Probleem met Vaillant MAG-turbo 250/7 ATW

Tjeerd

  • #1
Hallo forum!

Ik heb een probleem met een onlangs geinstalleerde geiser.
Het is een Vaillant MAG-turbo 250/7 ATW
De luchtaanvoer/gasafvoerbuis is naar achteren gemonteerd en is in totaal 1,5 meter lang.

Stappen uitgevoerd tbv diagnose:
  • Gas/onstekings schakelaar met de klok meegedraaid een hoor de onsteking tikken, de ventilator start gelijktijdig en een sterk(!) wakkerend waakvlammetje onsteekt. De knop 30 sec lang vastgehouden.
  • Gas/onstekings schakelaar weer terug laten veren, soms blijft de waakvlam branden, soms niet. Ventilator stopt. In het geval dat ie niet blijft branden lijkt het net dat dat komt door luchtcirculatie. Soms blijft ie wel branden, in het begin erg onrustig, wel blauw. Naarmate de ventilator uitgedraaid is wordt het een rustige mooie blauwe waakvlam die ook niet meer uitgaat.
  • Vervolgens, als de waakvlam brandt, zet ik de gas/onstekings schakelaar in de bedrijfsstand en tap ik warm water.
  • De hoofdbranders onsteken en ventilator gaat draaien. Na een 15 seconden lijkt het net alsof de vlammen omhoog gezogen worden en branden na mate de tijd verstrijkt steeds onrustiger. Totdat er nog wat vlammen in de lucht dansen en met een duidelijk hoorbare tik de vlammen uitgaan.
Hoop dat het duidelijk genoeg is, maar mocht iemand nog wat aanvullende informatie willen, schroom niet, vraag het.

Zit echt met m'n handen in het haar, ik heb er zelf namelijk niet al te veel verstand van en de man die erbij kwam, zei dat het water misschien te koud was :shock: !! Ik dacht hij een grapje maakte en reageerde ook zo, maar kreeg bijna ruzie met hem omdat ik hem niet geloofde.

Dus, nu is mijn hoop op jullie gevestigd :wink:
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is de gasdruk niet te hoog?
 

Tjeerd

  • #3
Dank voor het meedenken!
Helaas is de gasdruk goed, evenals de waterdruk...
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik bedoelde eigenlijk de branderdruk :oops:
 

Addie

  • #5
Het lijkt er op dat de afvoer niet goed zit.
Is de stuwring in de ventilatorbocht net boven het toestel wel geplaatst?
Zo niet dan de juiste maat plaatsen (ik dacht 49 mm bij lengtes tussen de 1 en 2 meter).
Zit de ring er wel in dan controleren op lekkage tussen de binnen en buitenbuis.
 

Tjeerd

  • #6
Wederom dank voor de reakties!

De branderdruk zou ik niet zo weten maar dat zal ik zeker in de diagnosestelling laten meenemen.

Wat betreft de afvoer:
Dat is precies wat ikzelf eigenlijk ook dacht, alleen wilde ik dat niet neerzetten omdat je dan misschien de antwoorden stuurt. Dus dit is zeker een voor mij waardevol antwoord !! :D
Het toestel functioneerde namelijk goed toen alleen de bocht gemonteerd was en na installatie van een meter verlengpijp begon ie bovenstaande kuren te vertonen. Alleen wat wel vreemd is dat na verwijdering van datzelfde stuk verlengpijp ie nog steeds uitslaat na 15-20 sec.

Morgen zal ik alle reductieringen localiseren en op eventuele lekken in binnen/buitenbuis controleren en dit dan ook hier neerzetten.

In ieder geval nogmaals bedankt voor de genomen moeite! :wink:
 

Tjeerd

  • #7
Ik het de afvoer/aanvoer gecontroleerd op lekker en ringen; voor zover ik dat kan beoordelen, geen lekken. Wat betreft de ringen: 1 ring in die bocht net boven de geiser, aan de muurzijde, in het luchtaanvoerkanaal.
Heb geen ring in het rookgasafvoerkanaal kunnen vinden.
Geeft me wel twijfel want ik weet niet precies wat met een stuwring bedoeld word en in welk kanaal die behoord te zitten? Als ik uitga van 47mm denk ik wel aan het binnenste kanaal? (het rookgasafvoerkanaal?)

De reductiering voor de luchtinlaat was dus wel geplaatst, alleen verkeerd, wat tot gevolg had dat de parkertjes waarmee de buitenbeugels aan de buis vastzitten de beugel dusdanig vervormd hadden, dat de ring weinig nut had.

De reductiering correct geplaatst en hij deed het weer!!! :mrgreen:

Maar na verlenging met 1 meter toch weer hetzelfde probleem, zowel met als zonder ring :cry:

Maar goed, dit geeft me wel weer hoop, het wijst dus inderdaad in de richting van de afvoer/aanvoer. De afvoer/aanvoer komt nu, na verlenging van een meter, uit in een soort balkonkast. Zal eerst zorgen dat de pijp uitkomt in de open lucht. Dat zal de diagnose ook wat makkelijker maken.

Fictieve situatie: Wat zal er gebeuren als de afvoer/aanvoer uitkomt in een gesloten(!) ruimte van +/- 3 m3??
Niet dat dit ons plan is maar ik heb nu het idee dat ie opzich wel goed brand, maar dat ie zichzelf verstikt in die kast?
Dus hoe zal het toestel reageren ingeval van inname van de rookgassen?

Heb namelijk het gevoel dat het een gecombineerd probleem is/was; de misvormde reductiering en later de eventuele verstikking?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Geen wonder dat hij het niet doet, de pijpen moeten altijd uitkomen in de open lucht, uitkomen in een gesloten ruimte lijdt tot het verdringen van zuurstof door rookgassen.
Dit is een gevaarlijke situatie, wanneer u er zelf niet voldoende verstand van heeft, met alle respect maar het lijkt me van niet, haal er dan even een installateur bij.
Voor een paar euro kun je geen risico nemen.
 

Tjeerd

  • #9
Sorry ik ben misschien niet duidelijk geweest, :oops:

De "gesloten ruimte" situatie die ik beschrijf is NA de onstane problemen, de problemen deden zich al voor toen de pijpen uitkwamen in de open lucht.

De geiser is geinstalleerd door een installateur en ik heb voor de problemen 2 installateurs bijgehad. Die man die hem installeerde weet niet het probleem maar denkt voor 500 euri de geiser weer aan de praat te hebben en de 2e begon over koud water :?

Eerst was de geiser geinstalleerd door een installateur, de pijpen kwamen gewoon uit in de openlucht. Het toestel had geen problemen.
Daarna geplaatst in een andere ruimte , ook met een de pijpen uitkomend in de buitenlucht. Het toestel kreeg kuren, die ik in dit topic beschreven heb.
Daarna is er een soort balkonkast gebouwd waar eerst de pijpen uitmondden, dus dit betekend dat ik buiten de primaire problemen nu nog een ander probleem erbij heb, dat de pijpen uitmonden in een gesloten ruimte. (dit wordt overigens morgen of overmorgen verholpen en heeft de aanvoer/afvoer ook zijn uiteindelijk lengte)

Dit vond ik moeilijk voor de diagnose, want waar ligt het nou aan? Eerst deed ie het al niet in de open lucht, en nu kan ik hem moeilijk testen, omdat de verlenging nog niet volledig is.

Daarom de fictieve probleemstelling van een uitmonding in een gesloten ruimte. Zodra ik weet wat dat teweeg brengt, kan ik dat toeschrijven aan het uitmonden in een gesloten ruimte, en alle andere symptomen aan een eventueel ander probleem.

Tuurlijk weet ik wel dat dit een gevaarlijke situatie is :wink: , het ging mij alleen dus om de reakties van het toestel en daarbij denk ik aan een waarneembare beveiliging??
Een gasklep die dichtslaat of een ventilator die blijft draaien, of juist niet?

En inderdaad heb ik er weinig verstand van :roll: (gelukkig wel genoeg dat het geen 500 euri moet kosten of dat het aan te koud water ligt :mrgreen: )
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
De tik die u beschreven hebt in uw beginvraag is van de beveiliging.

Door de laatste info is de situatie wat duidelijker geworden, kijk de installatiehandleiding na voor de max. afstand die de afvoer mag hebben, die weet ik zo ook niet maar ik denk dat het wel kan.
Ik weet zo goed als zeker dat het aan de pijpen ligt, er wordt afvoergas
aangezogen en dan gaat de geyser uit.

De installateur moet gewoon de problemen oplossen, hij is verantwoordelijk voor een correcte installatie.
 

Tjeerd

  • #11
Dank!! :D

Nogmaals excuus voor de onduidelijkheid.
Dat van die tik is precies wat ik wilde horen. Die hoor ik ook.
En mijn vermoeden dat het de beveiliging was, klopt dus.

Heb bij vaillant de bijbehorende installatievoorschriften voor zowel het toestel als rookgasafvoer aangevraagd. Tevens krijg ik een storingsleutel 1 dezer dagen.

Dat, gecombineerd met de informatie die ik hier krijg, zal ik aan de oorspronkelijke installateur voorleggen, en hoop dat ie dan inziet wat het probleem is en dat het dus eigenlijk zijn probleem is en dus voor zijn kosten!!

Wat niet wegneemt dat ikzelf wel erg geinterreseerd ben hierin en erg dankbaar ben voor alle info die ik hier krijg, ikzelf wordt dus ook weer een stuk wijzer.
 

Addie

  • #12
Ik heb de boeken er nog eens op nageslagen, bij deze uitvoering moet de stuwring niet in de bocht maar in de binnenbuis net op het punt waar hij eindigd in het buitenrooster. maat 46 mm
 

Tjeerd

  • #13
Dank!!!

Ben er met de installateur maar beperkt uit gekomen. het probleem heeft ie niet verholpen en de rekening werd gehalveerd.

Maar!! Goed nieuws!
Na het lezen van de post hierboven heb ik (omdat ik de stuwring niet had) zelf een soort van stuwring gemaakt en voila, HIJ WERKT PROBLEEMLOOS!!!! :D

Samenvatting± Het was inderdaad een probleem met de aanvoer-afvoer. Er was een reductiering in de aanvoer teveel geplaatst en er ontbrak een stuwring aan het eind van de afvoer.

Alle mensen die de moeite hebben genomen om zich hierin te verdiepen en hulp te bieden, HARDSTIKKE BEDANKT!!!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Netjes gedaan en bedankt voor de melding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu