Materiaalkeuze muur in schuur: Kalkzandsteen / poriso lijmblokken?

Stimpy3

  • #1
Voor een schuur die ik aan het opbouwen ben, zit ik nu op het stadium dat ik een binnenmuurtje kan gaan optrekken. Bedoeling is om die schuur als klusruimte/werkruimte te gebruiken, met verwarming en de nodige electrapunten. Schuurtje is 8x5m groot, ongeveer 60m2 wandoppervlak, dus d'r gaat toch stiekem nog aardig wat materiaal in. Heb een beetje lopen kijken naar de verschillende materialen, maar ik zit een beetje met de vraag "wat is handig":

Kalkzandsteen lijmblokken:
- goedkoop, wel zwaar.
- voldoende draagvermogen om spullen in de muur op te hangen
- lees dat je bij lengtes groter dan 8m dilatatievoegen moet gebruiken.
- niet heel fijn om te bewerken (slijpen/boren etc).

poriso:
- 2 tot 3x zo duur als kalkzandsteen lijmblokken
- voldoende draagvermogen
- wat lichter dan kalkzandsteen lijmblokken, maar door kleiner formaat wel stukken prettiger hanteerbaar.
- claimt 'beter geluiddempend' te zijn (volgens mij ontlopen kalkzandsteen en poriso elkaar op dat vlak niet zo heel veel; dicht is dicht, en als het om de laagfrequente demping gaat heb je vooral massa nodig).
- claimt beter breukvast te zijn dan kalkzandsteen (dilatatievoegen pas nodig bij muurlengtes meer dan 16m)
- claimt beter te isoleren dan kalkzandsteen
- lijkt prettiger te bewerken.

(ytong blokken zou ook een optie kunnen zijn, maar ik ben niet zo heel wild van gipswandjes om spullen aan op te hangen)

Andere vraag, die hier gerelateerd aan is: wat is hier handiger om te doen wbt electra: opbouw of inbouw? opbouw heeft 't voordeel dat je geen gedoe hebt met sleuven trekken/gaten uitfrezen en het weer toonbaar maken van de muren, plus dat je altijd nog een extra leiding kunt bijplaatsen zo nodig; het nadeel is dat die opbouwdozen en leidingen wel meer 'in de weg' kunnen zitten (als je een kast tegen de muur zet zit je met een leiding die van de muur afsteken..)
 

Bramb

  • #2
Wat voor afwerking wil je op de muur?
Op kzs kun je of spuiten of dunpleisteren.
Met poriso moet je eigenlijk al een stuclaag erop gaan zetten om het netjes eruit te laten zien.
Voor beide situaties zou je de electra dus gemakkelijk in de muur kunnen maken.

Mbt 8m dilatatie, kzs zal nog wat krimpen en daardoor evt scheuren als de wand lang is. Je zou of 2x4m kunnen maken en die met strips aan elkaar maken, of gewoon in 1x de volle 8m zetten. Ik zou voor het laatste gaan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Wordt het een dragende wand? Want anders is draagvermogen niet van belang. Een muurtje van regelwerk met houten platen is stootvast. Wel zo handig bij het klussen.
 

Stimpy3

  • #4
D'r komt geen verdieping op te staan (want max hoogte van 3m voor bijgebouw), maar de mogelijkheid om staanders aan de muur te schroeven e.d. is wel een hele prettige. Daarnaast is geluidsisolatie (zowel van binnen-> buiten als buiten<-binnen, ivm zwaar verkeer overdag buiten) ook wel prettig.
OSB is trouwens ook niet goedkoop.

wbt electra: Uit 'gewoonte' (omdat ik eerder alles binnenshuis deed) ging ik uit van 'wcd's in de muur uitboren en daarna de boel dun te stuccen om het toonbaar te krijgen', maar op zich is het ook geen slecht idee om met opbouwmateriaal te werken, als zo'n wandje enigszins toonbaar. Het idee was wel om idd. een wand in z'n geheel op te trekken uit lijmblokken (of dat nou kzs of poriso is).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu