PPC naar PVC voor fontein toilet (PPC knie in gibowand?)

(on)handigehannes

  • #1
Goedenavond,

TLDR: is het aan te raden om een PPC knietje in een gibowand weg te werken?

Achtergrondinformatie:
In een poging ooit semi-handig te worden ben ik samen met vrienden mijn maisonette aan het verbouwen. Het bevindt zich op de 2e en 3e verdieping van een appartementencomplex uit 1982 (met een maximale hoogte van 4 verdiepingen).
Sinds ik de woning heb gekocht, heb ik al veel gelezen op dit forum en heb ik ook zeker al e.e.a. opgestoken (dank, forumleden!), maar ik blijf toch nog met wat vragen zitten. Hiervoor heb ik aparte topics gemaakt.
Voor de duidelijkheid: mijn klusniveau is dus echt ongeveer 0, maar ik wil het graag leren.

Klus:
In het toilet wil ik uiteindelijk een nieuw fonteintje met designsifon plaatsen. Om dit designsifon zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, wil ik dat de chromen afvoerbuis vanuit het sifon direct de muur in gaat. Dan zijn er zo min mogelijk 'lelijke' afvoerbuizen zichtbaar. Oorspronkelijk liep de afvoer echter naar de vloer (zie eerste foto). Vandaar dat ik vandaag de afvoer zoveel mogelijk heb weggewerkt in de gibowand (zie tweede foto). Overigens heb ik het nog niet gelijmd.
Ik heb voor het bovenste knietje gekozen voor PPC, omdat ik er vanuit ging dat ik hier mijn chromen afvoerbuis van het designsifon direct in kan steken voor een waterdichte verbinding (zonder te lijmen). Nu raadde een vriend mij aan om toch te kiezen voor een PVC knie met lijmverbinding, omdat het wordt weggewerkt in de wand en ik er dus niet meer bij kan bij een eventueel lek. Daar had ik niet aan gedacht en ik vind het een goede suggestie. Ik heb er echter wat vraagtekens bij, omdat ik mij herinner dat ik bij mijn douchedrain wél een soortgelijke lijmloze verbinding moest plaatsen en daar kan ik ook niet meer bij als hij zou lekken (want die zit dan in de vloer).

Vragen:
1. Is een PPC knie in de gibowand inderdaad niet aan te raden?
2. Indien PVC lijmverbinding inderdaad de voorkeur heeft: hoe kan ik dan het beste de overgang maken naar de chromen afvoerbuis en het sifon?
Ik heb o.a. op dit forum gelezen over een 40mm / 32mm verloopring, maar ik krijg 40mm denk niet goed weg in mijn 70mm gibowand. En als ik na het 32mm PVC knietje nog een overgang naar 40mm moet maken, neemt dat weer extra ruimte in. Dan zouden er dus alsnog veel 'lelijke' afvoerbuizen zichtbaar zijn....

Overige:
Let niet op de aanvoer die de afvoer kruist. Deze wordt nog verplaatst.
Let niet op de aanvoer in de muur. Ik heb uitgetekend waar het ophangpunt van het fonteintje uiteindelijk komt en de waterleiding zou niet in de weg moeten zitten.
Let niet op het onderste knietje die niet goed lijkt te zitten omdat die wegvalt in 40mm PVC. Iets dieper zit een soort 32mm sok, dus die kan ik daar uiteindelijk vastlijmen.
Voor de zichtbare PVC knietjes van de vloer naar de muur ga ik nog een ombouwtje maken.

Als jullie meer info van mij nodig hebben, hoor ik het graag.

Bij voorbaat hartelijk dank voor de reacties!

Hannes
 

(on)handigehannes

  • #2
20231111_230422.jpg
 

(on)handigehannes

  • #3
20231111_162057.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Ik heb liever de beton op gekapt en een slimtube geplaatst.
1699789806812.png
 

(on)handigehannes

  • #5
Goedemorgen Henk, bedankt voor de tip.

Ik kijk vanmiddag even of ik het plaatsen van zo'n slimtube voor mekaar denk te kunnen krijgen (ik zal dan in de vloer nog een bochtje moeten maken, want de wandafvoer moet exact komen waar hij nu zit).

Mocht ik toch voor mijn huidige oplossing moeten gaan, wat is dan jouw mening over het PPC knietje in de gibowand?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Anders in vloer op kappen en dan ook met manchet of gewoon met lijm.
Kan niet beoordelen de PPC van de bouwmarkt.
Zelf hadden we altijd merk dat veel gebruikt werd in praktijk.
 

Charel

  • #7
Het kan met die ppc bocht. Als je onderaan moet overgaan op te lijmen pvc dan moet je wel de buis in de muur ook in (verlijmbare) pvc voorzien. Bovenaan past die dan in de rubberverbinding en onderaan kan ze verlijmd worden.
Maar je hebt voor dit doel ook speciale korte pvc bochtjes van 32 mm die onderaan te verlijmen zijn en vooraan een rubber verbinding vragen.
Met een bochtje zoals op jouw foto riskeer je dat de voorkant iets te ver uit de muur zal steken zodat de afwerkingsrozet niet meer geheel tot tegen de muur kan aansluiten.
 

Kaajee

  • #8
1 maand later?
 
  • Like
Waarderingen: Charel

(on)handigehannes

  • #9
Bedankt, het zit inmiddels gemonteerd!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu