Positie tegels

HAJ

  • #1
Beste allen,
Na de nodige voorbereiding staat morgen dan echt de tegelklus van het toilet van onze nieuwe woning op het programma.

Ik heb mijzelf de afgelopen tijd veel ingelezen hier (veel dank voor de tips!), maar ik stuit in de voorbereiding op een dilemma wat betreft de positionering van de tegels.

De te gebruiken tegels zijn de haast bekende 300×600 mm mat witte tegels. Op basis van tips wil ik vanuit de achterwand starten en zo naar de zijmuren toewerken. De achterwand is ca 82cm breed. Initieel wilde ik vanuit het midden starten (41 cm dus), maar de dag van het raam stopt bij (vanuit de linkerzijde gemeten) bij 39cm. 2 tegels met een voeg precies in het midden van de muur gaat dus niet lukken. Nu dan maar het voornemen om het einde van de dag als centraal punt te gaan gebruiken.

Hebben jullie nog een tip voor de positionering van de tegels cq zie ik iets over het hoofd? Het volgen van de voegen van de vloertegels is geen optie, deze tegels hebben een totaal andere afmeting
20210120_175247.jpg
 

Bowls

  • #2
Zo'n randje van 2 cm tegel naast het raam ziet er ook niet uit. Nou is de "regel" dat als je tegels gaat verdelen, je moet zorgen dat de afgesneden tegels altijd groter zijn dan een halve tegel en dat de wand evenredig wordt betegeld (evenveel afsnij links en rechts). Dat wordt hier dus een probleem. 2 tegels van 41cm elk gaat hem niet worden. Ik weet niet of het een optie is om een baan van 60 breed in het midden te doen en dan (ook al is het tegen de regels), 2 tegels van elk 11 cm daarnaast aan weerszijden. Als je dan op de zijwanden verder gaat met het restant van 49 cm van die tegels dan kan het visueel lijken (als je schuin in de hoek kijkt) dat de tegel als het ware doorloopt en de smalle stroken minder opvallen. Omdat de wc een smalle ruimte is en je eigenlijk nooit op een afstand loodrecht op de zijwanden kan kijken, kun je hier wellicht ook van de "regel" afwijken. Of de achterwand in een ander, kleiner, type tegel (en afwijkende kleur) te betegelen. Je kunt ook de dag van het kozijn groter maken, dat moet dan wel meer dan 2 cm zijn omdat in de dag ook een tegel komt neem ik aan en je wil niet op de kopse kant daarvan kijken (tenzij je een tegelprofiel aanbrengt). Succes met deze uitdaging!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Opties genoeg:

Een alternatieve lijn in het midden van 4 cm of meer breed: mozaïek, steentjes?

Wildverband?

Niet helemaal betegelen?
Waarom doen we dat eigenlijk bij een toilet? Het is geen benzinepomp waar af en toe de tuinslang op gezet moet worden om het schoon te krijgen..

Andere tegels, meer dan 82 breed: 30x90?
 

Franc1234

  • #4
Wat Jack zegt; tegelen tot +/- 1500mm is voldoende. Ik houd altijd 1 tegel boven het reservoir aan. Omdat jij dit vlak hebt, kun je bv 5 hele tegels aanhouden.
 

HAJ

  • #5
Dank allen voor het meedenken.
Vandaag uiteindelijk toch maar besloten de gehele ruimte te gaan betegelen. De voeg komt als het goed is (fingers crossed) precies op de naad/rechter hoek van de dag uit.

Mocht blijken dat de voeg direct naast de dat ietwat te klein wordt, dan zal ik deze voeg (tussen tegel en tegelprofiel) kitten, waarna ik vanaf deze bovenzijde van de dag netjes verder ga met de voeg. Als de voeg, zoals gepland, dezelfde breedte behoudt, dan kan ik de ruimte tussen tegelprofiel en tegel gewoon voegen. Na 5 tegels werd het te laat om de overige te doen, deze komen morgen aan de beurt (wel nog snel even het levellingsysteem op de bovenste tegels geplaatst).

Overigens heb je helemaal gelijk hoor, Jackd, maar de wanden blinken zelf nou niet zo uit in schoonheid. Daarnaast zie ik een uitdaging wel zitten ;)

Ik houd jullie wel op de hoogte. Al met al tot zover een leuke klus om te doen!

20210121_172351.jpg
 

HAJ

  • #6
Ter lering en vermaak: bijgaand een foto van het (bijna) resultaat. Het tegelen loop zachtjes aan op z'n eind.

Enkele leermomenten/tips:

- ik heb te maken met niet enorm strakke muren. Het gebruiken van poederlijm heeft erg geholpen om hoogteverschillen op te vangen;
- een levelling systeem is leuk, maar voegrkuisjes heb ik toch goed kunnen gebruiken;
- leen/huur/koop een set goede tegelboren. Ik heb uiteindelijk een set (droog)boren aangeschaft, hetgeen niet erg goedkoop was. Desalniettemin ben ik er zeer blij mee, met een beetje oefening boor je snel en correct door een tegel;
- een klein raampje met dag er omheen is een aardige uitdaging. Het is gelukt, maar calculeer hier de nodige tijd voor in;
- eigenlijk voor de gehele klus (en ik moet zeggen dat zoiets altijd geldt coor nieuwe zaken): neem de tijd, zeker voor ruimten met veel 'bijzonderheden' (leidingen, hoeken, ramen etc). Pas nu ik bijna bij het einde ben begin ik een bepaalde handigheid te ontwikkelen.

Desalniettemin: het beviel enorm goed, heel de klus viel me best mee en ik zou het graag weer eens doen!

20210130_200230.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Mooi zo.:prima:
En als je het vak wilt leren, wij zoeken nog leerlingen. :mrgreen:
 

HAJ

  • #8
Dank Peter! Lijkt me wel wat, 3 dagen werken als kandidaat notaris en 2 dagen bij jullie in de leer. Wordt het nooit saai of eentonig! ;)
 

Bowls

  • #9
Uiteindelijk prima opgelost!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu