Plat dak plafond gipsplaat met isolatie

amanuo

  • #1
Hi allen.

Ik heb onlangs een huis gekocht (bouwjaar 1961). Nu ben ik het plafond van de slaapkamer aan het vernieuwen en wil deze dicht maken met gipsplaten. Dit plafond zit onder een plat dak en toont momenteel de balken met ruimtes ertussen.

Mijn ingeving was om deze ruimtes op te vullen met steenwol voordat ik de gipsplaten er tegenaan zou schroeven. Hier ben ik gedeeltelijk al aan begonnen totdat ik wat meer ben gaan lezen over de problemen van deze vorm van isoleren (koud dak/warm dak principes). Het lijkt erop dat wanneer ik de gipsplaten erop zou zetten met steenwol erboven, ik problemen ga krijgen met condensatie/vocht en rotten van het hout.

Nu ben ik onzeker wat de volgende stap moet zijn om het plafond dicht te maken. Gaat het goed als ik de gipsplaten erop zet zonder extra isolatie, en in de toekomst het dak van bovenaf laat isoleren? Of kan ik toch een laag steenwol er tussen leggen als er maar lucht over is om te ventileren? Moeten er latten tussen de balken en gipsplaat om lucht door te laten tussen de ruimtes?

Bij voorbaat dank.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Buitenkant wel of niet geïsoleerd?
 

amanuo

  • #3
@Rola De buitenkant is niet geïsoleerd.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Enig idee hoe de slaapkamers voorheen werden gebruikt.
Je plafond is tevens de dakvloer en op die planken ligt de dakbedekking.
De slaapkamers werden niet of nauwelijks verwarmd dus ik bedoel daarmee rond de 20 gr.
 

amanuo

  • #5
Hallo @Wgb. Bij de vorige bewoners is het ook altijd een slaapkamer geweest. Zij hadden een rek er overheen geïnstalleerd met van die kantoor tegels erin (systeemplafond?) en deze heb ik verwijderd.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als ik het simuleer er is een gipsplaat 10 mm, 150 mm vrije ruimte de balkhoogte , een dakvloer van planken 20 mm en daarop 5mm dakbedekking. Dan is er bij 20 gr en 50% vocht binnen, buiten is het -5 gr en 80% vocht behoorlijk condens.
De situatie zit er sinds 1961 ergens kom ik er niet goed mee weg. Te weinig ervaring in theorie en de praktijk. Kan ook zijn dat de software niet is ingesteld op oude situaties.
Van de plafondplaten heb ik geen gegevens om mee te kunnen rekenen.
Deze kunnen geen invloed hebben tenzij er iets speciaals is opgehangen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je weet ook niet hoe warm ze stookten. Voorbeeld. Toen ik als kind in 1970 sliep in een slaapkamer in de bungalow waar we woonden was het daar in de winter met een radiatortje aan nooit warmer dan een graad of 13-14. Mijn ouders zijn er jaren blijven wonen en hebben die slaapkamers ook nooit meer behoorlijk verwarmd, dat ging ook nauwelijks want de isolatie was gewoon te slecht. Dat kan hier ook zo geweest zijn. Kan allemaal tientallen jaren goed gaan.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu