Plafond maken en tussenmuur isoleren

Kroesek

  • #1
Hallo,

Via de keuken kom je in de berging en via de berging kun je naar de garage.

Ik moet een nieuw plafond maken in de berging. Voor het gemak even wat foto's bijgevoegd. De ruimte tussen de balken is zeker meer dan een halve meter. Met traditioneel regelwerk kom ik aan de zijkanten denk ik niet goed uit omdat er pvc buisjes met elektra langs de balken lopen. Het dak is van buiten geïsoleerd dus dat hoeft niet meer. Ik wil het plafond graag afwerken met gipsplaten.

Dan heb ik nog een vervolgvraag. Het is enorm koud in deze berging. Het kozijn (hout en enkel glas) wordt vervangen voor een kunststof kozijn met triple glas. De muur met deur die naar de garage gaat is een enkelsteens muur. De garage is niet geïsoleerd dus alle kou komt zo door deze muur heen. Zoals je ziet op een van de foto's is er wel een voorzetwand geplaatst tegen de buitenmuren aan maar die loopt niet helemaal door tot aan het dak, hij stopt daar waar de balken beginnen. Ik wil dus graag de muur naar de garage toe ook isoleren.

Hoe kan ik deze klus het beste aanpakken? Alvast bedankt!

IMG_20231129_125324.jpg IMG_20231129_125427.jpg IMG_20231129_125445.jpg IMG_20231129_125331.jpg IMG_20231129_125336.jpg IMG_20231129_125406.jpg IMG_20231129_125342.jpg
 

eezacque

  • #2
Ik denk dat je met je regelwerk die pvc buisjes wel kunt 'passeren', als je twee lagen regels gebruikt, de ene evenwijdig met je balken, de andere er dwars op.
 

Kroesek

  • #3
Dus het eerste regelwerk dwars op de balken en zo dicht mogelijk tegen het pvc aan en het tweede regelwerk weer dwars op het eerste regelwerk?
 

eezacque

  • #4
Klopt, kijk eerst even goed hoe alles uitkomt.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Gips haaks op het regelwerk is makkelijker,
eerst bedenken hoe je het gips wilt, dan het regelwerk daarop aanpassen.

Met de muur heb je veel optie.
Een regelwerk met wol.
PIR er direct tegenaan of met ventilatielatten ertussen. Afwerken naar keuze.
Wil je er wat aan op kunnen hangen?
 

Kroesek

  • #6
Nee, er wordt niks aan opgehangen. Het is puur om de koud uit de garage te weren. Ik wil de isolatie aanbrengen in de berging dus op de wit geschilderde muur en niet in de garage zelf. Kan dat? De richting van de gipsplaten zou mij om het even zijn, het is een vierkante ruimte. De gele strepen geven het regelwerk weer. Hier kan ik vervolgens de gipsplaten op plaatsen toch? Wat ik mij wel afvraag is hoe om te gaan met de uiteinden van de regellatten. Aan de rechterkant kan ik de balk niet gebruiken als laatste bevestigingspunt vanwege de voorzetmuur...

naamloos2.jpg
 

HenkL14

  • #7
Als je dan op die rechterbalk nog een lat schroeft, aan de zijkant, in de zelfde richting als de balk, kun je daar de uiteinden van het regelwerk weer op vastmaken.

De buisjes in het plafond is prima om weg te werken, houdt er wel rekening mee dat de lasdozen op de muur en in het plafond wel bereikbaar moeten blijven.
Of aanpassen zodat ze onder het plafond blijven.
 

Kroesek

  • #8
Bijvoorbeeld door een uitsparing te maken in het gipswerk?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik zou de elektra opnieuw aanleggen, met één centraaldoos in het midden. (of ergens anders als dat beter uitkomt) Een deel van de huidige buizen kan je hergebruiken.
Of inderdaad (deels) iets naar beneden brengen.
Of naar de andere kant van de muur, want ik gok dat daar de garage zit.

De balk rechts kan je opdikken met een balk, zodat je daar ook een makkelijke balk hebt voor het regelwerk. Een lat is iets te dun, twee latten op elkaar kan wel, anders splijten de latten voor het regelwerk als je een schroef te ver aan het uiteinde schroeft.

Ik dacht dat de ruimte iets van 2 bij 4 meter was, dan is het handig om ze in de breedte te plaatsen met 2 meter platen, je hebt dan geen last van kopse kant. Maar 2x2 en het maakt inderdaad niet uit, stukjes groter mag ook, gipsplaten ze in behoorlijke lengtes te krijgen. Prima zo de latten.
 

Kroesek

  • #10
Hallo mede-klussers. Ik had niet op verzenden gedrukt... wat stom..

In mijn geval heb ik dus voor het plafond een dubbel regelwerk nodig? Ik heb begrepen dat aan de zijkanten de latten altijd tegen de muur moeten komen maar dat lukt hier met een enkel regelwerk niet vanwege de elektra?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu