Pompgroep vv vervangen of beter niet?

Robby-36

  • #1
Omdat de cv ketel terug moduleert en de aanvoer daardoor 35 à 39 graden is bij de verdeler.
Vervolgens wordt dit door de mengverdeler gemengd met retour water uit de vloer waardoor de aanvoer wat de vloer in gaat rond de 28 graden is.
Wat uit eindelijk een vloertemperatuur geeft van 23 graden en dat is net te weinig voor comfort en de ketel blijft maar branden omdat het warmte verlies bijna gelijk is aan de energie die er in gestopt wordt.

Na vrij lang zoeken op het internet een verdeler gevonden die er volgens mij 1 op 1 op past en dus door mij zelf verwisseld kan worden ( hoop ik)

Met de nieuwe verdeler kan de retour hoeveelheid worden aangepast, met het rechterblokje en wordt er minder water bij gemengd wat een hogere temperatuur geeft in de aanvoer van de verdeler. Althans dat hoop ik, kan iemand dit bevestigen?

Maar nu ik alles over denk rijst de vraag blijft de verdeler wel hydraulisch neutraal?
Wordt er in de nieuwe opstelling door de vv pomp het water wat niet meer in de mengbuis gaat de retour van de cv in gepompt?
Kan de ketel hier mee omgaan of gaan er vreemde dingen gebeuren?

Alvast bedankt voor het mee denken, Gr Rob
pompgroep 2.jpg
Huidige verdeler

henco pompgroep.jpg
Nieuwe verdeler
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als je de mengverhouding aanpast kom er een weerstand tussen aanvoer en retour en word de verdeler actief.
Of dat problemen geeft hangt van de rest van de installatie af. Maar ik denk niet dat dit je probleem gaat oplossen

Als je thermostaatkraan op 5 staat dan is deze helemaal open en zal de aanvoer veel hoger moeten kunnen worden dan 28 graden.
De vraag is dan eerder of er wel voldoende water door de vloer gaat(koelt teveel af) en of de aanvoer wel voldoende water aanvoerd.
 

Auto-Geen

  • #3
De modulerende thermostaat vervangen door een aan/uit exemplaar. Is de aanvoer temperatuur zelf in te stellen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Dat de ketel lang blijft branden, is natuurlijk geen probleem. Dat is precies de bedoeling van een modulerende ketel. Je krijgt op die manier een zo gelijkmatige temperatuur en een zo hoog mogelijk rendement.

Je vloertemperatuur ligt waarschijnlijk net boven de ruimtemperatuur. Je kunt de vloertemperatuur wel willen verhogen, maar dat geeft dan ook automatisch een hogere ruimtetemperatuur met hogere verliezen naar buiten.

Wil je geen hogere ruimtetemperatuur, maar tegelijkertijd wel een hogere vloertemperatuur, dan krijg je automatisch grotere fluctuaties in de vloer- en ruimtetemperatuur. Dus periodes met een warmere vloer, gevolgd door periodes met een koudere vloer. Gemiddeld kom je dan op dezelfde ruimtetemperatuur uit.

Dus als je het comfort wil verhogen, dan is de oplossing de ruimtethermostaat iets hoger zetten. Zodra de buitentemperaturen verder dalen, wordt de vloer vanzelf warmer.
 

Robby-36

  • #5
The headhunter schreef:
Als je thermostaatkraan op 5 staat dan is deze helemaal open en zal de aanvoer veel hoger moeten kunnen worden dan 28 graden
De mengverdeler mengt altijd ongeveer 10 graden naar beneden, al zet ik de thermostaat vol open bij 38 aanvoer blijft er max 28 de vloer ingaan.

Auto-Geen schreef:
De modulerende thermostaat vervangen door een aan/uit exemplaar. Is de aanvoer temperatuur zelf in te stellen.
@ interessant, Die stelling heb ik nog niet eerder gehoord. Kan nu idd wel de max aanvoer instellen maar een minimum instellen is mij in 3 jaar nog niet gelukt.

Mn22 schreef:
Dus als je het comfort wil verhogen, dan is de oplossing de ruimtethermostaat iets hoger zetten. Zodra de buitentemperaturen verder dalen, wordt de vloer vanzelf warmer.
Als ik de ruimtethermostaat hoger zet wordt het idd warmer maar met een enorme over shoot van de kamer temperatuur. Dan gaat de cv ketel uit en vrij snel voel je kou optrekken van de vloer is het wel warm maar een oncomfortabel gevoel.


Ik verwacht van de nieuwe verdeler dat de gemiddelde vloer temp omhoog gaat en de gemiddelde kamer temp beter in stand wordt gehouden. Maar met jullie input begin ik toch te twijfelen aan het succes. Het ding is relatief duur en kan misschien beter investeren in een 2de cv ketel voor het gedeelte van de radiatoren om de flow te verbeteren.
Helaas verklaren, afgelopen zomer uitgenodigde installateurs, mij voor gek met dat plan.
 

Robby-36

  • #6
Auto-Geen schreef:
De modulerende thermostaat vervangen door een aan/uit exemplaar.
Welke is geschikt voor een Nefit 9000i CW6?
Zelfs de simpelste aanbevolen Nefit M1010 is een modulerende thermostaat.

En hoe kan ik dan de minimum aanvoer temp instellen, dit moet dan nog steeds bij de ketel gebeuren?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Jij snapt er niets van, als je de vloertemperatuur verhoogt verhoogt dat de energieafgifte en gaat de ruimte temperatuur omhoog.

De 10 graden terugmenging klopt niet, die thermostaat gaat volledig open, daardoor krijg je de volle stroming van de kerel richting de set en word er meer warmte toegevoerd en minder bijgemengt, feit dat de menging bij u altijd 10 graden lager is dan de aanvoer geeft bij mijn aan dat de aanvoer niet voldoende is, maar dat is ook niet nodig want de ruimte komt prima op temperatuur.

Een 2e ketel gaat je niet helpen, in tegen deel de ketel os dan veel te groot voor de vloer en gaat steeds in regelstop.

Pak dan een buffervat en laat daar de ketel op draaien en vanuit het vat ga je met een mengroep voor de radiatoren en een mengroep voor de vloer eruit.

Je.kan vaak de modulatie van thermostaat in de ketelparameters beinvloedden zodat deze meer een aan/uit gedrag laat zien.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Robby-36 schreef:
Als ik de ruimtethermostaat hoger zet wordt het idd warmer maar met een enorme over shoot van de kamer temperatuur. Dan gaat de cv ketel uit en vrij snel voel je kou optrekken van de vloer is het wel warm maar een oncomfortabel gevoel.
Datzelfde effect krijg je ook met een hogere vloertemperatuur. Hoe warmer de vloer, des te hoger de warmteafgifte naar de ruimte. De ruimte wordt dus warmer.

Je kunt dus niet simpelweg de vloertemperatuur verhogen om meer comfort te creëren.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Anders gezegd, de vloer wordt alleen warm om de ruimte op te warmen. Zodra de ruimte op temperatuur is, wordt de vloer niet warmer dan nodig is om het warmteverlies van de ruimte te compenseren.

Bij een ruimtetemperatuur van 20 of 21 graden, is het dan logisch dat de vloer niet veel warmer is dan de ruimtetemperatuur. Dat is alleen ander bij koudere buitentemperaturen of een slecht geïsoleerde ruimte.

Verder mag een vloer ook niet warmer worden dan ca 28 graden, warmer is ongezond.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu