Plavuizen vloer vervangen icm vloerverwarming

Baia_ck

  • #1
Beste klussers,

We wonen nu een jaar in onze woning, er liggen plavuizen op de begane grond vloer. Dat zijn we nu wel een beetje zat aan het worden, niet echt onze smaak.

We willen hier graag wat anders voor in de plaats, maar we zitten met de vloerverwarming (stadsverwarming) beneden. Dit is de hoofdverwarming we hebben beneden ook geen radiatoren.

Ik heb zelf al de volgende opties bedacht:

1. Plavuizen eruit halen en laminaat leggen. Maar dan moet ik radiatoren plaatsen voor bijverwarming want volgens de meeste websites ontkom je er bij laminaat met vloerverwarming niet aan om bijverwarming dmv radiatoren te nemen.

2. Plavuizen verwijderen en zoiets als flexxfloors nemen. Dan hoef ik niks te doen aan de vloerverwarming. Lees alleen niet zoveel positieve reacties over de vloer, kan niet tegen krassen e.d. Aangezien we een kind hebben en twee hondjes.

3. Flexxfloors over de plavuizen leggen ??? Als heb ik hier wel heel erg mijn twijfels over.

Ik hoop dat er mensen ervaringen hebben hiermee en voor hetzelfde dilemma hebben gestaan en welke keuze zij gemaakt hebben, of suggesties, voordelen en nadelen.

Is de plavuizen vloer makkelijk te verwijderen zonder de vloerverwarming te beschadigen.

Ik benieuwd naar je mening, ik hoor graag van jullie...

Groet,
 

Danny74

  • #2
Met een hoofdverwarming onder de plavuizen, kunt u gewoon laminaat over de tegels plaatsen.
De laminaatsoort dient dan wel geschikt te zijn voor vloerverwarming.

U woont een jaar in de woning, maar hoe oud is de vloerverwarming?
Is deze ingefreesd in de dekvloer, of is deze onder de cement deklaag aangebracht?
Dit in verband met de oude zwarte slangen die vroeger gebruikt werden, kunnen nog weleens lek raken na het verstrijken van de jaren.

Met een PVC vloer en vloerverwarming heb ik geen ervaring, kan ik u ook niets over vertellen.

Het verwijderen van plavuizen hoeft geen lastige klus te betekenen, als deze verlijmt zijn is het verwijderen niet echt lastig.
Als de vloerverwarming is ingefreesd, kunt u natuurlijk de slangen raken, daarom is voorzichtigheid wel gevraagd.
Dan kunt u kiezen voor het egaliseren van de vloer en de achtergelaten lijmresten, om er dan weer ieder willekeurige keus op aan te brengen.
 

Baia_ck

  • #3
Beste Danny74,

Allereerste bedankt voor je reactie!

De vloerverwarming ligt erin vanaf 2006 (denk ik), zal het straks voor de zekerheid nog even opzoeken in de bonnen die we gehad hebben van de vorige bewoner.

Hoe de vloerverwarming erin ligt durf ik niet te zeggen, het is in ieder geval niet vanuit de bouw uit gebeurd. De woning zelf is gebouwd in 1985.

Door het plaatsen van laminaat over de plavuizen duurt het dan niet langer voor de vloer warm wordt, verlies ik dan niet teveel warmte en wat doet het met de stookkosten?
 

Danny74

  • #4
De slangen uit 2006 zijn meestal goede zuurstof dichte exemplaren.
Meestal wit of blauw van kleur.
Ik kan aan de hand van een foto van uw vloerverwarmings unit, zien hoe de buizen zijn aangebracht.

Vloerverwarming is veelal efficiënter stoken omdat de warmte niet hoeft te circuleren zoals een radiator.
Nadeel is dat het iets langer duurt voordat het op temperatuur is.
Maar dat ligt ook aan de methode die is toegepast betreft de wijze van infrezen of beugelen op het beton, en het aantal groepen (lees: aantal aansluitingen op de unit).
Het kan in de "slinger vorm" of in "slakkenhuis", laatste is de meest correcte vorm, omdat de aanvoer altijd naast de retourleiding ligt, en op die manier beter is voor gelijkmatige warmteverdeling.



Het zal met stookkosten niet veel uitmaken, maar opwarmen van de vloer wel iets.
 

Baia_ck

  • #5
 

Baia_ck

  • #6
Bij deze een foto van ons vloerwarming, persoonlijk vind ik het wel een nadeel dat er geen kamerthermostaat is om de temperatuur in de woning te regelen, of als het buiten kouder wordt dat de temperatuur in huis ook lager wordt en deze niet automatisch op bijv. 20 graden blijft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu