Plafond stucadoren of structuurverven?

Guido2005

  • #1
Hoi klussers en klusserinnen.

Samen met mij lieve vriendin is het gelukt om het plafond (in de keuken)te vernieuwen met gipsplaten van ca 9 mm. De naden wil ik nog aftapen met gaas en daarna het plafond behandelen met een soort impregneer tegen de zuigende werking. De naden wil ik afkitten met acrylaat kit.

Daarna heb ik de keuze tussen stucadoren met Roodband of stuctuurverven. Graag wil ik jullie mening en ervaring weten. En moet ik nog ergens rekening mee houden.

Bedankt, Guido
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De toegevoegde waarde van roodband vind ik in dit geval niet de moeite waard, roodband is een materiaal dat je aanbrengt op een muur of stucwerk om het glad te krijgen.

In uw geval zou ik ook het gaasband achterwege laten, je ziet het later vrijwel altijd terug op een plafond, dit heeft te maken met invallend licht.
U kunt de naden afkitten met acryl en dit afstrijken met een natte vinger, u krijgt dan een iets holle naad.
Het voordeel hiervan is dat bij het werken van de houtconstructie geen scheuren optreden.

De gips plaat kunt u dan met latex of structuurverf behandelen.

Succes.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
In andere onderwerpen is dit ook aan de orde geweest: het op de verkeerde manier gebruiken van gipsplaten in combinatie met stucwerk leidt na enige tijd tot scheuren (scheurtjes) in dat stucwerk.

Ik zal twee voorbeelden geven:

Op mijn zolder was ik zo handig, zo'n 20 jaar geleden, om de naden tussen de gipsplaten dicht te smeren met de speciale vuller voor gipsplaten. Sindsdien altijd scheuren en scheurtjes in het (gelatexde) oppervlak. Niets rampzaligs maar ook niet supermooi. Weer dichtsmeren betekent weer scheuren na verloop van tijd.

In mijn slaapkamers heb ik gipsplafonds aangebracht, normale gipsplaten. Wijs geworden van mijn fout op zolder heb ik de gipsplaten exact zo afgewerkt als Jan beschreef: met acrylaatkit, en de vinger erlangs.
Daarna latex eroverheen.

Zit nu alweer 8 jaar, geen scheurtje te zien!
 

Guido2005

  • #4
Dank je wel Kees en Jan, :)

Toch even een vervolgvraagje. Door het met de vinger af te stijken krijg je een holle streep tussen de gipsplaten. Blijf je dit zien na structuurverven? Ik zat zelf te denken om het een keer na te kitten met acrilaat en een plamuurmes om een glader resultaat te krijgen!!

Groeten Guido
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je kunt het beter iets hol laten dan proberen het glad te krijgen, geeft een veel minder mooi resultaat, vooral tgv de hoogteverschilletjes tussen de platen!
 

Marnix

  • #6
De naden wil ik nog aftapen met gaas en daarna het plafond behandelen met een soort impregneer tegen de zuigende werking.
Het gazen van de naden heeft alleen zin als je het hele plafond gaat stucken. Je hebt waarschijnlijk geen stuckplaten gebruikt dus zal je inderdaad moeten primen. Als je een plafond gaat stucken werk dan met Goudband, dat is voor dit doeleinde beter geschikt. Meng de Goudband met wat MP75 zodat het niet te snel droogt en je meer tijd hebt om alles mooi vlak te maken.

Valt de optie van stucken af kies dan inderdaad de manier die mijn voorgangers hebben aangegeven. Het holle naadje zal in verhouding dan bijna niet opvallen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu