Plankadvies gevraagd wandrek

Deleted member 101299

  • #1
Ik heb een idee om een wandrek aan te brengen. Het bestaat uit drie onderdelen:
1e: een soort rail waarin plankdragers ingehangen kunnen worden op verschillende hoogtes.
2e: de plankdragers zelf natuurlijk (verkrijgbaar in diverse maten/lengtes).
3e: de planken waarop spullen gezet gaan worden.

Mijn vraag gaat dus over de planken. De afstand tussen de rails is 100cm en de planken zijn 20cm breed. Welke dikte raden jullie aan voor deze planken om doorbuigen te voorkomen? Ik ga voor houten planken en geschat gewicht wat erop komt is ongeveer 15kg.

Dit is het plan wat ik heb, moet de materialen nog kopen. In elk geval gaat het wandrek 100cm breed worden met 20cm brede planken. Eventueel kan de breedte aangepast worden naar bv 130cm en drie rails, als dat noodzakelijk is om doorbuigende planken te voorkomen.

Graag jullie advies, alvast mijn dank.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
15kg is niet zoveel, als het verspreid staat over de plank. De standaard geplastificeerde spaanplaat van 18mm is prima hier.
 

Deleted member 101299

  • #3
Dank voor het antwoord. Mijn zorgen gaat vooral over het gegeven dat de plank relatief smal is met een breedte van 20cm. Met de lengte van 1 meter dus.
In mijn woonplaats is een dhz-zaak waar men planken op maat zaagt en daardoor ben ik gelukkig niet aangewezen op de standaard maat geplastficeerde planken.

Als 18mm multiplex prima is voor mijn doel, best wel zware boeken op de plank, dan gaan die het worden. Boeken opgestapeld op de weegschaal en die gaf bijna 16kg aan.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
18 mm en 1 meter overspannen gaat doorhangen.
Rails terughouden van het uiteinde, 20-60-20 cm scheelt wel, maar is nog steeds slank.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu