Plat dak van binnen isoleren

Sander_Kaa

 • #1
Dag klussers,

Zoals met zoveel klussen hoop ik nog een en ander te controleren mede dankzij dit forum. Ik wil twee platte dakken isoleren van binnenuit. Deze daken steken op de begane grond en 1e etage grofweg 1 meter uit vanuit de woning die verder een pannendak heeft. De buitenzijde van het dak ligt EPDM op, zonder enige isolatie. Aan de binnenzijde bevind zich een houten constructie zonder isolatie. Ik wil steenwol aanbrengen tussen de houten balken. De volgende punten ben ik nog niet helemaal uit:

1) als ik de gipsplaten verwijder zie ik dat de ruimte tussen de gipsplaten en het dak doorloopt mijn woning in. Als ik dus alleen de ruimte die onder het platte dak isoleer blijft het koude buitendak in verbinding staan met het plafond. Oplossingen: variant a: ik timmer dit zo'n 50 cm aan voor het punt waarop het platte dak bevind en vul helemaal met isolatie. variant b: ik isoleer het gehele plafond. Welke variant is raadzaam?

2) ik wil het risico vermijden dat vocht condenseert in mijn dakconstructie. Nu is er dampwerende folie en 'klimaatfolie'. Deze laatste zou volgens diverse artikelen een vochtregulerende werking hebben. Welke folie is nu raadzaam gezien er EPDM aan de buitenzijde van mijn dak ligt?

3) om maximale isolatiewaarde te bereiken wil ik bij voorkeur de gehele ruimte opvullen met bv steenwol. Is het raadzaam ruimte over te houden tussen de isolatie en het houten buitendak (een soort spouw) of kan het gewoon tot aan het houten buitendak?

4) tot slot het isolatiemateriaal. Ik vind milieubelasting belangrijk dus kijk naar schapenwol of houtvezel. steenwol komt ook nog in aanmerking. Wat zou jouw keuze zijn en waarom?

Alvast bedankt. Mocht ik ergens niet duidelijk zijn, zeg het ajb. Dan probeer ik nog iets toe te voegen!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  1 Die verbinding ook isoleren. De isolatie van je huis moet rondom doorlopen.
  2 Klimaatfolie is hier voor bedoeld. Deze moet nog steeds wel rondom goed aansluiten (afplakken).
  3 Hoeveel Rc je wil bereiken / zinvol is, is afhankelijk van de rest van het gebouw en je toekomstplannen. Ik adviseer sowieso een Rc van 6.3, dat is (in NL) de nieuwbouwnorm.
  4 Zeer goed plan (behalve steenwol). Een biobased isolatiemateriaal is veel gunstiger om allerlei redenen: vochtbuffering, faseverschuiving, enz.
   
  • Like
  Waarderingen: Sander_Kaa

  Sander_Kaa

  • #3
  Dag Ijkenhout,

  Dankjewel.

  Tav antwoord op 1: je geeft aan dat ik de verbinding moet isoleren. M.i. kan dat op twee manieren zijnde de twee varianten die ik beschrijf. Bedoel je met je antwoord dat ik mijn beschreven variant B zou moeten kiezen?

  T.a.v. antwoord op 2: bedoel je met rondom afplakken dat ik niet alleen onder de isolatie moet afplakken maar ook waar de isolatie een (binnen- of buiten)muur raakt?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Ik kan die varianten lastig inschatten op basis van een stuk tekst. Een schets of foto zou veel helpen.

  Rondom afplakken van de folie betekent dat je de folie op de naden aan elkaar plakt en aan de zijkant plakt op de aansluiting (met de muur of andere bouwdelen).
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu