Plieger Florian designradiatoren worden verschillend warm

Exroosje

  • #1
Hallo,

ik in mijn 2 badkamers elk een designradiator Florian dubbel NXT met centraal aansluiting middenonder. De ene is 170x60 1366W en de ander 140x60 1153W. Voor diegene die de florian niet kennen, dit is een radiator met allemaal horizontale buizen, verbonden door een grote buis links en rechts. Normaal sluit je aanvoer en retour op die buizen aan, de NXT heeft een centraalaansluiting middenonder.

De aansluitingen midden onder zitten op de achterste onderste dwars buis. Deze heeft kennelijk een schotje , het water stroomt via het linkerpijpje die buis in helemaal naar links de grote stijgbuis in en (na door de radiator gecirculeerd te hebben) via de rechterhelft weer terug.

Nu worden beide radiatoren nogal verschillend warm en beide niet uniform. De grootste van de 2 geeft vrijwel alleen warmte af aan de achterste buizen. Maar dan wel over de hele hoogte van de radiator. Bij de kleinere merkje dat veel heet water circuleert via de onderste 2 buizen vooraan en zo rechtreeks retour gaat. Deze wordt bovenin veel minder warm. Wat er warm wordt is verder voor en achter wel uniform. Uiteindelijk wordt ie wel warm, maar lang daarvoor is de retourtemperatuur al hoog opgelopen.

Ik dacht eerst dat lucht dit zou kunnen veroorzaken maar heb ze uitgebreid ontlucht diverse keren. Er komt alleen nog maar water uit.

Dus waarom wordt bij ene alleen achter warm en stroomt bij de ander juist veel direct retour via de kortste weg.

Is er nog een montage dingetje met een verbinding die doorgeprikt had moeten worden of een buis ergens gemonteerd?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Dit zijn altijd erg lastige problemen. Ik denk dat de doorstroming in de radiatoren te hoog is. Hierdoor pakt het water de weg van de minste weerstand, en zal bij de keinere rad zo snel mogelijk richting de retour stromen.
Begrens je de doorstroming, dan verminder je de weerstand. En zal de radiator beter/ geleidelijker warm worden.
 

Bernhard

  • #3
De flow moet vergroot worden. De waterstroom in de radiator word dan groter. De weerstand in de buizen van de radiator wordt ook groter. De verdeling van het water in de radiator wordt dan beter. Ik neem aan dat de radiatoren inwendig van de juiste schotten zijn voorzien. mvg bernhard
 

Exroosje

  • #4
Dat laatste weet ik dus niet, want ze zijn door mijn aannemer zijn installateur geplaatst.

Welke schotten zouden er kunnen zijn...Behalve natuurlijk diegene die aan en afvoer van elkaar scheidt in de buis onder achter.


Degene op de 1e verdieping is diegene die wel over de gehele hoogte warm wordt maar alleen achter, degene op de 2 verdieping heef de retourflow door de onderste buis voor. Deze laatste heeft vermoed ik wel minder flow omdat de ketel beneden staat.
Ik kan eens met dichtdraaien heel veel radiatoren proberen veel flow te creeeren op deze 2 radiatoern en kijken wat er dan gebuert.

Blijft alleen zo gek dat ze zo verschillend reageren. Bij diegene op de 1e verdieping wrodt de buis onderaan voor niet eens warm door gebrek aan doorstroming, bij de andere wordt ie juist helemaal heet omdat daar vrijwel alles dorec de radiator weer uitsroomt.

Ik zou verwachten dat de radiator evenredig warm wordt omdat het instromende water omhoog wil en dat dus door de linkerbuis doet. Die op de 2e doet dit in elk geval in zijn geheel niet, die op de 1e maar gedeeltelijk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Als een installateur ze geplaatst heeft moet die dat oplossen, u hebt garantie op zijn werk.
 

Exroosje

  • #6
Vanzelfsprekend.

Maar dan is het wel handig zeker te weten dat er een probleem is en wat dan het juiste gedrag zou moeten zijn.

Degene die nl deze 2 verwarmingen geplaatst heeft is van een badkamer verbouwing en dus niet de de leverancier van de originele installatie. En zoals bij alle vaklui zijn die altijd erg goed in het wijzen naar werk van een concullega.

Ik heb inmiddels de verwarmingen getest met volle flow (met dus de meeste andere verwarmingen dichtgedraaid) en de ketel op 65 graden.

Verwarming 1 wordt uiteindelijk helemaal warm/heet, maar de achterste buizen blijven een stuk heter. Verwarming 2 wordt wel in zijn geheel uniform warm/heet, maar de onderste buis vooraan is direct heet en blijft het heetste. De retourtemp van die verwarming is dan ook erg hoog, delta T < 5 graden.

De conclusie blijft dus staan dat verwarming 1 goed flowt maar alleen op de achterste buizen en dat verwarming 2 een te groot deel van de waterflow via de kortste weg terugstuurt de retour in.
 

Bernhard

  • #7
mvg bernhard
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Zijn retour en aanvoer niet verwisseld ?
 

Exroosje

  • #9
In mijn beeld zou er alleen sprake zijn van een stromingsbuis als deze zowel aan als afvoer bovenaan had. Volgens plieger dan in de afvoer:

Een stromingsbuis wordt alleen toegepast wanneer de aanvoer- en retourleiding beide aan de bovenzijde van de radiator worden aangesloten. Omdat warmwater altijd opstijgt zal zonder stromingsbuis de radiator niet warm worden. Door de stromingsbuis aan de retourzijde van de radiator te plaatsen zal het hete water pas de radiator verlaten als de gehele radiator warm is.
In mijn geval zitten er linksonder en rechtsonder gewoon afsluiters omdat de aan /afvoer via 2 centraal aansluitingen op de onderste dwarsbuis is. Volgens de technische tekening kunnen die vrijelijk verwisseld worden:



Als de aan/afvoer zo geregeld is kunnen er toch geen stromingsbuizen zijn?
 

Exroosje

  • #10
Even mijn oude topic omhogschoppen.

Ik heb de installateur ingeschakeld en die heeft Plieger ingeschakeld.

Die kwam conform verwachting niet verder dan de flow.

In beide gevallen heeft dat niet geholpen.

Toen heeft de installateur de verwarmingen maar opengeschroefd.

Bij diegene die alleen achter warm werd bleken de gaatjes van de voorste buizen dicht te zitten - die wordt dus vervangen door Plieger

Bij diegene die vooral onderaan warm werd, waren alle gaatjes open. Meer flow hielp niet echt. Blijft de constatering dat het water te gemakkelijk via de onderste buis voor direct naar retour kan stromen.

Als experiment is de onderste buis voor dichtgemaakt met een stop, dit dwingt het water de verticale buis in waarna het zich verspreid over de hele radiator (net zoals het doet bij de aansluitingen rechtstreeks op de verticale buizen). Succesvol dus, er zit nu ook weer een fatsoenlijke temperatuurval tussen aanvoer en retour.


Conclusie : Bij Plieger Florian dubbel NXT met centraal aansluiting kun je een kortsluiting in de watercirculatie voorkomen door de buis tegenover de aansluitbuis af te sluiten.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #11
Ik heb een andere conclusie:

Beide radiatoren bevatten productiefouten en zouden kostenloos omgeruild moeten worden.

Het is toch niet normaal dat je de radiator moet verbouwen om deze fatsoenlijk te laten werken?

Bij alle radiatoren die ik ken met een midden-onder aanluiting is deze onderste buis trouwens tussen de beide aansluitingen inwendig dicht. Zo moet het water altijd via de verticale 'stijlen' lopen, en kan niet binnendoor.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu