Probleem met lekkende vloer / plafond van beton

Capriolo

  • #1
Hallo beste mensen,

Ik zal me eerst een klein beetje voorstellen hier op het forum.

M'n vrouw en ik hebben in het Oostenrijkse Tirol een prachtig oude boerderij gekocht, sinds een maandje wonen we er ook daadwerkelijk in. De boerderij is 30 jaar oud, en er moet heel veel in gedaan worden, elektriciteit vernieuwen, er is geen verwarming (brrrrrr... kan daar -24 graden celcius worden), nieuwe keuken en nog veel meer. De bedoeling is om er in de toekomst een klein pensionnetje van te maken.
foto 1



Maar nu een probleem wat ik ben tegengekomen;

Het huis bestaat is geheel vervaardigd uit beton en aan de achterkant is op het beton een houten schuur gemaakt, daaronder zijn (in beton) stallen gemaakt voor verschillende dieren.

De houten schuur heb ik omgebouwd en en een aantal paardenstallen gemaakt van hout. Onder de stallen (het betonnen gedeelte) willen we onze woonkamer maken en keuken. De vloer van de schuur is van beton en deze vloer is tevens het plafond van onze toekomstige woonkamer-keuken.

Op deze betonnen vloer heb ik een houten vloer gelegd voor de paarden, bestaande uit balken van 5 x 7 cm vichte om de 85 cm en daarboven planken van 4,5 cm dik van jong dennenhout, daarboven heb ik de stallen gebouwd.

foto 2


foto 3



Nu heb ik vorige week wat water op een oudere houten gedeelte van de vloer gemorst, en dit sijpelde langzaam onze toekomstige woonkamer-keuken in, via een scheur.

Nu heeft de vorige eigenaar gezegd, dat een ander stuk (wat buiten ligt) poreus is, en als het hard regent langzaam een kelder/kamer binnenstroomt.
Nu blijkt dus dat dit ook gebeurt in de stal zelf.

Hoe kan ik dit oplossen?


De schuur heeft een oppervlak van ongeveer 12 x 8 meter, waarvan een 6 bij 4 meter een hele nieuwe houten vloer heeft met daarop de nieuwe stallen, de rest is erg oud (de bruinere bodem die je ziet op foto 3) en wil ik zonder problemen weghalen en iets met de bodem doen.

Maar het probleem is het nieuwere gedeelte, waar ik de stallen heb gemaakt, ik zit het niet zitten om alles af te breken en al het mooie hout te moeten afbreken.

Ik kan wel tussen de houten vloer en betonnen vloer komen via de buitenkant (zoals je een beetje kan zien op foto 2), en de ruimte ertussen is zo'n 5 cm, en kan helemaal tot aan de achterkant van de nieuwe houten vloer komen, en die is 6 meter lang.

Eventueel kan ik ook wat houten planken van de vloer wegnemen zodat ik er beter bij kan in het midden enzo. Het grote probleem is de balken waar de houten vloer op rust (de balken die je duidelijk ziet op foto 2). Deze balken zijn verankerd aan de grond en kan ik zonder de stallen af te breken niet meer wegnemen. Deze balken liggen dus om de 70 cm. Is dit een probleem voor een eventuele oplossing.

Alvast vriendelijke bedankt voor alle hulp,

Cor
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Een prachtig huis heeft u gekocht.

Helaas kan ik u maar één advies geven, zoek een goede bouwkundige en leg het probleem voor.
Een scheur in beton heeft altijd een oorzaak, dit gebeurt niet zomaar en de oorzaak moet worden opgespoord i.v.m. de veiligheid, u gaat immers onder de paarden wonen.

Veel succes.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #3
Het enige wat ik kan bedenken is, dat een beton-reparatie bedrijf de scheur in het plafond gaat repareren. (niet zomaar een stukadoor dus)

Van onder af dus....

w.

(Mooi plekkie onder de zon..).
 

Capriolo

  • #4
@ Jan & willem S.: Dank jullie voor het compliment... Het is inderdaad een prachtig huis, met een mooie omgeving, er moet alleen nog zoveel gerenoveerd worden :( ..... dat gaat wel een paar jaren kosten.

Wat betreft de vloer, het is niet zozeer de scheur, die me zorgen maakt. Er is al een ingenieur langs geweest, die het huis heeft gezien voor we het kochten, en die zei dat het allemaal in goede staat was. Maar het beton is poreus, ze hebben (30 jaar geleden) een soort beton gebruikt, die water doorlaat, en een scheurtje dat laat het natuurlijk nog sneller door. Om het van onder te laten dichten? Ik weet niet of dat een goed idee is als het beton poreus is, en water opneemt.

Mijn Pa heeft ergens gehoord dat het misschien mogelijk was om een plastic laag over de gehel vloer te laten spuiten zodat deze ondoordringbaar wordt... heeft iemand hier wel eens van gehoord?

Bedankt,
Cor
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Capriolo schreef:
Eventueel kan ik ook wat houten planken van de vloer wegnemen zodat ik er beter bij kan in het midden enzo. Het grote probleem is de balken waar de houten vloer op rust (de balken die je duidelijk ziet op foto 2). Deze balken zijn verankerd aan de grond en kan ik zonder de stallen af te breken niet meer wegnemen. Deze balken liggen dus om de 70 cm. Is dit een probleem voor een eventuele oplossing.
Er zal ongetwijfeld een middel bestaan om de vloeren waterdicht te maken maar hoe moet het dan bij de houten balken, hout werkt altijd en met de hoge luchtvochtigheid met dieren in een stal zal dit waarschijnlijk nog erger zijn.

Waterdicht maken met spuit- en gietmiddelen zal kunnen maar dan moet de vloer wel kaal zijn.

Het enige alternatief dat me zo te binnenschiet is EPDM, dit is een synthetisch rubber dat gebruikt wordt voor daken, op deze site kunt u daar meer over lezen.
De planken moeten dan nog wel verwijderd worden en het rubber over de balken gevouwen en daar de planken weer op.

Succes.
 

Capriolo

  • #6
Ik was er al bang voor dat ik alles moest gaan verwijderen!
Ik ga me eens verdiepen in dat EPDM, bedankt voor het advies.

Als er mensen nog meer oplossingen hebben... ik hou me aanbevolen.

Bedankt,

Cor
 

Capriolo

  • #7
Hmmm...... zat vandaag ff op discovery channel te kijken, en misschien zag ik daar wel de oplossing.

In het programma Mythbusters , hadden ze iets van varkens begraven in de grond, maar dat begon nogal te stinken, hun oplossing: een latex laag erboven opbrengen....

Is dat geen oplossing voor mijn probleem? Er zullen hier in Oostenrijk best wel "kinky" winkels zijn die vloeibare latex verkopen.

't Is maar een idee :P
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Dan zou ik dat maar niet in je eigen dorp bestellen.

Want 20 vaten Latex geeft vast een leuke roddel.

Hoe duurzaam is latex?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Latex is een natuurrubber dat afhankelijk van de omstandigheden vrij lang kan meegaan, de vraag is natuurlijk wat is vrij lang maar daar heb ik nergens het antwoord op kunnen vinden.

Ik vraag me af of met latex een permanente dichting bij de balklaag te krijgen is, in het begin zal het wel lukken maar na een paar jaar gaat het toch weer lekken.
Onbekend is ook wat het effect is van paarden-urine op latex.
 

Capriolo

  • #10
Ha ha... ik zie ze al roddelen hier in ons dorp... in het begin dachten ze hier al dat we een discotheek gingen bouwen. Nu nog 50 liter latex en we komen in de roddelbladen.
:lol:

Ik ga maar verder denken en afwachten op DE oplossing.

PS. Dat EPDM is ook nog een oplossing, alhowel ze dat hier in Oostenrijk niet kennen.
 

Ron Koolen

  • #11
Het is inderdaad een lastig probleem en eigenlijk niet goed verhelpen zonder het hout te verwijderen. Het idee van een latex was opzich zo slecht nog niet. Er zijn ook vloeibare dakbedekkingen op basis van polyuerthaan. Deze zijn dun vloeibaar maar het lastige zal zijn om het op een of andere manier te verdelen onder de vloer.

De scheur zal eerst opgevuld moeten worden. In de regel is het zo dat er eerste een primer /hechtlaag moet worden aangebracht waarna de vloeibare dakbedekking eroverheen kan worden aangebracht. EPDM is mooi maar wordt geleverd in grote "vellen". Krijg er dat maar eens netjes onder.

Ander bijkomend probleem kan het volgende zijn. Bij uitwerpselen van dieren komen nogal wat stoffen vrij. Deze zijn in staat het beton aan te tasten waardoor er problemen kunnen ontstaan. Het is dus zondermeer verstandig ervoor te zorgen dat het beton afgedicht is. Urine trekt erin en gaat uiteindelijk behoorlijk stinken.

Het is in elk geval een mooi plekje om te wonen.

Succes
Ron
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu