Pompprobleem ?? Siemens SE65560/13 FD 7905

Jki8043

  • #1
Hallo mensen

Na 7 jaren zware arbeid heb ik een probleem met onze vaatwasser, het water word niet meer weggepompt, er staat onderin de machine een laag van 3a4 cm. Als ik hem reset met de koppen 55 en 60, loopt er wel iets water af, echter de pomp hoor ik niet echt draaien, zou eventueel kunnen zijn dat er wat in de pomp zit wat hem blokkeert.
Graag even aangeven hoe ik het makkelijkste bij de pomp kom, kan dat vanuit de machine zelf, of moet ik hem onder het aanrecht weghalen.
Aan welke kant van de machine vind ik de pomp?
Laatste paar keer viel me op dat de tijdsduur richting de ca 99 minuten liep, we wassen altijd op 60 graden, doen we ook altijd de vaatdoekjes meewassen.
Graag jullie reactie, want met de hand afwassen doet zo'n zeer aan mijn handen.....

John
 

Janavg

  • #2
Het is goed mogelijk dat iets de pomp blokeert. Haal het schroefje uit de pomphuis en haal het kapje er af. dan kun je voelen of er iets in zit.

succes jan
 

Jki8043

  • #3
Hoe kom ik daar bij?
Vanuit de binnenkant?
zeven en filters eruit en dan zitten er wat schroeven, of vanaf een andere zijde?
 

Jki8043

  • #4
Heb het afdekkapje inmiddels gevonden, schoepen van pomp kan ik zonder probleem ronddraaien, daar dus geen verstopping. Maar nu?
Moet hij onder het aanrecht uit, Jan?
 

Jki8043

  • #5
Heb nog iets ontdekt. werd er door mijn vrouw op gewezen dat het grote ronde filter, wat onder de bodemplaat zit, nog maar 1 kunststof verstevigingslip had, deze was echter ook al aan 1 zijde geknapt, zodat hij noh maar aan 1 klein stukje vastzat. Mijn vermoeden is nu dat de andere lippen/balijnen genapt zijn en dat deze diir de pomp heen, ergens anders een verstopping veroorzaken . Materiaal is niet erg hard, wel stevig. Heeft iemand anders al eens gekeken hoeveel van deze kunststof dingen er in de grote ronde zeef zitten..
graag jullie reactie !!
 

Jki8043

  • #6
Heb de machine onder het aanrecht weg, labyrint, dat doorzichtige plastic ding aan de zijkant is mooi schoon. ding met de vlotters ook uitgehaald, is alles mooi schoon. Zat wel iets troep in de kunststof ribbelslang vanaf het pomphuis naar het ding met de vlotters.
Machine in elkaargezet zonder de afwerkkappen.
Als ik hem aanzet gaat hij water innemen.
Verder gebeurt er mnaarr weinig.
Vroeger, toen geluk nog mooi was, begon hij direct te spoelen, hoorde je de sproeir draaien, nu blijft alles stil? Graag ideeën !!!!!!!!!!!!!!
Zag in een ander verhaal iets over de tussendarm??? en ophoping van vettigheid ed?/
Welke slang is de tussendarm??
is dat de middelste , die naast de aanvoer? die weer retour gaat naar die grote ronde pot??
 

Henny

  • #7
Controleer eens of de circulatiepomp misschien vast zit.
Je kan voorzichtig aan de ventilatorbladen hiervan proberen te draaien.

Mogelijk dat deze eerst even wat zwaar draait en hierna weer normaal.
 

Jki8043

  • #8
Circulatiepomp,, is de grote pomp rechtsvoorin?
Schoepen draaien moeizaam rond als ik ze met eeen schroevendraaier de koelribben wil draaien. Als ik de machine aanzet, word er eerst wat water het riool in gepompt, dan loopt eerst het labirint vol, vervolgens zakt het waterpeil weer en dan volgt er een zoemen, alsof de pomp niet draaien wil. Na ca 40-60 seconden stopt hij ermee en blijft helemaaal stil.
 

Jki8043

  • #9
O, ja wat is de volorde voor het resetten, en welke knoppen.
Lees nergens hoe exact, ik heb 5 knoppen met temperaturen.
 

DSR9500

  • #10
Ik denk nr 2 en nr 4.

suc6
 

Jki8043

  • #11
Weet inmiddels wat er niet meer deugt aan mijn 65560.
de circulatiepomp is overleden, nog geprobeert met een nieuwe condensator, echter geen succes.
Stroom op de motor gezet, met een schroevendraaier proberen aan te duwen, af en toe in geslaagd, loopt erg rauw, niet goed dus.
Gekeken op de siemens site, nieuwe motor kost 150-160 euro.
Is hij het waard????????
Komen nogal wat problemen boven water op deze site. lekkages, kapotte electronica, enz....

Prijs van nieuwe machine en aanbieden van onderdelen verwijderd, mod.
 

Baz

  • #12
Hallo,

Je hebt toevallig dezelfde problemen als ik heb met hetzelfde type vaatwasser (zie deze thread). Ook ik vermoed dat m´n pomp het loodje heeft gelegd.

Één vraag: Waar draai je aan als je de pomp probeert rond te draaien? Kun je aan de buitenkant draaien of moet je de pomp loshalen om bij de schoepen te kunnen komen.

Als ik nou zeker zou weten dat de pomp het enige probleem is, wil ik er nog wel een nieuwe inzetten. De vaatwasser bevalt verder prima.

Bas.
 

Jki8043

  • #13
Weet niet hoe oud jou machine is, die van ons is van 99, dus inmiddels 8 jaar oud, draait per jaar denk ik ca 350x .
Toen ik na eerst alle andere dingen had geprobeert de pompmotor ging losmaken kwam er een heleboel leek wel zand uit. Blijkt dat dat de afgeleten delen van de windingen om de rotor zijn.
Heb de condensator laten zitten en op de 2 polen, waar ook de stekkers opzitten 220 gezet, hetzelde gezoem als toen hij het niet deed.
Via een kennis vernomen dat ook vaak de condensator kapot kan zijn. Bij het onderdelenhuis een nieuwe gehaald, 10 euro, je weet maar nooit..
Helaas, hetzelfde resultaat. Met een schroevendraaier geprobeerd de ribben aan de achterzijde een slinge te geven, met succes, een paar keer sloeg hij aan , maar het geluid wat een motor dient te maken ontbrak.
liep erg rauw. Bij de handyman ook nog even navraag gedaan naar de motorprijs 160 euro !!!!
Besloten dat we maar een nieuwe gaan aanschaffen, je kunt er nu wel geld insteken, echter zijn er behoorlijk veel problemen , lekkages, rubbers, en de stuurmodule (electronica) speelt veel mensen parten, vooral na een lekkage aan de deur, welke wij de laatste tijd ook geregeld hadden. prijs van een nieuwe viel mij nog behoorlijk mee, als je een beetje surft op het net, (350 euro meer dan een nieuwe motor) Lekkage opgelost dmv ducktape aan binnenzijde van de deur, rubber komt daar makkelijk los van de deurrand.
Dus afwegen wat je wil, jij hebt ook al lekkage gehad, heb je toen al kosten gemaakt met nieuwe onderdelen?
 

Baz

  • #14
Hoi,

Onze vaatwasser is van hetzelfde bouwjaar 1999, zelfs het subtype is identiek (SE65560/13 FD 7905). Bijzonder toevallig dat we beiden op het zelfde tijdstip met dezelfde problemen zitten. Bij ons draait de machine dagelijks (gezin met 4 kids:-), op verjaardagen vaker en met vakantie niet.

Lekkage die ik had werd veroorzaakt door losgekomen vervuiling dat in de slang zat tussen het inlaathuis en het pomphuis: Die blokkeerde de vrije doorstroom van het water. Het inlaathuis liep daardoor zo snel vol en overstroomde voordat alles afgepompt kon worden. Om de lekkage te verhelpen heb ik dus geen kosten hoeven maken.

Ik heb geprobeerd een van de ribben aan de achterzijde van de motor een zetje te geven maar die boog vrij makkelijk om. De motor zal wel goed vast zitten.

De kenmerken van de laatste maanden waren het soms blijven draaien van de pomp en het niet goed schoon worden van de vaat. Had ik maar eerder op het forum gekeken en de soda schoonmaakmethode toegepast. Ik geloof steevast dat vervuiling van de vaatwasser de grote boosdoener is geweest.

Ik ga nog wat met de pomp proberen en kijken of ik er een draai aan kan geven.

Groeten en succes met je nieuwe vaatwasser.

Groeten,

Bas.
 

Henny

  • #15
Demonteer de circulatiepomp eens en verwijder het kunststof huis van de pomp.
Neem hierna de schoepenset van de motoras los en controleer of de
as van de motor nu wel makkelijk rond gedraaid kan worden.
Controleer ook of de lagers van de pompmotor nog in orde zijn.
(deze kunnen door lekkage beschadigd zijn)

bestelnummer schoepenset van pomp: 165813
 

Baz

  • #16
Ok, zal eens gaan puzzelen hoe ik de slangklem loskrijg zodat ik de motor eruit kan halen (lijkt geen standaard klem). Tips?

Helaas zal dat deze week niet meer lukken. Dus nog een weekje handafwas en dan horen jullie verder.

Bas.
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #17
Baz, zou je voor je eigen probleem even een nieuw onderwerp willen openen. Nu beginnen beide onderwerpen door elkaar te lopen. Een probleem kan hetzelfde lijken maar toch een andere oorzaak hebben..

Succes!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu