klauwplaat. veroorzaakt door vliegend draaiwerk. Maar dit hoeft geen drama te zijn. Maar corrigeren kun je dat zelf nooit.

veel succes en je hebt een PM gekregen.
 

Klaas0639

  • #19
Dank voor de adviezen. Ik heb er wel zin in en zal er hier op terug komen .Maar taal langzaam gaan:-)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu