Plafonds stuken onder houten verdiepingsvloer

Vinken

  • #1
Over een aantal weken trek ik in een nieuw bestaand huis, bouwjaar '62. De 1e en 2e verdiepingsvloer zijn van hout. Wat voor (formaat) balken zijn gebruikt weet ik niet precies. Momenteel hangt er gipsplaat en zachtboard tegen de plafonds.

De plafonds wil ik (laten) stuken. Is dit ivm de houten verdiepingsvloer niet gevaarlijk voor het stucwerk op de plafonds? Ik kan me voorstellen dat deze nl. altijd wel gaan werken. De plafonds waar het over gaat zijn die in de hal (erg smal) en 3 slaapkamers (ca. 3x6, 3x3 en 3x3 meter).

Kan ik problemen voorkomen door een soort gaas te gebruiken, of zijn risico's überhaupt niet uit te sluiten? Ben erg bang voor scheuren tussen wand en plafond. Indien ze ontstaan zijn ze enigszins mooi weg te werken?

En moeten eerst de bestaand de plafonds verwijderd worden voordat er stucplaat tegen plafonds wordt geschroefd?

Bedankt voor het advies alvast.

Handige site trouwens!
 

EdP

  • #2
In principe kan het gewoon prima, ik heb zelf een huis uit '65 en die zijn precies zo gedaan. Het is niet uitgesloten dat je ooit een keer een scheurtje krijgt, maar inderdaad is de kans daarop met een gaas kleiner. Voor de liefhebbers: bij mij zijn de naden dus "volgezet", dwz. een naad van een paar mm en dan volgepropt met stuc tot het er aan de bovenkant weer uit komt.

Mocht het ooit gebeuren kun je een smalle scheur nog wel wegwerken.

Dat zachtboard kun je maar beter weghalen, niet alleen is het brandgevaarlijk (gipsplaat is brandvertragend), je kunt er ook absoluut niet op stucen. En je kunt er ook nog 's helemaal niks aan bevestigen en je duwt er met je vinger een gat in.
 

Vinken

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie!

Als ik het goed begrijp moet er dus wel echt gaas gebruikt worden?

Groet
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Verklaar u nader, wilt u echt (steen)gaas gebruiken zoals vroeger :?:
 

Vinken

  • #5
Om eerlijk te zijn kan ik mij niet nader verklaren, ik ben nl. helemaal niet thuis in deze materie. Echter van diverse mensen uit mijn omgeving en oa op jullie forum heb ik wat gelezen over (rekbaar) gaas. Wellicht kunt u er mij wat meer over vertellen... :P

Heb ik het per sé nodig? Zo ja wat is aan te raden en hoe moet het aangebracht worden. Stuccen doe ik niet zelf, het voorbereidend werk wel.

Bedankt!
 

EdP

  • #6
Ik ben geen stucadoor en kan daarom niet met zekerheid zeggen of het nodig is gaas te gebruiken. Wat ik wel weet is dat gaas gebruikt wordt bij scheuren of bij plaatsen waar door werking van verschillende materialen scheuren te verwachten zijn. Het beschermt de stuclaag dus tegen scheuren, dus het risico wordt in elk geval verkleind.

Het wordt in het stucwerk geplakt, dus een laagje gips, gaas erin drukken en nog een laagje eroverheen.

Ik hoop dat iemand het verlossende antwoord weet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu