Siemens vaatwasser lekkage in inlaathuis/waterontharder.

Baz

  • #1
Hallo,

Na problemen met de vaatwasser (siemens se65560/13 fd7905) waarbij eerst al opviel dat de vaat niet meer schoon werd. Nu blijft de pomp continu lopen ben ik dankzij deze website achter dat ik een lekkage heb. De bodem is nat en het rode pennetje zet de schakelaar aan.

Na wat proberen weet ik ook wat er gebeurd: Bij het aanzetten van de vaatwasser loopt, na het pompen, de warmtewisselaar/het labyrint vol met water. Als deze vol is stroomt er water via een van de kanaaltjes in het inlaathuis, waarmee waarschijnlijk wordt bepaald dat er voldoende water is ingeladen. Hier is de lekkage: het inlaadhuis stroomt over. Het water stroomt er aan de bovenkant uit.

Ik denk dat hier twee oorzaken van kunnen zijn:
- Of de waterontharder is verstopt
- Of het inlaathuis zit verstopt

Ik heb het inlaathuis schoongemaakt en dat lijkt niet de oorzaak te zijn, tenzij de slang naar de motor ook verstopt zit. Wat me wel opvalt is dat het wel erg kleine gaatjes zijn waar toch wel een behoorlijke hoeveelheid water in korte tijd door moet.
Kan de waterontharder de oorzaak zijn?

Ik wil de vaatwasser verder demonteren om verder op zoek te gaan. Ik ben redelijk handig maar ben toch bang dat ik iets stuk maak.
- kan ik de lekbak verwijderen of iets zodat ik er beter bij kan om hem droog te maken?
- Hoe verwijder ik de metalen plint aan de voorkant. Ik heb twee schroeven verwijderd maar hij hangt nog vast en de deur van de vaatwasser lijkt in de weg te zitten.
- Welke stappen moet ik nemen om de waterontharder te verwijderen?

NB: Ik heb gezien dat de vaatwasser erg vervuild is. Als ik hem weer aan de praat heb, zal ik direct met de vaker genoemde soda behandling aan de gang moeten.

Groeten,

Bas.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Aan de onderzijde loopt een buis van de kuip naar het labyrint, deze zit waarschijnlijk gedeeltelijk verstopt.

Althans dat maak ik op uit de vele storingen met overstromingen van het labyrint/inlaathuis.
 

Baz

  • #3
Ok, maar eeh ... het labyrint heeft 7 in/uitgangen met/zonder slangen

Van links naar rechts:
- 2 brede slangen
- 1 smalle met een slangklem (watertoevoer)
- een groepje van 3 die naar de waterontharder gaat
- 1 combinatie met waterontharder en inlaathuis.

Daarnaast gaat er nog een slang van het inlaathuis naar de motor.

Welke bedoel je precies?

Bas.
 

Janavg

  • #4
De dikke slang rechts dit is een geribbelde slang.

jan
 

Baz

  • #5
Ok, ik weet welke slang ik moet hebben maar ik kan er slecht bij. Wat ik zo kan zien zit de slang vol met smurrie.

Het is met met moeite gelukt om het labyrint en het inlaathuis te verwijderen. Vooral die twee stangen waarmee het labyrint vast zit zijn lastig los te maken. Hoe nu verder?

* De metalen plint aan de voorkant zit met twee schroeven vast en verder blijft de plint achter de klep klemmen.
* Wat moet ik weghalen of loshalen om goed toegang te krijgen tot de lekbak ?


bvd,

Bas.
 

Baz

  • #6
Hallo,

Het is me gelukt de metalen plint en de slang te verwijderen: Hierin zaten een aantal samengeklonterde vette stukken die de doorstroom belemmerden (waardoor het inlaathuis overstroomde)

De lekkage is nu verholpen, maar de vaatwasser doet het nog niet: Het lijkt erop dat er ook stukken vuil ook in de pomp/motor terecht zijn gekomen en die doet niets behalve heet worden. Op de onderkant van de motor zit wat zoutvorming en ik denk niet dat dat wel zo goed is. Duur apparaat trouwens: 145,30 euro...

Hoe krijg ik de onderkant op een slimme manier los? Mag de vaatwasser op z´n kant liggen om de lekbak te verwijderen?

Bas.
 

Baz

  • #7
Hallo,

Via Lekkende cirulatiepomp Siemens vaatwasser SE63631EU/13 meer informatie gekregen over het (gedeeltelijk) loshalen van de lekbak.

Ik heb de pomp uit het pomphuis gehaald. Via de opening een weinig rommel eruit gehaald. Er zit een soort rubber ring in die volgens mij klem zat voor de opening.

E.e.a. weer gemonteerd maar de pomp loopt niet. Hoe kan ik testen of de pomp vast zit of dat die stuk is?

Bas.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Gooi eens een lading soda en heet water in de machine.
Een paar uurtjes laten staan.
Programma starten met in de zeepbak een kopje soda en dan het heetste programma een keer laten draaien.

Is de pomp verstopt door vettigheid uit de slang dan lost de soda dat op.
 

Baz

  • #9
Hallo,

Zoals voorgesteld, een kop soda gemengd met een fluitketel vol water. in de vaatwasser gedaan en aangevuld totdat het rooster goed onderwater stond. Dit heb ik zo een aantal uren laten staan, helaas zonder resultaat.
Als ik de machine aanzet, wordt eerste het water weggepompt. Dan stroomt water in de warmtewisselaar en daarna in het pomphuis. Daar kan het water niet weg, komt de vlotter in het inlaathuis omhoog en wordt al het water weggepompt. De pomp lijkt niets te doen.

Tips?

Bas.
 

Baz

  • #10
Hallo,

Ik heb inmiddels de pomp gedemonteerd. De schoepenset ziet er prima uit, maar de motor niet: Met geen geweld kan ik hem ronddraaien. Het ziet er naar uit dat de motor in contact is geweest met water: Veel witte zoutaanslag op de onderkant en er zit roest op de ring. Ik vermoed dat er te lang water in de lekbak heeft gestaan waardoor de motor is vastgeroest.
Ik moet me nu maar gaan beraden of ik er een nieuwe motor in zet of een nieuwe vaatwasser ga aanschaffen. De vaatwasser is nog in prima staat, maar wel 8 jaar oud.

Aan iedereen die gereageerd heeft: bedankt voor de hulp tot zover.

Groeten,

Bas.
 

Baz

  • #11
Hallo,

Ik heb de gok gewaagd en de spullen besteld.

Nu heb bij de montage een probleem: Ik krijg de bovenkant niet meer op het onderkant van het pomphuis (slakkehuis). Wat heb ik gedaan:
- De onderkant van het slakkehuisop de motor gezet.
- rubber ring zover mogelijk onderop (over het randje heen). Bij een randje hoger zit het te los
- schoepen erop gedraaid
- daarna geprobeerd de bovenkant op te zetten maar ik krijg lipjes niet onder de rand.

Het enige dat ik kan bedenken is dat de rubber ring te slap is en die de boel blokkeerd. Had ik die ook moeten bestellen?

Bas.
 

Baz

  • #12
Allemaal excuses voor de crosspost. Montage van een motor leek mij niet helemaal meer in dit lekkage onderwerp thuishoren, vandaar het extra onderwerp. Het was netter geweest als ik het eerste bericht had verwijderd.

Ondertussen heb ik de oplossing gevonden. De rubber ring was inderdaad wat aan de wijde kant maar ik kon hem aan de binnenkant van het bovenhuis plaatsen zonder al teveel kronkels en bochten. Vandaag kreeg ik op m´n werk de tip om vaseline te gebruiken om het bovenhuis over de onderkant van het pomphuis te plaatsen en dat werkte prima. De motor is nu weer gemonteerd en is nu bezig met z´n eerste test wasbeurt.

Tip voor als je de motor demonteert: Zorg dat je er een nieuwe slangeklem achter de hand hebt (ook te bestellen via de quickfinder). De standaard klem is van het type 1x gebruiken.

Allen die geholpen hebben, hartelijk dank voor de hulp.

Groeten,

Bas.
 

Henny

  • #13
Best wel een klus, zeker als je dit voor de eerste keer doet.

Complimenten Bas, dat je het voor elkaar hebt gekregen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu