Afvoer: afbeelding van leidingen-plan

Martijn77

  • #1
Hallo, geweldig forum is dit. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen. Ik heb een huis gekocht uit 1924. Ik ga nu mijn badkamer verplaatsen van de begane grond naar de 1e verdieping. Daarboven zit een platdak. Ook verplaats ik het toilet op de begane grond.

Met hulp van jullie forum heb ik het volgende plan gemaakt:

...(Ik krijg het plaatje even niet groter helaas, heeft iemand hiervoor nog tips?)

De aansluitingen op de standleiding zijn haaks. En de lengte van de leidingen is ongeveer op schaal zoals afgebeeld. Echter, kloppen de afmetingen van de buizen? Is er voldoende ont- / beluchting? Zien jullie nog andere fouten in het ontwerp? Groeten, Martijn
 

Fiesiekus

  • #2
Bad komt op regenpijp uit? Kan; maar beetje ongewoon. Buis moet daar wel voor geschikt zijn qua wanddike.

Die wastafel helemaal links zou heel misschien z'n eigen sifon kunnen leegslurpen als daar geen beluchter bij komt te zitten.

Verder dienen je regenwaterpijpen al als be-&ontluchting; die pijp van 110 mm rond doortrekken is wel goed maar misschien overdone.

Verder goed plan.
 

Martijn77

  • #3
Bedankt voor de reactie! Zijn er nog anderen met feedback?

dan denk ik dat ik het plan maar uitvoer... Volgens mij is het inderdaad eerder overdone, maar liever dat dan dat de sifons worden leeggezogen...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Gebruik op de standleiding wel stroom t-stukken, dat vermindert de kans op leegzuigen van de sifons.



De onderste is een stroom t-stuk.
 

Martijn77

  • #5
Ik dacht dat je juist haakse T-stukken moest nemen, in plaats van stroom T-stukken, zodat de lucht makkelijker kan verplaatsen en er geen vacuüm in de horizontale buis ontstaat??
 

Fiesiekus

  • #6
Ik denk dat zo'n stroom-T stuk de voordelen van andere aansluitingen combineert: snelle waterafvoer en geen (of zo min mogelijk) onderdruk stroomopwaarts. Maar als u om technische redenen alleen een gewoon T-stuk kwijt kunt, is dat ook geen enkel probleem.

Verder kan men in de winkel wel eens glazig kijken als je om een stromings-T-stuk vraagt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Voor alle duidelijkheid, stroom t-stukken zijn geen t-stukken van 45 graden maar een veredelde vorm van een haaks t-stuk.
Bij de bouwmaterialenhandel hebben ze die wel.
 

Joop pastoors

  • #8
Ik heb eigenlijk nog wel wat opmerkingen. Ik vind persoonlijk dat je niet teveel leidingen rechtstreeks op de standleiding aan moet sluiten. Met name links onder zou ik zorgen dat ik de wastafel en het kraantje aansluit op de toilet. Het toilet is dan het eindpunt dat ook als ontstoppingsstuk kan dienen.

Daarnaast zou ik ervoor zorgen dat alle aanlsuitingen van verticaal naar horizontaal uitgevoerd worden in 2 x 45 grande bochten in plaats van 90 graden bocht. Dicht verbeterd de doorstroming aanzienlijk.

Ook moet je rekening houden als je leidingen aansluit op een andere leiding hier voldoende ruimte tussen zit. Als voorbeeld bij het bad aansluiten op de regenpijp, dan zit deze aansluiting veel te dicht bij de bocht. Probeer hier voldoende (ik hou meestal minimaal 40cm aan) ruimte te houden.

Veel succes ermee
 

Beo

  • #9
Daarnaast zou ik ervoor zorgen dat alle aanlsuitingen van verticaal naar horizontaal uitgevoerd worden in 2 x 45 grande bochten in plaats van 90 graden bocht. Dicht verbeterd de doorstroming aanzienlijk
Een veelvoorkomend misstand helaas. Mocht je een keer bij Geberit komen ga dan eens kijken in hun glazen opstellingsruimte (was afgelopen jaar ook op de VSK te zien overigens). Je ziet dan ineens wat ik bedoel.

1.het is juist belangrijk om de stromingssnelheid niet te hoog te laten oplopen. Het water heeft dan juist minder capaciteit om afval af te voeren. Niet te hard, niet te zacht.

2.Door gebruik te maken van 2 x 45 krijg je extra kans op onderdruk in het overig systeem en verhoog je de stromingssnelheid enorm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu