Plat dak zonder isolatie, ventileren of niet?

BjornS

  • #1
Goedemiddag allen,

Tijdens groot onderhoud aan ons huis uit 1917 loop ik tegen het volgende aan.

Doordat we al zoveel aan het doen zijn en deze even niet ingecalculeerd hadden wil ik voor een tijdelijke oplossing kiezen. Waarbij ik jullie tips graag wil horen.

Op de benedenverdieping in een hoek bevind zich een ruimte van 2,5 x 2,5m met daarboven een koud plat dak. In deze ruimte bevond zich eerder een badkamer, welke ik er nu uitgesloopt heb.
Na het verwijderen van de oude plafond afwerkingen vond ik schimmel tegen het dakbeschot. Er zat steenwol isolatie tussen de balken, maar zonder folie en weinig ventilatieruimte. Oude balken waren al beschadigd en zijn in het verleden aangevreten door ongedierte en daarna deels vervangen.

De ruimtes zijn nu verdeeld in 3 kleine ruimtes (wc, kast, gang). Om de warmte toch zoveel mogelijk binnen te houden wil ik alle ventilerende openingen achter de plafond afwerking dicht maken, om de warmte zoveel mogelijk binnen te houden. Er bevinden zich een klein raampje met ventilatierooster in het toilet, een (nog open) oud rookkanaal in de kast en een achterdeur in de gang...

Nu heb ik het idee om tijdelijk deze ruimte niet te isoleren. In plaats van weer een koud dak isolatie aan te brengen, om hiermee verdere schimmel en eventuele schade aan de dakconstructie te voorkomen.

Indien dit voor echt een te groot warmteverlies gaat zorgen, wil ik later op dit dak alsnog een omgekeerd dak isolatie aanbrengen. Als dit ook echt niet voldoende is, dan moeten we tzt toch het dak vervangen met een warm dak oplossing.

Hoe zien jullie deze tijdelijke oplossing?
Kan ik alle openingen helemaal afdichten en zijn het raampje en de achterdeur af en toe open voldoende?

Mvg,

Bjorn
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
XPS isolatie voorlopig op dat dak leggen is een optie. Het dak moet het gewicht van een laag tegels kunnen dragen. Je kan dat via deze site berekenen.
Alles dicht maken zou een oplossing kunnen zijn maar ventileren is o zo belangrijk. Of dat kieren zijn of bewust een raampje open is lastig wat om dat te adviseren. Te veel zaken die daar invloed op hebben.
 

BjornS

  • #3
Dankjewel voor je snelle reactie.

Ja dat is ook precies wat ik nu zo lastig vind. Doordat het zo'n oud huis is, was er tot voor kort heeeel veel ventilatie.
En nu wordt alles wel goed afgesloten door nieuwe kozijnen en alle andere isolatie die er nu wel zit...

Waar ik een beetje bang voor ben is het mogelijke grote temperatuurverschil met binnenzijde en buitenzijde dak....
Gaat er zich condens vormen onder het dakbeschot in de winter? En zou het raampje of soms een deur open voldoende zijn?

Onze thermostaat geeft wel aan hoe hoog de luchtvochtigheid op de benedenverdieping is. Dus dat zou wel alarmerend kunnen zijn lijkt mij?

Zodra er geïsoleerd wordt met omgekeerd of warm dak. Dan moet de ventilatie tegen het dakbeschot sowieso wel gesloten zijn toch?

Gr Bjorn
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ventilatie kieren verminderen doe dit vanuit de binnenzijde van de woning. Zie heel veel dat een kozijn aan de kant van de straat wordt dicht gekit.
Met deze site kan je het dauwpunt in de gaten houden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu