Plafond verlagen / oude raggels / afmeting tussen raggels

Roxlu

 • #1
Beste lezer,

We gaan ons plafond van de begane grond verlagen en hebben een aantal vraagjes. Het plafond bestaat nu uit een aantal dikke draagbalken met een tussenruimte van 90cm. Tegen deze balken zitten hele oude raggels (waarschijnlijk 100 jaar oud) die vol zitten met spijkers. Op zich is het hout prima; de raggels zijn wel ongeveer 3cm dik.

Het plafond ziet er nu ongeveer zo uit:


We hebben nieuwe leidingen (cv/electra) tussen deze raggels gelegd en we willen het plafond met ongeveer 5cm verlagen. Het lijkt ons handig om 2/3 balkjes tegen de oude raggels te zetten en met schroeven, door de oude raggels, in de dikke draagbalken vast te zetten.

Zoals hier:


en hier:


Omdat 't hele plafond, en de vloer van de eerste verdieping van hout is vraag ik me af of de afstand van 90cm tussen draagbalken, en dus straks ook de nieuwe raggels, niet te groot is? De oude raggels hebben ook een afstand van 90cm maar deze zijn een stuk dikker dan de raggels die tegenwoordig worden gebruikt en 't plafond was tegen gips gestuct itt gipsplaten.

Ik kan natuurlijk ook de 2/3 balkjes haaks op de draagbalken kunnen bevestigen (dus in dezelfde richting als de oude raggels nu lopen), maar dan heb ik veel meer hout nodig.

Wat is een goede manier om het dak te verlagen in deze situatie?

Alvast bedankt,
Roxlu
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Waarom niet gelijk tegen/aan de bestaande rachels? M.a.w. waarom 5 cm verlagen?
   

  Imco

  • #3
  Het hangt er een beetje vanaf wat je voor plafond wil maken (gipsplaten?) maar 90cm is erg veel. Ik heb er zelf voor gekozen (in ongeveer dezelfde situatie) om de oude rachels te verwijderen en met nieuwe keperbalkjes tegen de balken het plafond iets te verlagen. De balken zitten op een hoh afstand van maximaal 40cm en daar heb ik stucplaten tegen bevestigd.

  Toegegeven: het kost inderdaad meer hout en dus geld, maar het zit wel fatsoenlijk en het is stevig.
  Eventueel kun je nog metal-stud overwegen.
   

  Roxlu

  • #4
  Hoi Fiesekus & Imco,

  @Fiesekus:
  Helaas moeten we het verlagen omdat het trapgat slordig is gemaakt door de vorige bewoner. De balken hiervan zitten ongeveer 4cm lager dan de rest van het plafond. 't Is allemaal wel stevig, maar de balken voor de omlijsting van het trapgat zijn gewoon groter. Vandaar dat er geen andere optie is dan het plafond verlagen.


  @Imco
  Ook bedankt voor je reactie! Misschien wat het niet helemaal duidelijk, maar ik wil 2/3 balkjes op de dikke draagbalken bevestigen (in dezelfde richting) en daar tegen aan weer de ragels met een tussenafstand van 30cm. De ruimte tussen de stevige, dikke draagbalken is 90cm, dus de raggels zitten zelf om de 90cm vast aan een balk.. ik vroeg me af of deze ruimte te groot is?


  Groetjes
  Roxlu
   

  Imco

  • #5
  Ahh, ik had het inderdaad verkeerd begrepen. 90cm is vrij veel, normaal is eerder 60cm maar het hangt ook een beetje af van wat je er nog aan gaat hangen? Gipsplaten + stuc? Ik ben zelf vooral een man van de praktijk, dus ik vind het moeilijk om je nu zo een advies te geven of het wel of niet gaat. De keperbalkjes die ik bij mij bevestigd had daar kon ik aan hangen.
   

  Roxlu

  • #6
  Ach ja, ik ga er gipsplaten + stuc aan hangen, had ik er even bij moeten zeggen.

  Ik heb zelf ook een beetje 't idee dat 90cm te groot is en dat de raggels+gipsplaten door kunnen gaan hangen. Dan moet ik toch voor een constructie gaan waarbij ik de 2/3 balkjes dwars tegen de grote dikke draagbalken van het plafond plaats en de nieuwe raggels daar dan weer tegenaan.

  Hoeveel ruimte is gebruikelijk voor dergelijke 2/3 balkjes? 40cm? 50cm? 60cm? (volgens mij 40cm maar dat weet ik niet zeker).

  Groetjes
  Roxlu
   

  Millew

  • #7
  Zet de balkjes op 60 cm h.o.h. afstand. Je hebt dan de afstand die gebruikelijk is bij vloerbalken.
  Je kan het raggelwerk dan ook verder doen zoals dat gebruikelijk is bij de gekozen gipsplaten.
   

  Imco

  • #8
  Roxlu schreef:
  Hoeveel ruimte is gebruikelijk voor dergelijke 2/3 balkjes? 40cm? 50cm? 60cm? (volgens mij 40cm maar dat weet ik niet zeker).

  Groetjes
  Roxlu
  Vloerbalken zitten normaal op 60 hoh
  Rachels zet je dan op max 40 hoh
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #9
  @ Roxlu, wilt u foto's plaatsen via klusidee ?
   

  Roxlu

  • #10
  @jan: oh sorry ik wist niet dat dat kon.

  @imco: bedankt, dan wordt het 40cm
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu