Pompschakelaar op A-Pomp

Koral

  • #1
Ik zou graag willen weten wat de ervaringsdeskundigen van een pompschakelaar op een A-label pomp voor de vloerverwarming vinden.
Op mijn verdeler zit een Wilo Stratos Pico. Een zuinige A-label pomp dus. Deze staat ingesteld op constante verschildruk, zoals aangegeven door de fabrikant indien deze gebruikt wordt voor de vloerverwarming.
Na het inregelen staat de Wilo ingesteld op een constant verbruik van 5W. Hier zou ik geen pompschakelaar voor hoeven te gebruiken, want dat is heel laag. Echter blijft de pomp 24 uur per dag draaien, dus ook als het cv water afgekoeld is. In de zomer is dat niet erg, maar in de winter wordt er dan koud water rond gepompt en dan koelt de vloer weer onnodig af.
Volgens Wilo mag deze pomp maximaal 4x per uur geschakeld worden en dus zou een pompschakelaar gebruikt mogen worden. Nou weet ik niet hoe vaak zo'n pompschakelaar in mijn geval zou schakelen, dus dat is misschien wel gevaarlijk.
De pompschakelaar die ik op het oog heb schakelt de pomp 1x per 14 dagen in om vastlopen te voorkomen als deze bijvoorbeeld in de zomer uitstaat. Of dit kwaad kan gaf Wilo geen uitsluitsel. Of zou de pomp ingesteld moeten worden op variabele bedrijfsdruk, zodat deze misschien wel afschakelt als de temperatuur te laag is?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De druk doet niets met temperatuur.
Variabele bedrijfsdruk heeft te maken met de installatieweerstand die kan wijzigen door bv thermostatische kranen.

Voor het schakelen van klasse A pompen moet je meerdere parameters in de gaten houden.
Maximaal 4x per uur schakelen, minimale bedrijfstijd minimale stoptijd.
Een simpele pompschakelaar houd daar geen rekening mee.
Een pompschakelaar verbruikt zelf ook energie.

Het argument dat er koud water word rondgepompt is eigenlijk onzin.
Waar raakt het water dan zijn warmte extra aan kwijt? Het circuleerd alleen door de vloer bij uitgeschakelde CV.Dus of het nu stilstaat of stroomt maakt niet veel verschil.

Wij gebruiken dit type pomp veel in gebouwen.
Maar dit type zit vrijwel nooit direct schakelbaar via de regeltechniek, deze krijgen gewoon hun voeding en lopen 24-7 het enige dat wij zien is of hun beveiliging niet is uitgevallen.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Een label A pomp mag je in principe niet extern schakelen met een pompschakelaar. Hierover is in dit forum al meer behandeld: even zoeken op "pompschakelaar" en je vindt dit onderwerp diverse malen terug.
De functie van een pompschakelaar is een onzuinige pomp (ca 45-60 Watt of meer) niet constant te laten draaien en energie te besparen. Een label A pomp schakelt zichzelf al terug in vermogen. De energiewinst die je door het schakelen via een pompschakelaar behaalt is praktisch nihil.
Een goede pompschakelaar schakelt de pomp 1 x per 24 uur een paar minuten in en niet 1 x in de 14 dagen.
Er is niets op tegen dat de pomp in het zomerseizoen met een vermogen van ca 5 Watt draait: dit voorkomt het vast zitten door kalkaanslag.
Koud water rondpompen in de winter is m.i. ook onzin, want de thermostaat waarop de verwarming reageert zal de cv-ketel regelmatig aan schakelen en daarmee de vleor op temperatuur houden.
Ik zie nergens een advies van Wilo over het schakelen van deze label A pomp. (download de gebruiksaanwijzing maar via internet)

Verdiep je in de werking van een pompschakelaar en dan zul je zien, dat deze de pomp pas aan schakelt wanneer de aanvoerleiding warmer wordt dan ca 28-30 graden C. Uit zichzelf schakelt een pompschakelaar de pomp dus niet, alleen als de aanvoer warmer wordt. Meer niet.

We zien eerder problemen met gebruikers, die de pomp in de zomer helemaal uit zetten, waardoor de kans bestaat dat de pomp vast gaat zitten en op die manier kan beschadigen. Elk jaar komen we dit soort klachten weer tegen bij aanvang van het stookseizoen.
Problemen ontstaan eigenlijk nooit bij gebruikers, die de juiste instructies opvolgen en niet zelf gaan experimenteren. Juist dan kunnen ongewenste effecten ontstaan door ondeskundig gebruik van de pomp, die niet alleen voor vloerverwarmingsverdelers is geproduceerd, maar ook in andere toepassingen gebuikt wordt.
Mijn advies dus: afblijven en geen pompschakelaar gebruiken.
 

Koral

  • #4
Okee, beide bedankt voor jullie reacties.
Wilo geeft ook niet het advies over het schakelen. Ik heb ze een mail gestuurd met deze vraag en daarin geven ze aan dat het kan, maar niet meer dan 4x per uur.
Het gaat mij niet om het uitzetten van de pomp om die 5 Watt te besparen, want zo'n pompschakelaar verbruikt natuurlijk ook.
Ik was in de veronderstelling dat als de woonkamer met vloerverwarming op temperatuur is en de cv schakelt uit, het water in de leidingen afkoelt. De pomp draait dan door en pompt dan dus ook het afgekoelde water door de vloerverwarming. Maar ik begrijp dat dat niet gebeurt?
Overigens schakelt de pomp niet terug bij een koudere cv-water temperatuur, want hij staat ingesteld op constant vermogen, volgens de instellingen van Wilo voor vloerverwarming. De pomp van de vloerverwarming draait 24 uur per dag en met die 5 Watt verbruik t.o.v. de vorige pomp die 75 Watt verbruikte, kan ik daar heel goed mee leven :wink:
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Koral schreef:
.... De pomp van de vloerverwarming draait 24 uur per dag en met die 5 Watt verbruik t.o.v. de vorige pomp die 75 Watt verbruikte, ....
Denk maar niet dat je met 5 Watt vermogen je vloer goed warm krijgt.
Lees toch maar eens goed de specificaties van deze pomp. Wanneer er een prestatie geleverd moet worden (dus warm water moet worden rondgepomp) stijgt het vermogen naar max ca 45 Watt. (afhankelijk van de uitvoering van de Wilo Stratos Pico).
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Als je er een pompschakelaar tussen zet zal die alleen werken in het zomerseizoen, 's winters zal er continu stroming zijn door de vloer. Dat betekent dat je 5 Watt x 24 uur x 180 dagen = 21,6 kWh elektriciteit zou kunnen besparen op jaarbasis. Dat is 5 euro per jaar op basis van de huidige energietarieven.

Een pompschakelaar kost meer. Een monteur om een vast zittende pomp weer los te maken of te vervangen kost meer.

Bovendien zoals @Degooijer al aangaf, het elektrisch vermogen van de pomp verandert afhankelijk van het benodigde verwarmingsvermogen. In feite heeft een A-pomp intern een modulerende pompschakelaar. Niet eentje die dom aan/uit schakelt, maar eentje die intelligent de pompsnelheid aanpast aan de vraag waardoor zowel elektriciteit wordt bespaard, als de levensduur verlengd.
 

Koral

  • #7
Bedankt voor jullie reacties!
Het gaat me niet om op de elektra-kosten te besparen, maar om te zorgen dat er geen koud water uit de cv-installatie rondgepompt gaat worden. Maar ik begrijp dat ik me daar dus geen zorgen over hoef te maken. Die pompschakelaar laat ik dus maar achterwege. :prima:
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu