Problemen met LED dimmers

Sjef126

  • #1
Beste,

We hebben een aantal LED dimmers in huis hangen met LED dimbare lampen.
De LED lampen gaan flikkeren na een halfuur ongeveer.
We hebben de dimmers vervangen voor Gira RLC (aansnij/afsnij universeel) maar nu flikkert het continu, voornamelijk op lage dimstand.

Wat me wel opviel: op het moment dat ik de lamp er in draaide (de dimmer stond uit), ging hij eerst 10 seconden aan!

Hebben jullie enig idee wat hier aan de hand kan zijn? Groepenkast, water en gas is laatst opnieuw geaard. Hiervoor was het probleem ook.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Gaat het om 12v of 230v?

Indien 12v, wat is het vermogen van de drivers/trafos?

Wat voor lampen zitten erin? Goedkope ledlampen willen nog al eens gaan flikkeren.
 

Sjef126

  • #3
Dit gaat om 230V. Sinds gisteren heb ik een hoog segment Philips dimbare LEDs in huis, waarmee het probleem op dezelfde manier optreedt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
De goede leddimmers hebben een nul aansluiting.
De meeste leddimmers zijn dimmers met een lage ondergrens.
En de dimbare led lampen hebben vaak allemaal een eigen manier van dimmen en dat moet matchen anders heet het fout.
Dat je dimmer eerst start bij indraaien van de lamp geeft al aan dat er een ruststroom moet lopen om de dimcircuits te voeden en de dimmer gaat dan bepalen welke belasting er op zit.

Daarom spanning uitschakelen in de meterkast, lampen allemaal plaatsen en dan de spanning er weer op.De dimmer ziet dan alle lampen en stelt zicht op het geheel in.

Knipperen is vaak een probleem bij een te lage belasting, sommige dimmers reageren ook op de toonfrequent signalen en met een lage stroom door de dimmer is dat vaak heel goed te zien.

Ook gaan bij uitgeschakelde dimmer soms de lampen zachtjes gaan gloeien.
De stroom die dan nog loopt door de dimmer is dan hoog genoeg om de leds te starten. Een oplossing is een compensator,
Dit voorkomt ongewenst opgloeien.
Knipperen is lastiger op te lossen maar kijk eerst eens of de belasting hoger is dan de minimale belasting van de dimmer.
Kijk of de methode van dimmen overeen komt met de methode die de las vraagt
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Sjef126

  • #5
Bedankt voor de uitgebreide reactie! Ik heb alleen even uitleg nodig over het volgende:

Knipperen is lastiger op te lossen maar kijk eerst eens of de belasting hoger is dan de minimale belasting van de dimmer. Hoe controleer ik dit?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Staat op de dimmer. Deze heeft een bereik van ... tot ... Watt. Daar moet het totaalvermogen van de lampen binnen zitten.
 

Sjef126

  • #7
Dimmer staat 3...60W HV Led. (Is RLC) en de lamp is 5,5W
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Zoals The headhunter al zegt: bij dit soort intelligente LED dimmers altijd de spanning eraf als je iets verandert aan de aangesloten lampen. Niet (alleen) voor je eigen veiligheid, maar omdat de dimmer zichzelf gaat inleren na het inschakelen van de spanning. Na dat proces moet je er niets meer aan veranderen.

Welke dimmer heb je precies? Gira heeft nogal een hoop modellen, draaidimmers, tastdimmers, etc. :wink:

Is het de 2450 00? Deze kun je zonder nul aansluiten, maar een nuldraad is wel aangeraden om dit soort problemen te voorkomen. Als de lampen alleen op een lage stand zouden knipperen, zou het kunnen dat je ze te ver dimt, bij deze dimmer is het eventueel mogelijk om de minimale stand in te stellen (maargoed, ik weet niet zeker of je deze dimmer hebt dus).

Bij sommige andere modellen is het mogelijk om behalve "auto" zelf een dimmodus te kiezen (fase afsnijding of fase aansnijding), in dat geval zou je nog eens kunnen kijken of dat verschil maakt.
 

Sjef126

  • #9
Het is idd een 2450 00. Er loopt geen nuldraad naar de inbouwdoos. Heb ook een foto bijgevoegd van de aansluiting. Heb de groep eruit gehaald, en de lampen ff opnieuw ingedraaid. Vreemde is zodra ik de groep aanzet, gaat de LED ook even branden...
Minimale stand kan ik niet instellen bij deze. Ook fase aan of afsnij niet zo te zien.

20200727_120908.jpg 20200727_120859.jpg
 

Sjef126

  • #10
De dimmers maken ook een gierend geluidje op het moment dat de lamp aan staat, maar ook als deze uit staat.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Het is normaal dat de lampen even oplichten bij inschakelen van de spanning.

Gira geeft zelf aan om bij knipperende lampen de nul aan te sluiten:
20200727_124417.jpg


Lijkt me het proberen waard. Kun je geen draad bijtrekken?

Overigens kun je wel degelijk de minimale dimstand instellen bij dit model, zie de handleiding. Maar dat helpt natuurlijk niets als de lampen ook op een hogere stand knipperen.
 

Sjef126

  • #12
Ik ga proberen een draad bij te trekken bij deze, en op de 0 aansluiten in de lasdoos en dimmer. Zal ook ff de handleiding erbij zoeken voor de minimale stand, ik kon geen podmeter vinden namelijk. Bedankt!!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Ik verwacht dat het aansluiten van de nul veel kans jouw probleem zal oplossen.
 

Sjef126

  • #14
Minimale stand heb ik ingesteld, is gelukt, op een iets lagere stand flikkert hij niet. De nuldraad ga ik ff onthouden, mocht hij toch nog problemen gaan geven. Is niet zo makkelijk bijgetrokken namelijk.

Bedankt voor jullie adviezen, top.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Het verrast me een beetje dat dit iets "oplost". In het begin zei je dat de lampen voornamelijk knipperen op een lage stand, maar "voornamelijk" is niet "uitsluitend" toch? Dus ze knipperen ook op hogere lichtsterktes?

Sjef126 schreef:
maar nu flikkert het continu, voornamelijk op lage dimstand.
Kan me niet zo goed voorstellen dat het aanpassen van het minimale niveau ook maar enige invloed heeft op hoe het werkt met hogere lichtsterktes.

Maar mooi dat het voor jou nu werkt. :wink: Ik vrees dat je niet echt zult ontkomen aan het bijtrekken van die nuldraad. En zoals The headhunter al terecht opmerkte: alle goede LED dimmers hebben een aansluiting op een nuldraad nodig. Dus zelfs met een andere dimmer ontkom je daar mogelijk niet aan.

Je zou om te testen natuurlijk even een draad van de lamp naar de dimmer kunnen spannen. Niet netjes, maar dan weet je wel of het effect heeft en of het zin heeft om moeite te doen om die draad te trekken.

Waarom is dit niet makkelijk te doen? In een fatsoenlijke installatie met centraaldoossysteem is dit nog geen half uurtje werk, waarbij je het meeste tijd kwijt ben met het demonteren en terugmonteren van de dimmer en lamp...
 

Sjef126

  • #16
Op hogere lichtsterkte ging het knipperen met de vorige dimmers, na verloop van tijd. Dozen in plafond zitten ramvol, vandaar
 

Sjef126

  • #17
Veaagje trouwens npg. Die nuldraad zal die ook helpen tegen het gierende geluid in de dimmer zelf? Zelfs wanneer deze uitstaat
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #18
Een ramvolle doos mag toch amper een belemmering zijn... Desnoods alle lassen loshalen om beter bij de juiste spruit te kunnen en na afloop de boel netjes opnieuw oplassen (gebruik dan voor de zekerheid nieuwe lasklemmen).

De handleiding noemt de nuldraad als oplossing voor "apparaat bromt". Wellicht is dat het "gieren" wat je ervaart?

Een beetje geluidsproductie bij dimmers is op zich niet raar. Dat je iets hoort als je je oor er tegenaan drukt bijvoorbeeld. Als je ze op een grotere afstand hoort, klopt er iets niet helemaal denk ik... Maar dat is lastig inschatten zo op afstand.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Meestal wel, het janken ontstaat NL door de elektronica welke een kleine spanning wil zien maar daarvoor moet er een stroom door de led-lamp lopen en dat is een niet ohmse last waardoor de spanning steeds tot de drempel word 'geladen' is de drempel bereikt dan word ineens de spanning te hoog en schakelt de dimmer uit om vervolgens weer in te schakelen omdat hij geen spanning meer ziet.

Bij aansluiten van de nul is de belasting(led-lamp) niet meer onderdeel die regelkring en krijgt de dimmer een strakkere spanning.
 

Sjef126

  • #20
Ik ga dit proberen!
Nul aansluiten op de dimmer, geen probleem. Nul aansluiten doe ik direct op de lamp? Of gewoon in een willekeurige wago waar een aantal nullen samenkomen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu