Plafond isoleren en inbouwspotjes plaatsen

Blomminator

 • #1
Hoi,

In de bijkeuken/schuur heb ik een plafond met balken. Ik wil isolatie tussen de balken doen, en dan gipsplaat afwerking.
Denk dat dat wel moet lukken, maar 3 vragen;

1. Druk je isolatie (pir/glaswol - nog niet zeker) tegen het plafond aan, en dan ruimte tussen de gipsplaat en de isolatie? Of laat je juist ruimte tussen dak en de isolatie, en ligt de isolatie direct op de gipsplaat? Of maakt dit niet uit? (ook ivm vraag2)

2. Ik wil in totaal 6 led-spotjes in het plafond. Nu 1 tl-buis. Moet ik voor elke spot een (las)doosje plaatsen? Of hangen de draden los uit de flexbuis? De lasdoos zal ruimte innemen en de pir/glaswol van de gipsplaat afhouden.

3. Ik lees over rachels te plaatsen. Waarom kunnen de gipsplaten niet meteen tegen de balken aan? Het is waterpas, en betreft totaal 5m2.

Bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Normaal is dit de werkwijze:
- Isoleren aan de buitenkant
Als dat niet mogelijk is:
- isolatie tussen de balken tegen het dakbeschot aan
- dampremmende folie (zeer goed rondom afplakken), bij voorkeur een klimaatfolie.
- verlaagd plafond, spotjes mogen de dampremmende laag niet doorbreken.
- ventilatie controleren

Het rachelwerk is nodig om het plafond netjes uit te vlakken, om de juiste h.o.h. maat te maken en om de werking van het dak op te vangen.
 

Blomminator

 • #3
Hoi,

Bedankt voor de reactie. Ik kan niet isoleren aan de buitenkant, maar er komt in de toekomst nog een sedum dakbedekking op. Dat zal ook helpen.

Ik heb nu inderdaad tussen de balken de Knauf geduwd. Dat zit aardig goed.
De balken zijn keurig gelijk allemaal,dus ik denk dat rachelwerk dan niet nodig is. Ook de afstand is op hart is precies goed. Ik heb nog geen dampremmende folie. Hoor ook mensen zeggen dat dat dan weer niet nodig is... Nog niet helemaal duidelijk hoe en wat en waarom.

Nu was ik op stap voor spotjes maar de meneer van de bouwmarkt was niet heel betrouwbaar.

Dit symbool lijkt mij te zeggen dat het niet in de isolatie mag, maar hij zei dat dat geen enkel probleem is. Dat dit symbooltje betekent '"Jaaa, sommige mensen hebben dan allemaal metalen draadjes en rommel, en dán kun je misschien kortsluiting krijgen. Maar isolatie is geen enkel probleem hoor!"

..Nadeel is dat ik geen hoogte/ruimte heb, de iso ligt klem tussen dak en gipsplaat straks. Dus een spot van 10cm hoogte gaat ZEKER de isolatie 'raken'. Dat is nu mijn zorg.

WhatsApp Image 2023-12-03 at 16.19.01.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #4
Blomminator schreef:
Bedankt voor de reactie. Ik kan niet isoleren aan de buitenkant, maar er komt in de toekomst nog een sedum dakbedekking op. Dat zal ook helpen.
Waar helpt die sedum dakbedekking tegen?
 

Blomminator

 • #5
Ik verwacht een isolerende werking ervan. Aangezien er een laag op het dak komt te liggen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #6
er zijn speciale afstandhouders voor de spotjes, zie:

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #7
Blomminator schreef:
Ik verwacht een isolerende werking ervan. Aangezien er een laag op het dak komt te liggen.
Dat klopt wel maar die laag werkt in het voordeel bij het opwarmen van het dak, als de zon schijnt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #8
Blomminator schreef:
..Nadeel is dat ik geen hoogte/ruimte heb, de iso ligt klem tussen dak en gipsplaat straks. Dus een spot van 10cm hoogte gaat ZEKER de isolatie 'raken'. Dat is nu mijn zorg.
Zorg dat de spot de isolatie niet raakt! Lees in de gebruiksaanwijzing wat die plaatjes betekenen. Je kan (ipv zo'n speciaal bakje) van gipsplaat een bakje maken, of een plafonnetje erboven zodat de isolatie op voldoende afstand blijft.

Dampremmende folie is altijd nodig.

Gewoon rachels plaatsen. Die 2cm merk je niet. Voordeel is meteen dat de spots iets meer ruimte krijgen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #9
En uitstroken zorgt ervoor dat je een vlak plafond krijgt, indien aangebracht op de juiste wijze. Oversteken met elektra buizen is dan ook een stuk eenvoudiger.
 

Blomminator

 • #10
Ik heb er weinig elektra - heb in 1 balk een gaatje van 17mm geboord om de buis er doorheen te krijgen.
Dus ook dat is niet zo gek.

Alleen is m'n vrouw nu van mening dat het 1 groot, glad plafond moet worden. Er zat nog een oud kozijn tussen. Dat breek ik nu weg, en dan is de ''bijkeuken' en het 'schuurtje' (het is 1 kamer, maar opgedeeld). samen. Eerder zouden het "2 plafonds" worden. Maar nu dat stukje eruit moet, niet meer. En nu moet ik dus 1 plafond ongeveer 1cm laten zakken, om alles gelijk te trekken.
Dus toch rachels...

Dat ga ik maar eerst doen. En dan blijf ik met die spotjes hangen. Iemand tipte dit;een afstandhouder. Maar nog geen ervaring mee.

Merken niet nodig - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #11
Zulke afstandhouders zijn prima. Zorg dat de dampremmende folie ruim genoeg zit voor de spots / afstandhouders.
 

Blomminator

 • #12
Korte update. Ik heb het isolatie opnieuw (netter) erin geduwd en met de spijkerflenzen netjes vastgezet. Het oogt in elk geval al heel veel strakker. Ook met iso-tape alle kieren en naden gedicht. Ik heb de rachels gekocht en liggen klaar.

Het probleem is nu; de rachels zijn 20mm dik. Ik moet voor het voorste plafonddeel echter nog eens (ongeveer) 15mm zakken, om gelijk te komen met het achterste deel. Dan kan ik 1 glad plafond maken.

Dus 2 rachels op elkaar is te dik, en 1 rachel te doen.
Is het raadzaam plakjes hout van een balkje te zagen op 15mm dikte? En die er tussen te doen als een vullertje?

Of een specifiek vullertje zoeken?

Ook zijn er plattere spotjes aangeschaft, en heb ik 'huisjes' van gips voorbereid.
Werk/Sint/Kerst gooit een beetje roet in het eten voor wat betreft de voortgang helaas... Dus het is een slow-project...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #13
Vulplaatjes zijn ideaal hiervoor.

Het plafond hoeft niet per se horizontaal te zijn, maar wel vlak.
 
 • Like
Waarderingen: Blomminator

Blomminator

 • #14
Klein update. Vanavond deels de Rachels geplaatst en van een oude balk plakjes gezaagd van 14mm. Die op de Rachel, en zo aan de balken. Zit als een huis. Èn het is nu perfect uitgevlakt met het andere deel! :) nu al blij mee.

Heb ook spotjes gehaald en daarin staat deze tekening;
Maar waarom nou zwart ietsje langer dan de witte pijl? Iemand die dit kan verklaren?

Ik de handleiding staat alleen "houd voldoende afstand van isolatiemateriaal...". - daar heb je geen fluit aan natuurlijk.
Ik ga van gips wel 'huisje' maken, dat lijkt me niet zo gek.

IMG_20231208_200423227_HDR.jpg
 

Blomminator

 • #15
Stand van zaken op dit moment;
IMG_20231208_200345101_HDR.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #16
Blomminator schreef:
Maar waarom nou zwart ietsje langer dan de witte pijl?
Omdat er verschillende diktes plafondplaten zijn. Op zich is dat een klein verschil, uiteindelijk gaat het om de ruimte achter (boven) de spot.
 

Blomminator

 • #17
Ik heb nu echt wel ruimte en heb met gipsplaat een ''huisje' gemaakt. paar cm hoog, en dan 10cm breed ofzo. Op Pootjes. Dan heb je wel enige luchtverplaatsing en kan het koelen, maar de isolatie kan nooit direct op de led belanden. Zag er niet gek uit, dus denk wel tevreden.

Inmiddels zitten de platen er op, en de leds erin. De ene helft is nu af, de andere kant dan begonnen worden.. maar door voortschrijdend inzicht komen er nu vermoedelijk meer leds, omdat ik een grote plank waar gereedschap op lag weghaal. Dus nu is 2 spots te weinig... dus moet het er af, draden trekken.

OF - maar daar moet ik over nadenken. ik koppel alle leds aan elkaar en maak een hotelschakeling. Dan kun je bij beide deuren tekeer gaan. Alleen dan moet ik draden trekken...
 
 • Like
Waarderingen: IJkenhout

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu