Project tijdelijke woonunits

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #41
Over een lange afstand is een verzakking iets wat je nauwelijks kunt voorkomen, zeker op een bouwterrein waar zwaar materieel rond rijdt.
 

Charel

  • #42
Hebeentuin schreef:
Wat bedoel je met afwatering? De wc volledig doorspoelen?
Of bedoel je afschot? Ik geloof 1 cm per meter.
Ik bedoel inderdaad afschot, 1 cm per meter is goed.
 
  • Like
Waarderingen: Hebeentuin

Charel

  • #43
En moest je twijfelen over het type van put:
Met doorloop put bedoel ik een putje met een geprofileerde bodem waar de buizen helemaal onderaan in het profiel van de bodem aansluiten zodat er niets in de put kan achterblijven maar alles gewoon doorloopt.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #44
Leuke afwegingen.
Een grotere diameter heeft meer materiaal nodig om verstopt te raken, maar de stroomsnelheid is lager dus blijft er sneller iets hangen.
Hetzelfde met afschot. Ontlasting wordt drijvend afgevoerd, bij teveel afschot is het water weg voordat de resten weg zijn. Iets minder afschot is beter, echter heeft een kleine verzakking dan weer meer invloed.

Als het kan en mag, sluit er dan ook een hwa op aan. Dan is er meer doorspoeling. Hoewel ik regen liever in de grond zie verdwijnen.
Eens per jaar even met een rioolslang op een hogedrukreiniger erdoor via die doorloopput en je voorkomt problemen. Je merkt dan wel of het nodig is aan de zooi die langskomt of niet.
 
  • Like
Waarderingen: Hebeentuin en Charel

BigBert

  • #45
25 meter is een eind voor een pvc afvoer. Omdat het tijdelijk is, kan het wel maar heeft het extra onderhoud en aandacht nodig. Ik zou om de 5 meter een doorloopput plaatsen en extra zorg besteden aan de bevestiging/ondersteuning zodat de kans op doorzakken zo klein mogelijk is. Zorg ook dat de wc('s) maximaal water gebruiken bij het doorspoelen.
 
  • Like
Waarderingen: Hebeentuin

Charel

  • #46
Naar mijn idee is een slechte onstabiele bedding waarin je de afvoerbuizen legt de enige oorzaak waardoor de buizen zouden kunnen verzakken en niet de lengte van het traject.
In een slechte ondergrond kan een buis van 5 m even goed verzakken als een buis van 50 meter lang. Je moet er dus sowieso op letten dat de bodem van de gleuf een voldoende vaste ondergrond voor de buizen is.
Een toezichtputje plaats je in dit geval niet om de kans op verstopping te verminderen maar om bij eventuele verstopping of vervuiling de buizen gemakkelijker te kunnen controleren, reinigen of ontstoppen vanuit meerdere kanten.
 
  • Like
Waarderingen: Hebeentuin

Hebeentuin

  • #47
Dank,

Ik ga hier binnenkort mee bezig. Ik zal mijn voornemen hier plaatsen waarbij ik jullie punten meeneem.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #48
Bedenk ook dat vaak een afschot van 1 cm per meter helemaal niet kan.
Zou je een buis van 50m hebben dan zou je dus ook 50 cm lager uit moeten komen dan waar je begint en het zal niet de 1e keer zijn dat je dan lager uitkomt dan het riool voor je straat aansluiting.
Dus eerst kijken hoe diep je hoofdaansluiting zit en afhankelijk daarvan je afschot gaan bepalen.
 
  • Like
Waarderingen: Hebeentuin en Jackd

Hebeentuin

  • #49
Dien je voor het bouwbedrijf ook een toilet te realiseren? Of regelen zij dit zelf? Ik kan namelijk de woonunit zo indelen dat het toilet bij de ingang zit, maar dit heeft niet onze voorkeur.
 

Charel

  • #50
Normaal hoort dat bij de werfinrichting ten laste van de aannemer. Meestal huurt men dan een verplaatsbaar toilethuisje met reservoir.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #51
Regelen ze zelf, is nog best prijzig want zo'n toilet wordt door het verhuurbedrijf (vrijwel) dagelijks geleegd of vervangen, zelfs als er niemand gebruik van maakt. Je kunt vragen wat je bespaart als je het zelf inricht.
 

Hebeentuin

  • #52
Beste lezer,

Voor het aansluiten van woonunits zal ik straks een tyleenleiding van de waterput naar de woonunit brengen. Zal ik deze in de woonunit brengen en binnen de woonunit omzetten naar koper? Zoals op onderstaande filmpje? Voordeel is dat ik koper zelf kan aanleggen en kunsstofleidingen niet.

Het stukje tyleenleiding dat vanuit de grond naar de unit loopt dan goed inpakken met isolatie en klaar is kees.

Ik vraag mij wel af welke diameters ik zou moeten gebruiken. En ik moet nog bedenken of ik meerdere ingangen maak voor de woonunit. Dus een tyleenleiding naar de keuken, naar de badkamer, naar de wasmachine. Omdat je anders in de problemen komt met het demonteren van de units later. In het geval je door diverse units leidingen gaat leggen. Of is dat misschien eenvoudig op te lossen als ik met tyleenleiding het water overal heen breng, en ter plekke omzet naar koper voor de aansluiting? Omdat je die misschien eenvoudig kunt loskoppelen voor wanneer je de units weer demonteerd voor vervoer.
Wat denken jullie dat handig is?



Leiding leggen met tyleen koppelingen | GAMMA (youtube.com)
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #53
Ik zou me eens verdiepen in kunststof als die over veel leidingen gaat
dat kan je ook prima zelf
 

Hebeentuin

  • #54
Ik had begrepen dat ik met persgereedschap moest werken wat erg duur is. Dus ik had kunsstof afgeschreven als optie.
Maar je hebt wel gelijk, er zijn mogelijkheden. En ik kan het zelfs koppelen aan Tyleen.

gewoon 16 mm diameter hanteren?
Blijft mijn vraagteken voor de aansluitingen nog open.. In de unit of buiten de unit meer punten naar binnen brengen? Het lijkt er op dat ik die kunsstofbuizen met draaikoppelingen eenvoudig kan demonteren. Keuze gemaakt dan? :D

En een verwarmingslint voor het stukje dat uit de grond komt. Alhoewel ik geen voorstander ben van onnodig stroomverbruik. Dus als het kan isoleer ik het liever met steenwol of zo.
 

DenisDeMaker

  • #55
1705401997636.png

Is dit wat je zoekt?
 

Hebeentuin

  • #56
Hoi Dennis,

Ja zoiets, Ik heb intussen wel begrepen dat ik ook met kunstofleidingen kan werken. Met TECElogo kan ik eenvoudig de tyleenleiding koppelen en binnenshuis ook verder koppelen. Het lijkt er op dat het zich ook goed leent om later weer te ontkoppelen. Mee eens dat dit de beste aanpak is?

Ik was net bezig met een plan voor o.a. het leidingwerk naar de units toe. Ik maak er een andere post voor.
 

Hebeentuin

  • #57
Beste lezer,

Zoals bekend zijn wij met woonunits bezig, ze komen binnenkort. Ik moet mij nu richten op de fundering.
Ik zit mij af te vragen wat het handigst is qua aansluitingen.

Alles komt gezamenlijk vanuit dezelfde locatie naar de woonunit toe. Daar zal ik het moeten gaan splitsen. Omdat de woonunits later weer gedemonteerd worden om verkocht te worden is het onhandig om op één plek naar binnen te gaan en daar een uitgebreid netwerk van leidingen aan te leggen die ik later allemaal weer moet demonteren.

Het jammerlijke is dat wij de keuken zeer waarschijnlijk aan de verre zijde moeten plaatsen. Dan kan ik het leidingwerk om de unit leggen (extra geulen graven en meters maken). Of onder de unit door. Maar dan moet ik eigenlijk de geul graven voordat de unit er staat. Of een combinatie van deels buitenwerk en deels binnen wel aanleggen. In ieder geval lijkt het mij veilig om de untis 40 cm boven de grond te zetten zodat ik er altijd nog bij kom.

Mij lijkt het makkelijkste om gewoon om de unit heen te gaan en op deze manier drie ingangen te realiseren voor water en riolering. Maar ik wil eigenlijk weten of ik niet iets over het hoofd zie. Wat op dit forum nog wel eens wordt aangegeven.

En of ik geen problemen krijg met de afvoer als ik zo aanleg.

Wat vinden jullie handig?

unit indeling.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #58
Zoals je ziet heb ik al je topics mbt de woonunits samengevoegd.

40 cm boven de grond plaatsen geeft een hoop verlies aan warmte, want de wind waait er dan flink onder door.

Hoeveel jaar blijven deze units op deze plaats staan?
 

Hebeentuin

  • #59
Ja prima, ik wist ook niet of ik alles samen moest voegen, omdat de vragen ook wel uit elkaar (gaan) lopen.

Bij ons staan ze sowieso 2 tot 3 jaar.

Ik dacht de zijkant onderaan dicht te maken door er hout of iets tegenaan te plaatsen. Ik moet overigens ook iets met de waterafvoer. Ieder unit heeft twee waterafvoeren schuin tegenover elkaar. Bij voorkeur voer ik dat af onder de unit uit. Eventueel op de riolering. Maar ik kan het ook wat verderop in de tuin laten lopen. Het vraagt in iedergeval wel wat werk.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #60
Als de units zo ver van de grond staan is het graven voor de leidingen niet nodig. Sowieso moet je de afvoeren aansluiten op de riolering.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu