Pomp vloerverwarming losmaken

Svliegen

  • #1
Ik heb een WTH verdeelunit voor mijn vloerverwarming. Daarvan is de grundfoss pomp kapot, dus die wil ik graag vervangen.

Er ligt al een nieuwe pomp klaar, maar ik krijg die oude pomp met geen mogelijkheid los. De moeren/wartels zijn 54mm, een passende steeksleutel kan ik nergens vinden.

Ik heb het wel geprobeerd met een grote waterpomptang en de boel ingespoten met kruipolie, maar dan nog is er geen beweging in te krijgen. Ook al een paar flinke tikken gegeven met een moker, maar ook dat hielp niet.

Hoe krijg ik dat kr*ng los? Waarmee doet een professional dit?

Ik zag pijptangen die groot genoeg zijn en wat langer dan mijn waterpomptang, zodat je een groter draaimoment hebt, maar wellicht zijn er betere oplossingen.

Groet, Sietse
 

Marcn88

  • #2
Als u dezelfde pomp hebt aangeschaft kunt u alleen de kop omzetten door de 4 inbusjes te lossen
 

Svliegen

  • #3
Helaas, de oude Grundfoss pomp was 35 jaar oud en niet meer leverbaar. De vervangers zijn heel anders, dus onderdelen uitwisselen gaat niet.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #4
Moeren inderdaad met een vuist even de goede richting in tikken en soms is gewoon een soldeerbrander de oplossing.
De rubberen pakkingringen willen weleens zorgen dat het allemaal niet lekker los wil komen.
Gebruik om die reden de rubberen pakkingringen niet maar neem de rode of groene versie.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Even een sokkentang lenen bij een loodgieter/mechanisatiebedrijf in de buurt. Vergeet de stroopwafels niet als je m terugbrengt ;-)
 

Svliegen

  • #6
Sokkentang/moordenaar ook geprobeerd. Grrrrrrrrrrrr zelfs met een stalen pijp van bijna een meter eraan geen beweging in te krijgen.

Er is weinig ruimte om even flink uit te halen met een moker. Heb het ook nog geprobeerd met de moker plus een hardstalen beitel. Niks.

Ik vrees dat een soldeerbrander de enige optie is. Of een complete nieuwe unit, maar dan zeker niet van WTH. Hopelijk leren ze daar iets van...
 

Freekcv

  • #7
Sorry, maar als een product 35 jaar mee gaat ( ongeacht het merk) zou ik dat niet gaan afkraken.

Heeft u de tangen wel op de goede positie gezet?
Niet dat u de koppeling juist met kracht dicht knijpt?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Inderdaad, als na 35 jaar de boel vast zit is het direct een slecht product? Veel nieuwe verdelers zullen die 35 jaar niet eens halen.

Ik heb al honderden pompen verwisseld, en altijd nog los gekregen. Misschien is het eerlijker niet de pomp, maar het gereedschap of jezelf de schuld te geven? Wartel even heet stoken, dan een paar flinke tikken erop en met een grote sokkentang gaat ie gegarandeerd los.
 

Svliegen

  • #9
Jongens, jullie hebben gelijk. Ik had mijn frustraties niet op WTH mogen richten. Mijn excuses.

Dat de Grundfoss pomp het 35 jaar volhoudt is natuurlijk prima. Wel vind ik dat WTH dat ding iets minder vast had mogen zetten. Je zou bijna denken dat ze de boel verlijmd hebben. WTH klantenservice reageerde niet op vragen, dat hielp ook niet.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
De koppeling van de pomp is in de loop van de tijd vast gaan zitten door vuil, corrosie etc. Dat heeft niets te maken met hoe vast de pomp is gezet bij de productie. Dit is ook normaal en is niet te voorkomen.

De klantenservice van WTH zal ook niet gericht zijn op het afhandelen van consumentenvragen. Zij zijn producent/groothandel. Aanspreekpunt voor de consument is de installateur en tussenhandel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Spuit er wat wd40 op en laat dat een nacht intrekken.
De tangen op het dikke gedeelte van de wartel zetten waar de kraag zit, anders wordt de wartel op de schroefdraad geknepen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu