Plavuizen vloer vervangen voor houten vloer

Johannes78

  • #1
Hallo, ik woon al 5,5 jaar in mijn huisje en na de zomer komt mijn vriendin erbij wonen. Voor die tijd wil ik nog 1 grote verbouwing doen en dat is de gehele vloer op de begane grond. Het huis komt uit 1937 en gelukkig heb ik een droge kruipruimte, helaas bleek bij mijn buren dat de vloerbalken wel in zeer slechte staat zijn, je prikt bij sommige er zo doorheen. De vorige bewoners hebben in mijn huis een laagje beton gestort en daar overheen plavuizen gelegd, vloerverwarming zit er niet in. Ook de open keuken zal van zijn plek af moeten om de nieuwe vloer te plaatsen, kortom een groot karwei.

Als ik deze hele vloer verwijder inclusief betonlaagje en ondervloer kom ik waarschijnlijk een hoop ellende tegen, het laagje beton en plavuizen gaven immers nog wat stevigheid aan het geheel. Ook is het onderin de kruipruimte niet geïsoleerd. Houten vloer op de plavuizen is bij mij geen optie.

Graag wil ik als eindresultaat een mooie houten vloer, dus hoe kan ik dit het beste aanpakken m.b.t de ondervloer? Ligger-broodjes systeem als ondervloer of weer balken en spaanplaat als ondervloer?

Bestaan er eigenlijk speciale broodjes waar een gat voor kruipruimte inzit, of moet je zelf iets maken?

Laatste vraag, hoe kan ik het beste de vloer isoleren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Liggen er wel houten balken onder de betonlaag en plavuizen?
De vloer zou dan al gauw zo'n 10 cm hoger moeten liggen dan in vroegere staat.

Als er geen houten balken onder de vloer ligt kunt u die betonvloer toch laten liggen ?
Een houten vloer houdt veel warmte tegen van een vloerverwarming, het heeft niet zo veel zin hier vloerverwarming onder te leggen.

Het lijkt me raar dat u onder de betonvloer allerlei zaken tegen zou komen, de vloer is waarschijnlijk op zand gestort.
 

Johannes78

  • #3
Nog even de situatie doornemen, ondervloer bestaat wel degelijk uit balken die in de muur rusten. Daarboven liggen gespijkerde planken van ong 20mm dik. Daarbovenop is een laagje beton gestort van 30-40mm dik, zonder vloerverwarming in het beton. En op het beton liggen de plavuizen. Ik heb dus wel degelijk een kruipruimte onder de vloer die her en der onderbroken wordt door gemetselde muurtjes. Ik kan dus niet van voor naar achter onder de vloer door.

Graag wil ik mijn kruipruimte behouden, dus hoe pak ik het aan als ik als eindresultaat een (eiken)houten vloer wil leggen. Leg ik de houten vloer op nieuwe houten ondervloer of zijn ligger- broodjes systeem een betere ondervloer. Ook moeten er dan twee luiken voor een kruipruimte aanwezig zijn, bij de voor- en achterdeur, is dit uberhaubt mogelijk met ligger- broodjes vloer?

M.v. gr Johannes
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Bij een broodjesvloer kan er net als bij een houten vloer een toegang tot de kruipruimte gemaakt worden, de muurtjes onder de balken kunnen dan weg of in elk geval gedeeltelijk verwijderd worden zodat u vanuit 1 kruipgat onder de hele vloer kunt komen.
 

Johannes78

  • #5
Oké, dat is een duidelijk antwoord. 1 toegang tot de kruipruimte moet voldoende zijn, en dat zal dan bij de achterdeur komen want daar komt de waterleiding het huis in en daar zit ook de watermeter.

Ik heb dan nog steeds de vraag welke ondervloer, hout of beton? Weet namelijk niet wat de plus en minpunten zijn van een dergelijke ondervloer...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Een broodjesvloer is uitgevoerd met betonnen liggers met daarop piepschuim broodjes, hier overheen wordt een laag beton gestort.
De broodjes dienen gelijk ook als isolatie.
Broodjesvloer.
 

MvanV

  • #7
Maakt niet veel uit. Ik zou in ieder geval meteen isoleren. Maar dat kan met beide methodes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu