Plank in dikterichting doormidden zagen

Sagoteb

  • #1
Hallo mensen, ik ben nieuw op dit forum, en val meteen met een (voor mij) probleem in huis. Het volgende is aan de hand.

Ik heb een plank van ± 2500 mm lang, 230 mm breed en 14 mm dik, die in de DIKTE doormidden moet, (Schulpen?). Het moeten dus twee planken worden, die gespiegeld (Bookmatched) kunnen worden.

Ik heb verschillende bedrijven (Zagerijen en meubelmakers) gebeld, maar die zeggen allemaal dat het wel mogelijk moet zijn, maar niet door hun gedaan kan worden.

Ik heb nu het idee opgevat om het (Eventueel zelf) met de hand te doen, (Redelijke zaag ervaring), maar goede raad in deze is zeer welkom, voor ik er (Eventueel) aan begin.

Het is een vrij kostbaar stuk hout, (Canadian cypress), en de minimale dikte die ik nodig heb is 5 mm. Is het mogelijk? Wie kan me helpen? Alle tips worden zeer gewaardeerd!

M.vr.gr.S.
 

Pepjo

  • #2
Je moet op zoek gaan naar een houtverwerkend bedrijf dat een lintzaag heeft staan, en ook nog een (meestal ouder) iemand in huis heeft om dat apparaat goed te bedienen.

Ik heb zelf aardig wat ervaring met hout, maar hier durf ik met huis- tuin- en keukengereedschap niet aan te beginnen.

Vooral omdat je waarschijnlijk een glad oppervlak wil.

Eens even wachten wat Kees61 / H@ns hierop te zeggen heeft.
 

Sagoteb

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie Pepjo.

De minimale dikte van vijf mm die ik nodig heb, is voor het verlijmen, (Spiegelen) van de 2 overgebleven delen. Na het verlijmen, moet de totale dikte terug gebracht worden tot ± 1,5mm.

Dus het is niet zo belangrijk om een glad oppervlak te hebben, na het zagen. Het belangrijkste is dat ik 2 plank-kanten van ± 5 mm overhoud en dat de planken ongeveer de zelfde dikte hebben.

M.vr.gr.S.
 

Rver

  • #4
Beste,

Voorzie een degelijke zaagtafel van een hoge geleider (dit kan makkelijk met wat MDF) en zaag aan de ene kant in tot maximale diepte. Keer de plank en herhaal dit.

In mijn geval kwam ik dan enkele centimeters te kort en heb het tussenstukje met een handzaag gedaan.

Heb dit ook al enkele keren gedaan met een toupie waarop een zaagblad op een messenkop staat gemonteerd.

Gaat echt prima.
 

Sagoteb

  • #5
Bedankt voor je reactie, en de tips, Rver.
Ik weet nu dat het in ieder geval mogelijk is!
M.vr.gr.S.
 

Kees61

  • #6
Een zaagsnede is al snel 3.5 mm
Je houdt dan nog net 5 mm over.
Het zal wel in 2 keer geschulpt moeten worden want een cirkelzaag die 23 cm hoog haalt, vind je niet snel. Zelfs een zaag die +- 11 cm hoog haalt zal je niet overal vinden.
Vraag het bij een meubelmaker.
Je kunt het ook schulpen met een lintzaag maar dat gaat minder mooi. Een lintzaag is wel dunner.
 

Sagoteb

  • #7
Bedankt voor je reactie Kees61.

De zaag hoogte is voor mij geen probleem, als er wat blijft staan in het midden van de plank, (Bij beide kanten inzagen), dan durf ik het wel aan om dat met de hand te doen. Dan heb je tenminste 2 'sporen' om de (hand) zaag te geleiden.

Maar ik heb al diverse zagerijen en meubelmakers in de buurt gebeld, maar geen van hun durfde te beloven dat het nauwkeurig kon gebeuren.

Twee zaagsneden van 7-8 cm zou voor mij al heel erg opschieten, mits nauwkeurig uitgevoerd. (Lood-recht naar het hart, en precies in het midden van de plank). Maar dankzij jullie antwoorden weet ik nu dat het in ieder geval mogelijk is.

Nu rest voor mij alleen nog de vakman te vinden de het aankan. :-)
Nogmaals bedankt allemaal voor jullie reacties!
M.vr.gr.S.
 

H@ns

  • #8
Maar als het je allemaal lukt (ik heb mijn tijfels...) ga je nog het probleem krijgen van het schaven.
Een vandiktebank kan meestal maar een minimale dikte aan van 3mm. Daarna kun je nog met een plank op de aanvoertafel naar kleinere dikte schaven maar bij 1,5! mm loop je een groot risico dat de plank wordt opgevreten door de beitels.

Een klein stukje warrige draad is al genoeg om dit te veroorzaken en aangezien het om Cipres gaat...
 

Kees61

  • #9
Je kunt het na het verlijmen, laten schuren door een breedbandschuurmachine.
 

Sagoteb

  • #10
H@ns en Kees61.

Na het verlijmen (Spiegelen) van het hout, wordt alles verder met de hand gedaan.
Het hout gaat op een dikte van ± 1,5 mm gebracht worden, door middel van schaven, krabben en schuren.

M.vr.gr.S.
 

Sarcan

  • #11
Als je ellebogen goed gesmeerd zijn, kun je ook een gereedschapje zelf maken dat lijkt op de zaak die vroeger voor fineerzagen gebruikt werd:

In een stuk hardhout maak je een gleuf waar precies je plank doorheen gaat in de breedte (14mm) maar een ruime slag biedt op en neer (zeg 230 plus 10 is 240mm). Aan een uiteinde van dit stuk hout maak je met een beitel, guts en schuurpapier een lekkere handgreep. Het kost nu weinig fantasie om in die sleuf een of meer ijzerzaagbladen te bevestigen, mogelijk krijg je dan een groter aantal mooie dunne bladen eruit.
In plaats van ijzerzaagbladen kun je ook stukken lintzaag gebruiken, wel heel lastig om aanspangaatjes in te maken. Geeft wel een nog dunnere nog vlakkere zaagsnede.

Tijdens het zagen aan het gezaagde eind steeds kartonnetjes tussen de zaagsnede vastklemmen, anders gaat je gezaagde hout wapperen.
Het mooiste is als je 2 werkbank klemmen in elkaars verlengde kunt zetten, zodat het hout voor en achter je zaag stabiel blijft.

Met twee dagen knutselen en twee dagen moedig doorzagen moet het te doen zijn, volgens mij zijn 4 plakjes van keurig gelijke dikte best haalbaar.

Maar ik krijg het vermoeden dat het een muziekinstrument moet worden? dus dat die 1,5 mm dan niet meer vlak is?
 

H@ns

  • #12
Dat vermoeden had ik ook... een gitaar meerbepaald.
Aleen snap ik die 2500 mm lengte dan niet.
 

Sagoteb

  • #13
Beste mensen, het 'probleem' is inmiddels opgelost!

Ik heb een oude kennis gebeld, die zijn hele leven timmerman is geweest, en die ook om raad gevraagd. Hij vertelde me dat het geen probleem was, en dat hij het best voor mij wilde doen. Hij heeft de plank eerst in de vereiste lengtes gezaagd, (Had ik niet verteld, maar de plank moest ook in 3 lengtes ingekort worden), en daarna met de hand geschulpt.

Al met al ± 3 uur werk voor hem, (Inclusief de koffie!). Hij zette een lijn op de zijkant en begon gewoon te zagen. Het is geweldig gelukt, en ik moet zeggen dat ik ZEER!! veel respect voor zulke vakmensen heb, maar voor hem was het de gewoonste zaak van de wereld. Hij had het vaker gedaan zij die. :)

Het gaat inderdaad een gitaar worden H@ns, dat heb je goed gezien! De reden dat ik niet verteld had dat de plank ook ingekort moest worden, was dat ik dacht dat de plank beter op lengte kon blijven, om hem (Machinaal) te laten schulpen! Het hout gaat gebruikt worden om 2 gitaren van te bouwen. (Zij en achterkanten)

Sarcan;
Het hout wordt helemaal vlak gebracht op ± 1,5 mm, en met het bouwen van de gitaar word er een heel lichte bolling in gebogen, (Een flamenco gitaar is nagenoeg vlak!), dus de holling (Binnenkant) en bolling worden er niet zoals bij een viool in gegutst en gestoken.

Nogmaals bedankt allemaal voor jullie meedenken!!
M.vr.gr.S.
 

H@ns

  • #14
Leuk.
Ik heb zelf ook ooit een gitaar mogen meebouwen, echt geweldig werk!

Succes!
 

Athalon

  • #15
Misschien een raar antwoord, maar waarom laat je dit niet doen bij een bedrijf dat in watersnijden doet, er zijn er zat die met 15 cm geen problemen hebben, het kost wat (als je geen DXF file toeleverd) (Autocad) maar dat kunnen ze zo maken en zullen de kosten niet zijn voor zoiets simpels.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
De klus is inmiddels geklaard, dus dit is toch echt mosterd na de maaltijd. :?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu