Plafond isoleren. Dit is echt een meedenkertje.

Toek

  • #1
Hallo,

Ik heb het schrootjes plafond in een kamer op de 1e etage verwijderd en nu wil ik dat plafond isoleren voor temperatuur en als het even kan ook voor geluid.

gegevens

- Het plafond bestaat nu uit balken voor de vloer op zolder met daarop een enkel laags planken vloer.
- De balken hebben een tussenruimte van zo'n 35 tot 40 cm.
- De balken hebben een hoogte van 12 cm.
- Tussen de balken zit om de meter een dwars houten schot geplaatst (voor de stabiliteit neem ik aan).



- De ruimte wordt een B&B kamer met een kleine badkamer erin.

randvoorwaarden

- Het isolatiemateriaal mag niet brandgevaarlijk zijn.
- Het liefst mag het materiaal niet te milieu belastend zijn.
- Het moet economisch verantwoord zijn. Dus de duurste materialen als fenolschuim vallen buiten ons budget.

Wat is nu wijsheid?

Steenwol of glaswol kun je in een soort van deken kopen met een flens eraan vast voor het vastspijkeren, maar aangezien die deken 60 cm breed is komt dit denk ik niet in aanmerking, daar de tussenruimte bij de balken 35 tot 40 cm is. Ik zou dan denken om isolatieplaten te kopen en die op maat te snijden voor tussen de vakken. 35 to 40 cm bij +/- 100 cm worden ze dan. Probleem is, dat ik voorzie dat er een hoop materiaal verloren gaat door het op maat maken en de resten zullen denk ik niet meer te gebruiken zijn....
Is het misschien handiger om eerst het gips plafond erin te zetten en dan vanaf zolder de planken vloer los te maken en tussen elke ruimte isolatievlokken van het een of ander te kieperen?
Fungeren al die balken niet als geluid en temperatuur brug, zodat het isoleren eigenlijk een beetje zonde is op deze manier?
Kan ik dan niet beter eerst het hele plafond met houten platen aftimmeren en daaronder isolatie aanbrengen en daaronder gipsen platen, of is dat überhaupt niet mogelijk zonder toch nog een houten rachel werk? (gipsplaten door het isolatiemateriaal vastschroeven op de houten platen zeg maar)
Moet ik nog maatregelen nemen voor iets van vochtregulatie, aangezien er een kleine badkamer in die ruimte gaat komen? ( ik ga wel een vochtafzuigsysteem in de badkamer maken)

Ik heb nog nooit zoiets als dit voorhanden gehad en weet gewoon niet wat ik het beste kan doen.
Ik zoek een oplossing die als resultaat heeft dat de ruimte afdoende voor temperatuur is geïsoleerd en dat het me geen kapitalen gaat kosten.


mvg,

Toek
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Iig moet je aan de warme zijde van de isolatie een dampremmende laag (folie) aanbrengen, voordat je de gipsplaten aanbrengt, zodat het leefvocht geen kans krijgt in de isolatielaag te condenseren. Van onder af is dat makkelijk te realiseren.
Ik zou voor een glas/steenwol gaan en dan idd op zoek naar een product met afmetingen waardoor je weinig snijafval overhoud. Dit zal waarschijnlijk bij een bouwmarkt moeilijk te vinden zijn maar zeker wel bij de vakhandel.
De balken isoleren zelf ook dus het lijkt me geen probleem de isolatie gewoon tussen de balken aan te brengen, folie ertegen aan nieten, goed afplakken en tot slot de gipsplaat ertegen. Leuke klus volgens mij, die in princiepe prima zo van onderaf uit te voren is.
 

Toadstool

  • #3
Bij een bouwmarkt (duitse naam) hebben ze glaswolplaten van 120X80, dus dan zal je vrij effectief je isolatieplaten kunnen gebruiken. Volgens mij
hebben ze deze echter alleen in 8 cm dik, dus dat is misschien iets te dun.
 

Toek

  • #4
Klinkt inderdaad niet al te moeilijk, zeker als ik die platen van 80 cm kan vinden.
Ik weet weinig over diktes die je op bepaalde plaatsen zou moeten gebruiken. Hoe dik zou nodig zijn als 8 cm niet dik genoeg is? Het is geen kamer die het plafond aan het dak heeft, dus ik hoopte dat de isolatie niet al te dik hoefde daar.

(misschien dat ik de naam van die duitse firma via een pm kan krijgen?) ;)
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Als de ruimte erboven gewoon een verwarmde ruimte is, dan is goede thermische isolatie niet strikt noodzakelijk. In dat geval is 8 cm geen probleem. Voor isolatie van de buitenschil is een Rc waarde van 2,5 wenselijk. Voor glaswol zit je dan op zo'n 10cm dikte.
 

Red

  • #6
Ik heb hetzelfde gedaan met 8cm steenwol R=2. Bij renovatie wordt meestal een wat lager isolatie eis (wens) gehandteerd dan bij nieuwbouw. Bij mij was de balkafstand ca 60cm hoh, dus ik heb voor de spijkerflens dekens gekozen. Achteraf bekeken had ik liever de platen gebruikt van hetzelfde merk en dan met dampfolie. Met platen boven je hoofd werken is makkelijker en strakker, de flens dekens hangen door. Dat laatste was niet zo erg omdat ik nog een rachelwerk moest maken, dus de dekens liggen meer op het rachelwerk en plafond, dan dat ze hangen.
 

Toek

  • #7
Ok,

isolatieplaten lijken me dan het beste, zodat ik ze fijn klem kan zetten. En ik ga op zoek naar die van 80 cm breed. (voor het dak zal ik 10 cm gebruiken)

Nu moet ik alleen nog de beste oplossing voor de afwerking van het plafond vinden. Gipsplaten of stuc platen waarover een laag stuc komt lijken mij dan mogelijkheden (of zijn er nog andere?).
Gipsplaten lijken me een makkelijkere manier, maar ik weet niet of het resultaat dan wel mooi genoeg is. Zie je bijvoorbeeld de lijnen van de platen naderhand nog lopen, of is dat goed genoeg weg te werken? Is de kans groot dat in de loop der jaren die gipsplaten gaan doorzakken?
Stuc platen en daarna stuccen lijkt me veel werk en vereist misschien meer vakmanschap?
 

Red

  • #8
Er zijn naast gips platen ook goede MDF/HDF gepasseerde stroken te verkrijgen in diverse kwaliteiten van E10,- ~ 25,- per m2. Zelf heb ik een naadloos paneel gebruikt, dat is een laminaat achtige kwaliteit (stuc-wit), maar lastig te installeren. Ik heb heel wat af gefoetert, maar nu ben ik zeer tevreden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu