Problemen lekkage vanuit badkamer

razorFR

 • #1
Beste forumleden,

Het is herhaaldelijk raak met problemen in de badkamer van mijn huurwoning. Van het één komt het ander en hoe meer ik loshaal hoe meer gebreken er bovenwater komen.

De onderbuurman heeft al jaren geringe lekkage (gele vlek, verven en klaar). Echter is dit de afgelopen periode significant verergert voornamelijk na het vervangen van de kitranden door de verhuurder.

Nu ben ik zelf maar even met een hamer en schroevendraaier zorgvuldig op zoek gegaan naar de kwaal, bleek een loszittende gebroken tegel te zijn in de hoek van de douche. Tevens is de badkamervloer hol. Deze vloer is gelegd op een 2cm cementvloer en hier direct op gelegd zonder tegel lijm.

Gezien de periode waar de lekkage zich in heeft ontwikkeld ook maar even een deel van de vloer in de slaapkamer verwijderd met toch wel schokkende lekkage.

Mijn vraag is, wat er vanuit jullie optiek nodig is om dit te verhelpen of de schade te herstellen. Alles is welkom.

Extra info:
Bouwjaar: 1982
Lekkage badkamer; achter de wand zit een loze ruimte van 0.7m. deze wand is van 5cm dik wit beton net zoals de wand tussen de badkamer en slaapkamer.

Ik ga er vanuit dat in deze schuine loze ruimte in de douche ernstige vocht en schimmelvorming is. Mijn voorkeur heeft deze wand er uit te halen om latere problemen te voorkomen.

Wat betreft de rest van de badkamer, alles er uit halen? De badkamer is bijna 40 jaar oud en toen ik hier in januari ben ingetrokken is 1 tegelwand al losgekomen van de muur, deze is vervangen.

IMG_20210526_100854.jpg IMG_20210516_155941.jpg IMG_20210516_155936.jpg IMG_20210515_195652.jpg IMG_20210508_163258.jpg
 

razorFR

 • #2
Toevoeging; de eigenaar komt morgen langs na 2 weken in de huidige situatie, vandaar dat ik graag goed voorbereid wil zijn.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #3
Laat hem alles oplossen, of bel je verzekering.
Ga niet zelf liggen hakken en breken, anders ligt straks de schuld bij jou.
 

Lampje45

 • #4
Net wat Peter ook al stelt, niets aan doen. De verhuurder is verantwoordelijk voor het onderhoud. En moet dit oplossen.
Ik denk dat de verzekering weinig zal doen, want die beroepen zich op achterstallig onderhoud.
Het is echter wel jouw plicht om dit te melden aan de verhuurder. Want de verhuurder heeft normaal geen toegang tot jouw woning.
 

razorFR

 • #5
Dankjewel voor de reactie.

Ik ga zelf ook niet verder hakken dan nodig. De tegel in de hoek was al reeds gebarsten en was te bewegen. Best bijzonder als er toen 2 dagen geleden nieuwe kitranden ingezet waren en dit niet is opgemerkt. Aan de andere kant van de badkamer zit nog een tegel in dezelfde staat zal deze bijvoegen als foto.

De lekkage was al aanwezig ruim voor ik de woning huurde, gedocumenteerd en gemeld bij onderhoud. Inderdaad, achterstallig onderhoud.

Mijn vraag was meer in de richting voor wat informatie over wat er moet gebeuren voordat ik wederom een halfbakken oplossing krijg.

Het water liep letterlijk naar beneden in de slaapkamer van het zoontje bij de onderburen.

IMG_20210526_115302.jpg
 

Lampje45

 • #6
Ik zou de verhuurder schriftelijk aansprakelijk stellen voor mogelijke schade, met in doordruk naar jouw verzekeringsmaatschappij. En dat liefst aangetekend.

Want hier helpt een beetje geknutsel en plakwerk natuurlijk niets.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #7
Ga eerst in gesprek met de verhuurder, direct een aangetekende brief zal de verhouding en bereidwilligheid niet beter maken.
 

razorFR

 • #8
Dankjewel Jan.

Zoals ik reeds heb aangegeven komt de eigenaar morgen ochtend langs om "het één en ander te bespreken en bekijken"

Ik wou graag goed voorbereid zijn voordat mij wederom een pleister voor het bloeden word aangeboden.

Begrijp mij niet verkeerd door deze vraag, ik heb door het gehele appartement behang van de jaren 80 afgehaald en alles netjes strakgemaakt en behangen (zelfs behang klaar gestuukt ookal had ik dit nooit gedaan). Resultaat mag er zijn. Tevens van alle kozijnen en de trap alle 8 oude verf lagen verwijderd en opnieuw in de lak gezet.

Echter deze situatie voornamelijk met de schimmel gaat een beetje buiten mijn pet als handige man.
 

Lampje45

 • #9
Als dit al zolang speelt en er niets aan gedaan wordt als alleen maar broddelwerk, dan is een wat strakkere opstelling wel op zijn plaats, denk ik.
 

razorFR

 • #10
Nou even een update;

De klusjesmannen van de eigenaar zijn klaar met mij omdat ze herhaaldelijk moeten komen en er constant meldingen gedaan worden.

De eigenaar is verbaasd omdat er continu problemen zijn en deze verergeren. "Er was nooit wat en nu gaat het aan de lopende band." "Laat die gast alsjeblieft verhuizen, hoe kan er zo veel mis zijn."

De enorme partij zwarte schimmel in mijn slaapkamer wordt weggedaan als condensvorming, dat houdt je toch"

Badkamer is wat op de muurtjes geklopt, "ligt er allemaal goed in dus doen we niks mee. Kan het probleem niet zijn"

Lekkage bekeken, denk dat het 2 tegeltjes worden en dan is het goed.

Met andere woorden, best teleurstellend...
 

Lampje45

 • #11
dus toch een aangetekende brief?? :lol:
 

razorFR

 • #12
Jazeker, en daarna zien we wel verder.

Jammer dat je als kritisch maar wel realistische huurder zo wordt weggezet omdat het een keer wat kost na jaren te weinig onderhoud.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #13
Condensatie onder een radiator, da's een mooie. :lol: Maar goed, voel je getroost in het feit dat je bij lange na niet de enige bent die tegen dit soort dingen aanloopt. In deze markt kunnen verhuurders praktisch alles doen en laten wat ze willen.

Mocht je er niet uit komen, kun je altijd nog naar de huurcommissie. Dat is voor particulieren de goedkoopste manier om bedorven woongenot te bewijzen en de verhuurder tot huurverlaging of reparatie te dwingen.
 

ABCDE

 • #14
Probeer er achter te komen wie moet lappen voor reparaties. Wellicht heeft de verhuurder dit voor een vast bedrag uitbesteed aan een derde partij. In dat geval is hij zelf waarschijnlijk ook wel bereid die partij op de vingers te tikken; de verhuurder wordt dan immers ook bedonderd. Als het direct in zijn beheer gaat... tja, dan is dossiervorming in de vorm van aangetekende brieven niet geheel onbelangrijk.
 

razorFR

 • #15
De makelaar doet beheer namens de verhuurder. De makelaar heeft zijn eigen onderhoudsbedrijf (BV) deze staat op het zelfde adres ingeschreven als de BV van de verhuurder.

Denk dat het dossiervorming gaat worden.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #16
Ja er zitten heel wat ongure figuren in de woning verhuur.
Zo te lezen ook hier weer 1 grote kliek om geld van de ene kant naar de andere kant te schuiven.
En zo op de foto's te zien, is er al heel lang niets meer gedaan in die badkamer.
Maar schimmelvorming moet je zo wie zo niet pikken.
Dat is heel gevaarlijk voor je gezondheid, en wordt hier in Nederland nog steeds flink onderschat.
In Duitsland bv zijn ze daar veel strenger in, dat het verwijderd wordt.
Maar vaak sta je als huurder met je rug tegen de muur, als je van dit soort mensen een woning huurt.
 

razorFR

 • #17
Ik denk dat in deze situatie het gebrek aan kennis en kostenbesparing de doorslag vinden.

Ik heb reeds een nieuwe keuken gekregen nadat geconstateerd was dat de oude (originele) zijn beste tijd heeft gehad.

En zeker, die schimmel is mijn grootste probleem. Last van de keel/luchtwegen heb ik al het is immers nog geen meter van mijn bed. Heb hier ongeveer 2 weken geleden melding van gedaan maar helaas, condensvorming was de conclusie. Heel normaal werd aangegeven.
 

Sander 1972

 • #18
Vrees dat je aan het kortste end trekt is niet van een woningbouw vereniging, voor jou 10 andere zal als ik jou was gewoon iets zoeken wat wel netjes is. Het is zonde van je energie om je tijd hieraan te verdoen.
Die gaat de badkamer niet opknappen.
 

razorFR

 • #19
Als we dat allemaal doen dan blijft dit doorgaan in Nederland. Het gaat me tevens niet om een nieuwe badkamer, maar dat het deugdelijk gerepareerd wordt. Onderburen blijven anders met lekkage zitten (koopwoning)

Wij als huurders zijn beschermd en ik ben niet bang een beetje van me af te bijten. En ik wil best verhuizen als de verhuurder de wettelijke vergoeding betaald. (sarcasme)
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #20
Je hebt als huurder inderdaad meer dan genoeg rechten om niet bang te hoeven zijn (althans, zolang het huurcontract voor onbepaalde tijd is).

Als de onderburen ook last/schade hebben van achterstallig onderhoud bij jou, kun je ze misschien ook overhalen/helpen om die kosten op jouw verhuurder te verhalen; jij hebt immers al een zeker dossier opgebouwd. Hoe meer geld ze kwijt dreigen te raken, des te sneller komen ze uit hun luie stoel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu