Lichtpunt verplaatsen in plafond

ChrisVrolijk

  • #1
Goedendag,

Ik woon in een VINEX woning uit 2001. Onze plafonds / vloeren zijn van platen. Dit heeft tot gevolg dat mijn plafond om de x meter een v-groef heeft over de breedte van het huis.
Na 20 jaar tegen de v-groef aan te hebben gekeken willen wij ons plafond graag vlak laten maken door een stukadoor en van de gelegenheid gebruik maken om een aantal licht punten te verplaatsen. Ik wil dan graag een nieuwe inbouw doos in het plafond en een nieuwe draad erin.

Zijn er dingen waar ik rekening mee moet houden als ik een sleuf ga frezen van 1.5cm diep in mijn plafond? Elke sleuf blijft in zijn eigen plaat.

Dank voor de reacties.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou geen sleuven gaan frezen in je plafond, dat is gevaarlijk.

Is het trouwens een kanaalplaatvloer of een breedplaat? In dat eerste geval zou je de kabel kunnen verleggen via de kanalen, maar dan blijf je nog steeds beperkt tot een verplaatsing in de lengte van de huidige inbouwdoos.
 

ChrisVrolijk

  • #3
Ik vermoed breedplaat maar hoe kan ik dit controleren en waarom is het gevaarlijk?
Ik wil het sowieso laten doen omdat ik niet het gereedschap er voor heb.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het is gevaarlijk omdat je de draagkracht van de vloer aantast. Kun je eens een foto plaatsen van de huidige situatie met daarop aangegeven waar je het lichtpunt naartoe wil verplaatsen?

Als ik me niet vergis zitten de naden bij breedplaatvloeren om de 2,40 meter, terwijl dat bij kanaalplaatvloeren meestal om de 1,20 meter is. Uitsluiting krijg je door bij de gemeente (of het lokaal archief) de bouwdocumenten op te vragen.

De veilige methode is om langs de bovenliggende vloer de kabel te verleggen door de dekvloer deels uit te kappen. Wat voor vloer ligt er op de verdieping erboven; kun je daar makkelijk onder komen?
 

ChrisVrolijk

  • #5
V groef is 2,4m uit elkaar dus het zal een breedplaat zijn. Zie foto.
Plafond.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Niet in de vloer gaan frezen van onderaf inderdaad. Dat beïnvloedt de constructieve sterkte te veel. Je zult dus bovenlangs over de vloer heen moeten.
 

ChrisVrolijk

  • #7
Dat is geen optie. Dan moet de hele laminaat vloer er uit.
Kan mij heel slecht voorstellen dat een sleuf van 18mm in een vloer van 20+ cm de structuur en kracht beinvloed.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Toch is het zo. De wapening in de vloer zorgt voor de sterkte. En die wapening ligt bij het oppervlak. Het buitenste laagje beton heeft maar 1 functie: Het beschermen van de wapening.
(zonder hele verhalen over druk-, trek- en dwarswapening op te gaan hangen).
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
De breedplaatvloer, het meest essentiële deel van de vloerconstructie, is vaak maar 5 cm dik en daarin bevindt zich inderdaad de wapening waar je absoluut vanaf moet blijven. Een sleuf van 2 cm hierdoor trekken tast de sterkte zeker aan.

Als bovenlangs niet gaat dan kun je dus helaas de lichtpunten niet verplaatsen, anders dan met een plakgootje.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #10
plafond in zn geheel 4 cm verlagen dan gips er tegen en stucen, op deze manier kun je alle lichtpunten ed overal heen verplaatsen
 

ChrisVrolijk

  • #11
Krijg van een bouw technicus (weet niet exact wat hij doet) die in een gelijke woning woont onderstaand advies. " Geen probleem, betonschil is minimaal 5cm waarop nog 15cm beton op is gestort."

Lastig hoor dit. Aan de ene kant neem ik het direct van jullie aan en aan de andere kant kent hij de situatie exact.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Het gaat ook niet om het beton maar om de wapening. Je gaat gegarandeerd wapening tegenkomen als je 2 cm diep door de breedplaatvloer gaat sleuven.

Zoek op Google anders maar eens naar de opbouw van een breedplaatvloer of gewoon op 'frezen / sleuven in breedplaatvloer'. Je zult legio pagina's zien waarop dit wordt afgeraden.

Maar goed, je moet het uiteindelijk zelf weten. Bedenk je wel dat je een gruwelijk groot probleem hebt als je de constructieve vloer te veel toe takelt...
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #13
En als je toch besluit om het te doen, vraag dan in ieder geval de bouwdocumenten op om te achterhalen wat voor plaat het precies is. Dan ben je niet als kip zonder kop je huis aan het slopen en kun je het zelfs aan de fabrikant vragen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #14
1e laag wapening zit op 15 mm maximaal, 2e laag 6 mm hoger.
Beton om de wapening zit er voor de krachtsoverdracht en beschermd de wapening ook in geval van brand.

En je bouwtechnicus heeft de klok wel horen luiden, maar....
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu