Probleem afvoer spoelwater wasmachine na nieuwe afwasmachine

Peedebee

 • #1
Oude Zanussi afwasmachine was kapot. Nieuwe Zanussi gekocht. Afwasmachine werkt goed, maar wasmachine kan water nog maar moeilijk kwijt (loopt omhoog in de spoelbakken) en ook spoelbakken lopen slecht door, totdat... de afvoer was de nieuwe vaatwasser even uit de afvoerpijp wordt getrokken: dan werkt alles perfect.

Iemand enig idee wat hier aan de hand is (vacuüm trekken of zo?)

Aansluiting als volgt (alles in de keuken):
- 2 spoelbakken
- wasmachine-afvoer zit gemonteerd op een speciale afvoer hiervoor onderaan 1 spoelbak
- afwasmachine op aparte afvoer met een waterdichte schroefkoppeling (dus NIET met een parapluutje in verticale pijp, zo zat het nou eenmaal)
- afvoeren komen volgens mij achter keukenkastjes bij elkaar (in de muur)

Het vreemde is dat dit ook zo werkte met de oude afwasmachine, zonder problemen. Alleen hoorde je de wasmachine wel 'boeren' door de afwasmachine heen bij het pompen, nu niet meer.

Alvast bedankt.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Je hebt denk ik op een of andere manier een beluchtings-probleem.

  Waarschijnlijk helpt het indien je één of allebei de sifons (dus van de spoelbak/wasmachine en de vaatwasser) voorziet van een beluchte sifon, of van een aparte beluchter.

  Waarschijnlijk was de aansluiting van de vaatwasser voorheen niet luchtdicht, dus dat voorheen het beluchtings-punt, en nu weer netjes aangesloten dus dicht.

  Daarnaast kan het natuurlijk ook zijn dat je afvoer ergens flink verstopt zit, waardoor extra beluchting nodig is om hem goed te laten lopen!
   

  Peedebee

  • #3
  Dank voor reactie. Dat van die verstopte afvoer was ook ons eerste idee, dus die hebben we gereinigd, getrekveerd, alles. Water uit de kraan in de bakken heeft nog nooit zo goed doorgelopen en afwasmachine geeft geen 'water in de spoelbakken'-probleem, dus ik denk niet dat dat het is.

  Dan maar die beluchte syfon: hoe ziet zo'n ding eruit, is er ergens een plaatje van op het web (Google heeft er geen images op)?
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Een belucht sifon  Een losse beluchter (via T-stuk 45° te aan te sluiten!)
   

  Peedebee

  • #5
  Erg bedankt, Kees, ga morgen kijken of ik zo'n losse beluchter en montage-materiaal kan vinden. Werkt zo'n beluchter twee kanten op? (ik weet nl. niet of hij lucht kwijt moet of moet aanzuigen).
  En hoe zit het dan met water (wat er toch weer niet uit zou mogen komen)?
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Als het goed is, het woord beluchter zegt het al, kan via een beluchter alleen lucht in het riool komen.

  Een ontluchting kan alleen plaats vinden via een lange pijp omhoog, zit meestal in de badkamer leiding. Bij ontluchting zou er stank van het riool in de woonruimte/keuken kunnen komen en dat is niet de bedoeling.

  Er is natuurlijk nooit garantie dat het werkt, elke afvoer heeft zijn eigen eigenaardigheden. Daarom is het handig het eerst te proberen met de koppelstukken los, en vastgezet/afgedicht met klustape!
   

  Witgoedmonteur

  • #7
  Kan me helemaal vinden in het advies van Kees :lol:
   

  Peedebee

  • #8
  Heb plastic, doorzichtig huishoudfolie met elastiekje over de aansluiting van de afvoer afwasmach. op de afvoerpijp gespannen. Als de leiding lucht wil trekken, zou het dunne plastic IN de pijp moeten gaan staan, wil-ie lucht kwijt, dan UIT de pijp. Even waterkraan aangezet (die loopt ook slechter door als de afwasmachine is aangekoppeld) en het plastic begon meteen BOL te staan: de leiding wil dus lucht kwijt.
  Heb hier maar zelf de conclusie uit getrokken dat ik dus niks aan een beluchter heb, want die is, zoals KlusKees schreef, gemaakt om lucht AAN te zuigen.

  Heb met pijpen een snorkel gemaakt recht omhoog, zelfde niveau als overloopgat wasbakken. Aan de snorkel zit op een hoek van 45 graden een aansluiting voor de afvoer afwasmachine. De pijp is dus bovenaan gewoon open. Wasmachine kan nu lucht kwijt via de snorkel en afvoerwater van de afwasmachine ook kan weglopen. Alleen als er een verstopte leiding ontstaat zou het water omhoog kunnen komen door de opening bovenin de snorkel. Dat moeten we maar in de gaten houden.
  Het werkt in ieder geval voortreffelijk en we horen weer het oude, vertrouwde 'boeren' bij het wegpompen van het water wasmachine.

  Bedankt KlusKees en Witgoedmonteur voor jullie hulp, het heeft me veel geholpen.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Slim bedacht, dat plastic zakje. Meten is weten, dit was ook een soort meting!

  In elk geval mooi dat je een oplossing hebt gevonden! En wat betreft het bedankje: graag gedaan!
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu