Poriso en cellenbeton

Dirkjanh

  • #1
Ik ben inmiddels al zo ver(of zo ver, de volgende stap is) om een nieuwe binnenmuur te metselen.

Boven in de badkamer en op de logeerkamer staan nu 2 tussenmuren deze zitten los ten opzichte van de draagmuren. Nu wil ik deze gaan afbreken en daar een stevige nieuwe muur neer zetten.

Nu is het volgende het probleem in de badkamer moet er een douche deur van 1m (breed) aan komen te hangen. Ook moet er een radiator aan komen te hangen en ik denk dat die wanneer die gevuld is met water ongeveer 80kg weegt.

De muur komt boven op een planken vloer te staan. Recht onder de muur ga ik een draagbalk zetten. Aangezien de muur nu alleen op de planken staat.

En wil ik eigenlijk de muur voor de sterkte en de zware dingen die er aan komen te hangen. Het onderste stuk van holle poriso stenen metselen. En dan het bovenste stuk dus vanaf ongeveer 2,5m hoog met gasbeton.

De muur word ongeveer 4 meter hoog.

De reden dat ik dit laatste stuk met gasbeton wil doen is omdat deze natuurlijk heel erg licht zijn en makkelijk te lijmen zijn.

Is dit een goed plan? Of moet ik dit anders aanpakken.
 

Millew

  • #2
Niet twee verschillende materialen verwerken in dezelfde muur. De kans dat je op de grens een scheur krijgt t.g.v. de verschillende eigenschappen is nogal groot.
Maak de muur in z'n geheel van 10 cm dik cellenbeton. Eventueel een type met een hoger volumegewicht, b.v. een G4/600 i.p.v. de standaard G2/400.
 

Dirkjanh

  • #3
Oke duidelijk dat het kan gaan scheuren.

Maar zijn de krachten die er op komen niet te groot voor zo een soort muur?

De radiator dat zijn alleen maar afschuifkrachten. Maar zo een douche deur dat zijn natuurlijk hele andere krachten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Even terug naar je probleem. Het enige probleem is dat de muren los zitten ten opzichte van de dwarswand? Dan is het een stuk makkelijker om de verbinding goed te maken.
 

Dirkjanh

  • #5
Ja klopt dat is het probleem. Maar hoe kan ik dit mooi doen zonder dat dit in het zicht blijft zitten.

Ook wil ik een lichtere muur. Dit omdat de muur nu ook bijna 2 keer zo hoog moet worden.
 

Millew

  • #6
Tien cm dik cellenbeton van het type G4/600 is geschikt voor dragende binnenwanden.

Hoe zwaar wordt die deur?
En komen de deur en de radiator aan dezelfde muurkant en hoe breed wordt deze muur?
Kan je de nieuwe muren ook verankeren aan het dak/plafond?
 

Dirkjanh

  • #7
Ik heb nog geen douche deur gekocht maar het word een deur van glas van 2 meter hoog en 1 meter breed.

De muur word 4 meter lang en 4 meter hoog. De muur is nu ook 4 meter lang maar dan maar 2,5 meter hoog. En is nu gemaakt van zware donker grijze beton stenen.

De radiator komt ongeveer in het midden van de muur te hangen en de douche deur komt op een meter van het eind. Alles komt aan de zelfde kant te hangen. En dan zit er ook nog een loop deur in die muur die zit op een meter vanaf de andere kant.

Ik zou de muur aan 1 kant aan een gording vast kunnen maken. Maar denk niet dat dat ideaal is. En op het bovenste punt komt die uit op het dakbeschot. Dus daar valt weinig aan te bevestigen.
 

Millew

  • #8
Als de lage muur nu van betonsteen is, dan kan je toch ook de nieuwe muur helemaal van poriso maken? Er zijn nogal wat varianten van porisostenen, maar met de gewone kom je op ongeveer hetzelfde totaalgewicht.
Of is de huidige muur van bimsbetonstenen?

Een muur van 4 meter hoog zonder bovenin wat steun lijkt mij ook zonder een deur er aan wat tricky.
Je zou de muur op deze manier kunnen opsluiten.



Alleen zou ik dan wat dikkere latten nemen. Je kan de muur dan in de richting van het dakvlak vrijhouden, zodat het dak en de muur onderling los van elkaar kunnen werken.

Een glazen deur 1x2 m en 10 mm dik zal ca 55 kg wegen. Doorgaans zitten de scharnieren op de hoeken, dus de trekbelasting op het bovenste scharnier zal ca. 14 kg zijn. Laat dat door dynamische effecten bij openen en sluiten nog wat hoger worden, maar dan nog is dat niet zo'n heel grote belasting op de muur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu