Plat dak dakopstand zijgevel

Freddebouwer

  • #1
Hallo allemaal,

Wij gaan binnenkort een huis verbouwen en daarbij gaan we ook een aanbouw plaatsen. Ik ben bezig met de uitwerking hiervan en heb wat vragen over de aansluiting van het plat dak op de zijgevel. Ik heb dit zoals onderstaand uitgewerkt.

20220219_zijgevel_dak.png


Nu is de vraag of dit zo kan, of dat er altijd een boeideel voorzien moet worden?
Verder kan ik niet echt ergens vinden hoe hoog de deklijst moet zijn, en tot hoever hieronder de EPDM moet door lopen.
Ook vraag ik me af of de OSB3 plaat tot tegen de buitengevel mag worden geplaatst of dat ik hier ruimte moet houden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zelf zou ik het zo maken. De dampremmende laag niet opzetten maar naar beneden vouwen de spouw in. Mocht je dak, niet te hopen, gaan lekken komt dat tevoorschijn. Omhoog dan verzuipt je isolatie over misschien een groot dakvlak.
EPDM is haaks werken, dus geen mastiekhoek. Ventilatie spouw.
Deklijst van zink met een opstandje aan de rand. Aflopend aanbrengen mag ook, niet horizontaal aanbrengen.

Gevel met dak en opstand 2.jpg
 

Eelke

  • #3
Een boeideel is niet noodzakelijk.
De mastiekschroot mag idd weg.

18 mm Watervast multiplex wordt ook vaak betonplex voor gebruikt, dit kan je ca. 1a2 cm over de buitengevel laten steken zodat het eventuele drupwater niet gelijk op de muur komt en licht schuin aflopend naar binnen.

OSB zeker vrijhouden van de buitengevel i.v.m. vocht, de isolatie ook vrij van de buitengevel door er een stukje folie of epdm tussen te doen of
een strook betonplex tegen de achterkant van de buitengevel doen tot de 18 mm plaat op de muur en daar de isolatie tegenaan te laten lopen.

In de buitengevel om ca. 1 meter een open stootvoeg voor ventilatie van de spouw. Dit net onder de onderkant van de dakisolatie.
 

Freddebouwer

  • #4
Bedankt voor de reacties. @Wgb: De dampfolie omhoog vouwen komt volgens mij van details waarbij er isolatie wordt gebruikt die niet waterbestendig is, deze wordt dan verlijmd met de EPDM om zo het isolatiepakket in te pakken. Met PIR is dat dus niet nodig. Klopt dat?

Over de spouwventilatie verschillen de meningen nogal merk ik, sommigen claimen dat het met watervaste isolatie niet nodig is..

@Eelke, betonplex is duurzamer dan multiplex of waarom zou je dit aanraden?
Ik heb me laten vertellen dat EPDM rechtstreeks op steen gelijmd kan worden, maar ook hierover verschillen de inzichten nogal :).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Freddebouwer schreef:
Ik heb me laten vertellen dat EPDM rechtstreeks op steen gelijmd kan worden, maar ook hierover verschillen de inzichten nogal :)
Wat denk je hoe het eruit gaat zien als je met een slap materiaal op zo'n oppervlak gaat lijmen.
Lijmen is een techniek dat alles moet mee zitten. Lijmen en vocht!

Alles ligt klaar en morgen komt de dakdekker. Die nacht heeft het gezeikt van de regen, lijmen maar.
Ik weet de nieuwe generatie kijkt niet zo nauw.
 

Eelke

  • #6
Isolatiemateriaal bestaat uit "stilstaande" lucht. De meeste isolatiematerialen zijn niet waterbestendig en zuigen water op, ook pir doet dat.

Betonplex is watervast verlijmd, zwarte laag is waterwerend en "mooi" zwart voor dat beetje overstek over de muur. Er zijn meerdere kwaliteiten betonplex, maar de duurste is wss niet nodig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu